Tolga Şardan’da İddia: Eski Şırnak Valisi Bilgin 98 Milyonluk Mal Varlığını Açıklayamıyor

T24’ten Tolga Şardan Eski Şırnak Valisi Osman Bilgin’in kendisi ve ailesi adına kayıtlı 98 milyonluk varlığını açıklayamadığı iddia etti. Vali Bilgin, hakkında İçişleri Bakanlığı tarafından soruşturma izini verildi.

Kırklareli ve Şırnak valiliklerinin ardından merkeze çekilen Vali Osman Bilgin’in kendisi ve ailesi üzerine kayıtlı 98 milyonluk mal varlığı oluğu ve kazancı açıklayamadığı iddia edildi.

T24’ten Tolga Şardan’ın haberine göre, Bilgin’in Kırklareli’de görev yaptığı dönemde İğneada’da yaşanan selde bir bungalow konaklama tesisinde 6 kişini hayatını kaybetmesiyle ilgili soruşturmada İçişleri Bakanlığı Mülkiye başmüfettişleri tarafından incelendi.

Rüşvet aldığı iddiası

Yargılanması gerektiğine karar verilen inceleme raporunda,” Eski Kırklareli Valisi Osman Bilgin tarafından Kırklareli ili Demirköy ilçesi Avcılar Köyü’ndeki Sisli Vadi adlı tesisin faaliyetine devam etmesine ve yeni kaçak yapıların inşasına menfaat karşılığında, rüşvet almak suretiyle göz yumulduğu” iddia edildi.

Yargıtay Başsavcılığı da 6 Şubat 2024’te Kırklareli Cumhuriyet Savcılığına gönderdiği yazıda

“Eski Kırklareli Valisi Osman Bilgin’in Foggy Valley isimli işletmenin gayriresmi işletmecisi Bülent Bayrak’tan bir çanta dövizi ruhsatsız olan işletmeyi resmileştirmek için rüşvet olarak aldığının ve maiyetindeki memurlarla birlikte işletmenin ruhsatsız bir şekilde kurulmasına, kurulduktan sonra faaliyet göstermesine, ruhsatsız olduğu resmen tespit edilip mühürlenmesine rağmen faaliyetine devam etmesine göz yumduğu” iddiasının araştırılmasını istedi.

Kuyumculardan yatan paralar

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın onayı ile başlayan incelemede, kuyumculardan hesabına yatan milyonlar tespit edildi. Bilgin ve ailesinin 22 Mayıs 2018 – 13 Şubat 2024 tarihleri arasındaki mal varlığında yaşanan artış sonucunda 51.7 milyon liralık mal varlıkları bulunduğu, buna karşın 47.8 milyon lira geliri olduğu belirlendi.

Gelir ile mal varlığı arasındaki yaklaşık 4 milyon lira, müfettiş raporunda yer aldı. Bilirkişi raporunda ortaya çıkan farkı Vali Bilgin açıklayamadı.

Yine İstanbul ve İzmir’deki üç arazinin bildirilen bedeli ile gerçek bedeli arasındaki yaklaşık 78 milyon liralık fark da şüpheli bulundu.

Gerçek değeri belirlenen gayrimenkuller

Müfettişlerle birlikte bilirkişilerin çalışmalarıyla Vali Bilgin ve ailesinin üzerinde görünen gayrimenkullerin gerçek değerleri dikkat çekti.

Vali Bilgin’in Ocak 2024’te 3.5 milyon liraya aldığını söylediği Çekmeköy’deki 6319 m2’lik taşınmazın alındığı tarihteki piyasa değerinin 34 milyon 212 bin lira, yine aynı tarihte satın aldığı aynı yerdeki 3.5 milyon liraya aldığını açıkladığı yaklaşık 6 bin m2’lik arazinin güncel piyasa değerinin 32 milyon 150 bin lira, Ocak 2023’te eşi adına 1 milyon 257 bin lira ödenerek satın alınan İzmir Urla’daki 5.1 dönüm ceviz bahçesinin alım sırasındaki gerçek değerinin 20 milyon lira olduğu ortaya çıkarıldı.

Böylece, Çekmeköy ile Urla’da alınan üç taşınmazın gerçek değerleri ile beyan edilen değerleri arasındaki yaklaşık 78 milyon liralık fark şüpheli bulundu.

Raporda, söz konusu 98 milyon 613 bin 219 lira 16 kuruşun “haksız mal edinme” kapsamında değerlendirilebileceği tespiti yapıldı.

Vali ne dedi?

Müfettiş raporunda, ortaya çıkan tabloya yönelik halen merkezde müfettiş olarak görev yapan Osman Bilgin’in geçen ağustosta müfettişlere verdiği ifade yer aldı:

“Her ne kadar edindiği ve tasarrufta bulunduğu mal varlıklarına ilişkin resmi alış ve satış bedelleri ile mal bildiriminde bulunmuşsa da gerçek alım satım değerlerinin mal bildiriminde bulunduğu değerler ile aynı olmadığı, ülkemizde araç ve taşınmaz alım satımları esnasında resmiyette gösterilen değerler ile gerçek alış - satış değerlerimin uyuşmadığınım bilinen bir gerçek olduğunu, “haksız mal edinme” suçuna sebep olacak hiçbir eyleminin bulunmadığı…”

Bu ifadeyi veren Bilgin, yine geçen ağustosta müfettişlere ek ifade verdi. Bilgin, ifadesinin ekinde sunduğu mal varlığına ilişkin bilgilerde güncelleme yaptı!

Bilgin’in, söz konusu güncellemelerle beraber özellikle satın aldığı taşınmazlara ödediği bedelleri daha yüksek göstermesi dikkati çekti.

Ayrıca, üzerine kayıtlı menkul ve gayrimenkullerin bir bölümüyle yaptığı finans işlemlerini anlatan Bilgin, sahip olduğu nakit parayı, altın alarak değerlendirdiğini aktardı.

Bilgin, mal varlığıyla ortaya çıkan menkul ve gayrimenkullerin mal bildirimine işlenmemesini “sehven” unuttuğunu öne sürdü!

Bilgin’in hakkındaki incelemede çıkan mal varlığı çerçevesinde 26 Ağustos 2024’te İçişleri Bakanlığı’na ek mal bildirimini verdi.

Valinin söz konusu işlemine müfettişler pek de itibar etmedi ve şüphelerini şöyle aktardılar:

“… 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu kapsamında yapılan soruşturma sırasında gönderilen söz konusu ikinci mal bildirim beyanlarını ise geçerli kabul etmenin mümkün olmadığı, bu şekilde yapılan ek mal bildirimleri ile haksız mal edinme suçunun oluşmadığını iddia etmenin hayatın olağan akışına aykırı olduğu,

Osman Bilgin’in mal varlığından oluşan kendisine yapılan aylık ödemenin beş katından fazla tutarındaki değişiklikleri bir ay içinde idareye bildirme zorunluluğunu yerine getirmediği, bu itibarla 26 Ağustos 2024 tarihli ikinci mal bildirimlerinin hukuki geçerliliğinin olmadığı, öte yandan bu şekilde 12 Şubat 2024 tarihli birinci mal bildiriminin gerçeğe aykırı olduğunu da dolaylı olarak kabul etmiş olduğu…”

Bakan onay verdi

Gerek bilirkişi raporları gerekse müfettiş çalışmaları sonucunda ortaya çıkan veriler doğrultusunda Vali Osman Bilgin’e yargı yolunu açan son imzayı İçişleri Bakanı Yerlikaya koydu.

Yerlikaya, bizzat müfettiş tarafından istenilen soruşturma iznini kabul ederek, Bilgin’le ilgili dosyanın Kırklareli Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesini sağladı.

Bakan onay verdi

Gerek bilirkişi raporları gerekse müfettiş çalışmaları sonucunda ortaya çıkan veriler doğrultusunda Vali Osman Bilgin’e yargı yolunu açan son imzayı İçişleri Bakanı Yerlikaya koydu.

Yerlikaya, bizzat müfettiş tarafından istenilen soruşturma iznini kabul ederek, Bilgin’le ilgili dosyanın Kırklareli Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesini sağladı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Bilgin hakkında İğneada’da 6 kişinin hayatını kaybettiği bungalow dosyası için soruşturma izin verdi.

HABERİN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri