Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) bünyesinde Suriye Masası kuruldu! Komşu ülke Suriye ile ticaret hacmini artırmayı amaçlayan bu önemli oluşumun başkanlığına iş dünyasının önde gelen isimlerinden Celal Kadooğlu getirildi. Kadooğlu, kısa sürede tüm sektörleri kapsayacak bir yönetim kurulu oluşturarak çalışmalara başlayacaklarını duyurdu.
Suriye ile Ticarette Yeni Dönem Başlıyor
Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı komşu ülkelerden biri olan Suriye, TİM’in yeni girişimiyle daha sistemli bir ticaret politikası ile ele alınacak. Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı olan Celal Kadooğlu, Suriye Masası Başkanlığı görevine atanarak süreci yönetecek.
Kadooğlu yaptığı açıklamada, "TİM bünyesinde faaliyet gösterecek olan Suriye Masası, Türkiye’den Suriye’ye yönelik ihracat yapan tüm sektörleri kapsayacak. Ticaretin önündeki engelleri kaldırmak ve iş dünyasının sorunlarına çözüm üretmek için hızlı bir şekilde harekete geçeceğiz" dedi.
Tüm Sektörleri Kapsayacak Yeni Yönetim Kurulu Kuruluyor
Suriye’ye yönelik ihracat yapan sektörlerin tamamını içerecek şekilde bir yönetim kurulu oluşturulacak. Otomotiv, hazır giyim, tekstil, beyaz eşya, tarım ve gıda ürünleri gibi büyük ihracat hacmine sahip sektörlerin temsilcileri bu oluşumda yer alacak. Amaç, Suriye pazarında sürdürülebilir ve güçlü bir ticari yapı oluşturmak.
Suriye Masası, Bakanlıklarla Köprü Görevi Üstlenecek
TİM Suriye Masası yalnızca ihracat verilerini toplamakla kalmayacak, aynı zamanda ihracatçıların yaşadığı sorunlara çözüm üretmek için devlet kurumlarıyla doğrudan iletişim kuracak. Dışişleri Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı gibi kritik kurumlarla iş birliği içinde olacak.
Ayrıca, Suriye ile ilgili gelişmeleri takip edecek raportör birimi kurulacak. Bu birim, TİM üzerinden ilgili bakanlıklara ve sektör temsilcilerine güncel bilgileri ileterek ticaret süreçlerini hızlandıracak.
Hedef: Ticaret Hacmini Artırmak ve Sorunları En Aza İndirmek
Son dönemde yaşanan ihracat sıkıntılarının çözümü için TİM Suriye Masası büyük bir adım olarak görülüyor. Bu masa sayesinde Türkiye ile Suriye arasındaki ticari ilişkilerde yaşanan sıkıntıların minimuma indirilmesi ve karşılıklı ticaret hacminin artırılması hedefleniyor.
Kurucu başkan Celal Kadooğlu, "Önemli projelere imza atacağız ve en kısa sürede sonuç almaya başlayacağız. Suriye Masası, Türk ihracatçılarının sesi olacak!" diyerek sürecin hızlı ve etkili şekilde ilerleyeceğini belirtti.