01 – Adana: Ne bakıyorsun kavgası çıkaracak görünümde olan afişte Adana’yı insanları yüzü asık olarak resmedilmiş. Evlerde iç içe çarpık bir şekilde tasvir edilmiş.
02 – Adıyaman: Adıyaman için bir çok tarihi sembol bulunuyor, Nemrut Dağı, saat kulesi, karakuş tepesi...Bu top şeklinde yapılan çiğ köfte mi?
03 – Afyonkarahisar: Afyon için kovboy kasabası gibi tasvir etmesi ilginç olmuş. Ayrıca sıcak hava balonları da yok. Afyon içinde çalışma olmuş diyemeyiz. Afyon Kalesi, Afyon sucuk, kaynağı da meşhur hani neredeler?
04 – Ağrı: Türkiye’nin en büyük Dağı olan Ağrı Dağını, Ağrı için resmedilmezse olmazdı. Halkın toplanıp karşıladığı o takım elbiseli filmin başrol kahramanı olmalı.
05 – Amasya: Amasya şehrinin içinden geçen Yeşilırmak nehri, Amasya evleri ve Amasya yöresinde meşhur Amasya elması da birleşince muhteşem bir şekilde Amasya tablosu ortaya çıkmış. En isabetli tasarımlardan oldu.
06 – Ankara: Ankara için Anıtkabir beklerken kabalık bir meydanda öne çıkan insanlar ve geriye dönük bakıp kalabalığa konuşan kim? Bu takım elbiseler siyasetçiler mi?
07 – Antalya: Sadece Türkiye’nin değil, Dünyada da yaz mevsiminin turistik şehri olarak bilinen Antalya içinde upuzun Konyaaltı plajı ve muhteşem Akdeniz güzel bir şekilde resmedilmiş.
08 – Artvin: Karadeniz’in yemyeşil doğası ve Artvin’in Şavşat Gölünü düşününce muhteşem bir doğa manzarası resmedilmiş.
09 – Aydın: Aydın için zeybek oynayan efeler beklerken plajda voleybol oynayarak uçan insanları görmek ilginç gelmiş olabilir. Aydın denize kıyısı yok ama ilçesi Kuşadası denize kıyı.
10 – Balıkesir: Balıkesir’in tarihi simgelerinden biri olan tarihi saat kulesi en azından unutulmamış.
11 – Bilecik: Osmanlı İmparatorluğunun ilk kurulduğu yer olan Bilecik’in Söğüt ilçesi olması nedeniyle afişte atlı askerler ve dönemin elbiseleriyle resmetti.
12 – Bingöl: Bingöl’ün doğası, gölleri ve başkaca şeyler varken mutlu sıcak bir aile resmedilmiş. Bingöl için de oldu diyemeyiz.
13 – Bitlis: Bitlis denilince hemen aklımıza Bitlis’te 5 minare, dudaklarımıza da türküsü çalındı ama sade soğuk kar yağışlı bir şehir görünümü hiç olmamış
14 – Bolu: Bolu deyince harika manzarası ile Abant Gölü aklınıza mı geldi? Ama yapay zeka kışın trafikte kilitlenen bir Bolu tasvir etmiş. Hiç olmamış.
15 – Burdur: Bir başka sakin şirin şehrimiz Burdur için isabetli bir tasarım yapmış. Göller yöresi bölgesi muhteşem doğası ile 10’dan fazla doğal göl bulunması nedeniyle Burdur için böyle göl manzaralı tasarım yapmış görünüyor.
16 – Bursa: Bursa’yı bir büyükşehir görünümünden öte bir köy görünümü ile tasvir etmiş. Bir zamanlar yemyeşil ovası ve doğası tamamen yeşil bir şehir görünümde olduğu için Yeşil Bursa adı ile de anılan şehir afişte yeşil tasvir edilmiş ayrıca Marmara bölgesinde en yüksek dağ olup Bursa’da bulunan Uludağ unutulmamış.
17-Çanakkale: Antik Yunan tarihinden kalma ve Çanakkale ile bütünleşen savaşa konu olan Truva Atı unutulmamış. 18 Mart Çanakkale Zaferi de ellerinde Türk Bayrakları ile resmedilmiş.
18 – Çankırı: Çankırı Valiliği logosunda da olan Çankırı Kalesi yemyeşil bir doğa ile hoş bir şekilde resmedilmiş.
19 – Çorum: Coğrafi tescil ve patent almış meşhur Çorum leblesi unutmamış ve resmedilmiş. Kadının leblebi kavururken tencerede çocuk olması komik olmuş.
20 – Denizli : Uzun ve ahenkli ötüşüyle diğer horoz türlerinden ayrılan Denizli Horozu ve Pamukkale Travertenleri oldukça hoş bir şekilde afişe yansıtılmış. Denizli için tam isabetli ve güzel olmuş.
21 – Diyarbakır: Diyarbakır’ın da çok sayıda tarihi yerleri var. Afişte Diyarbakır surları ve meşhur Diyarbakır karpuzu detayları da güzel olmuş. Diyarbakır için de isabetli güzel olmuş.
22 – Edirne: Edirne için Camii de namaz kılan bir cemaat tasvir edilmiş. Bu Camii, Osmanlı padişahı II. Selim döneminde Mimar Sinan’ın yaptığı Selimiye Camii olabilir mi?
23 – Elazığ: Çok fazla detay var ancak Elazığ’ı komünist bir afiş ile tasvir etmesi anlamsız oldu. Turuncu saçlı kadın eski araçlar, komünizm ile anılan araba türleri, camii desen değil, ne olduğu belli olmayan yapılar? Elazığ için oldukça alakasız bir afiş olduğunu söylemek mümkün.
24 – Erzincan: Coğrafi tescilli patentli meşhur Erzincan Tulum Peyniri mutlu mesut bir aile ile birlikte resmedilmiş.
25 – Erzurum: Yaz mevsiminde bile soğuk olan Erzurum’un popüler yeri olan Palandöken kayak merkezini resmederek isabetli bir afiş tasarımı çıkarmış.
26 – Eskişehir: Eskişehir için yapılan afişi görünce sizde de Vatikan izlenimi uyandırdı mı? Hayır boşverin ama Vatikan’ı. Eskişehir’e içinden geçen Porsuk Çayı ve üzerindeki kayıklar, Porsuk Çayının etrafındaki Odunpazarı evleri oldukça güzel yansıtılmış.
27 – Gaziantep: Gaziantep baklavası, Gaziantep fıstığı ve başka meşhur ürünler dururken sokakta seyyar satıcının sattığı o şey nedir? Baklava olabilir mi?
28 – Giresun: Karadeniz şehirlerinde ve fındık üretiminde önde gelen şehirlerden biri olarak Giresun’u da fındık ile ön plana çıkartmış.
29 – Gümüşhane: Gümüşhane için şehrin manzarası gözümüze çarpıyor. Gümüşhane’nin dağlık ve yokuş yukarı çıkan karakterlerin mi yansıtıyor?
30 – Hakkari: Hakkari için de doğa manzaralı bir şeyler beklerken herhalde Hakkari’nin Sümbül Dağını tasvir etmiş ve önünde askerler olması da çarpıcı bir detay olmuş.
31 – Hatay: 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depreminde en büyük yara ve yıkım alan Hatay’ı yıkılmış ve yüzü endişeli insanlar olarak resmetmiş. Bu felaket yaşanmasaydı acaba afişi nasıl resmedecekti? Peki ya o Pikacu?
32 – Isparta: Isparta denilince hemen herkesin aklına Isparta gülü geliyor. Belediye sokakları bile gül suyu ile yıkıyor. Isparta afişi içinde isabetli çalışma olmuş diyebiliriz.
33 – Mersin: Meşhur Mersin tantunisi tasvir edilmiş gibi görünüyor ancak o uçuşan tavuklar da neyin nesi? Mersin Tantunisi tavukla mı yapılıyor?
34 – İstanbul: İstanbul için de önemli simgelerden olan Kız Kulesi, Boğaz Köprüsü hemen gözümüze çarpıyor. Marmara Denizi, yüksek binalar ve yanında ufak duran evler derken sade bir haliyle İstanbul için isabetli güzel bir afiş olmuş çalışması olmuş.
35 – İzmir: İzmir için saat kulesi ve meydanı görünüyor köşe başlarında satılan İzmir’in meşhur lokmalar da göze çarpıyor. Ancak o sıcak hava balonları bir ilgisi var mı?
36 – Kars: Kars için Kars Kalesi ve başkaca bir çok meşhur şeyler olsa da Kars’ın yemyeşil bir yaylasında hayvanları otlatan bir çoban resmedilmiş.
37 – Kastamonu: Kastamonu Kalesi ve kiremit renginde Kastamonu evleri güzel bir şekilde yansıtılmış diyebiliriz.
38 – Kayseri: Kayseri için oldukça sade ama yerinde bir şekilde Kayseri Pastırması resmedilmiş.
39 – Kırklareli: Kırklareli için sokakta top oynayan çocuklar var. Sıradışı şehri ifade eden bir şey yok. Kırıkkale için de sokakta misket oynayan çocuklar vardı. İnsanlarda iki şehri bazen karıştırmıyor mu? Yapar zeka da öyle yapmış olmalı birine top birine misket.
40 – Kırşehir: Alice Harikalar Diyarında görünümde bir afiş olmuş. Yapay zeka dümdüz “Kır” kelimesinden yola çıkarak yeşil bir doğa olarak düz mantık bir afiş ortaya çıkarmış.
41 – Kocaeli: Marmara bölgesinde bir Sanayi şehri olan Kocaeli’yi arkaplan da resmetmiş ancak insanların hepsini yüzü asık bir şekilde tasvir etmiş neden acaba?
42 – Konya: Konya denilince Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî aklımıza gelir tam da o şekilde afişi tasarlamış.
43 – Kütahya: Kütahya denilince yanına porselen aklımıza gelen ve eski köklü bir firma olması nedeniyle şehir ile bütünleşmiş durumda ve afişe güzel bir şekilde yansıtılmış.
44 – Malatya: Şehrin hem simgesi hem de gelir kapısı olan Malatya için isabetli bir çalışma ile kayısı ile birlikte tasarım oluşturmuş.
45 – Manisa: Dünyaca ünlü ve Manisa’da doğal olarak kendiliğinden yetişen ayrıca patenti alınmış Manisa üzümlerini ön plana çıkarması isabetli bir tasarım olmuş.
46 – Kahramanmaraş: Kahramanmaraş’ın meşhur dondurmasını fesli bir esnafın fesli bir çocuğa satması ilginç bir detay olarak göze çarpıyor.
47 – Mardin: Mardin’in tarihi dokusu ve taş evleri yansıtılmaya çalışılmış ancak tam anlamıyla olmuş diyemeyiz. Mardin’in Kalesi, kilise, medrese, Camii ve bir çok yapısı oldukça meşhur ancak bunlar yansıtılmamış.
48 – Muğla: Fethiye, Ölüdeniz, Bodrum, Milas ve bir çok şehir daha sayınca hepsi deniz, kum güneş aklımıza geliyor. Hepsi Muğla’nın ilçesi olunca ortaya böyle plajlı, güneşli bir tasarım ortaya çıkmış. Daha simgesel e çalışma olsaydı daha güzel olurdu.
49 – Muş : Muş için yemyeşil bir ova afişi beklerken yolda yürüyen çocuktan, dedeye kadar mutlu bir aile görmek güzel ancak Muş için basit bir çalışma olmuş.
50 – Nevşehir: Kapadokya denilince ve sıcak hava balonları denilince hemen aklımıza gelen Nevşehir şehrimiz peri pacaları ve sıcak hava balonları ile birlikte afişe yansıtılmış
51 – Niğde: Anadolu’nun bozkırında sakin bir şehrimiz olan ve Niğde denilince akla Niğde gazozunu, meyhane görünümlü bir mekanda içen dayıları tatlı bir şekilde tasvir etmiş.
52 – Ordu: Dünyada en çok fındık yetişen ülke olarak Türkiye’de fındık denilince akla gelen şehrimiz Ordu fındıklar ile güzel tasvir edilmiş.
53 – Rize: Türkiye’de çay üretiminin merkezi olan Rize’de bir çay yaylasında çayları toplayan emekçi teyzeleri tasvir etmiş. Peki ama o helikopter ne alaka?
54 – Sakarya: Sakarya’nın meşhur yemeklerinden ıslama köfteyi pişiren kişinin başında iştah ile bekleyen vatandaşları resmetmiş.
55 – Samsun: Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a Kurtuluş Savaşı’nın başlatmasını tasvir etmiş.
56 – Siirt: Güneydoğu da bir çok şehirde popüler olan perde pilav yemeğini Siirt’e uygun görmüş ve ilginç bir şekilde bir aileyi yemeğin içine koymuş, birlikte bu yemeği yemenin lezzeti ayrı olmalı.
57 – Sinop: Karadeniz’in incisi olarak anılan sakin güzel bir şehir olan Sinop’un Kalesi ve mutlu bir aile güzel tasvir edilen bir afiş olmuş.
58 – Sivas : Sivas’ın hem meşhur Sivas Kangal köpeğini hem de dondurucu Sivas soğuğu da güzel tasvir edilmiş.
59 – Tekirdağ: Rakı ile nam salmış şehrimiz Tekirdağ’ı yemek masasında rakı içen bir aile olarak tasvir etmiş.
60 – Tokat: Kalabalık mutlu, sevinçten havaya uçan çocukları olan bir aile tablosu tasvir edilmiş, yerde oturan yavru bir Kaplan görümü veren ancak kedi olan afiş resmedilmiş. Sıradan bir afiş olmuş acaba başka detaylar mı var?
61 – Trabzon: Trabzon’un simgelerinden biri olan Uzungöl’ü resmetmiş. Peki o ailenin yanında duran ve çocukla da konuşan leylek ve diğer bilinmeyen hayvan hakkında ne düşünüyorsunuz?
62 – Tunceli: Tunceli denilince artık komünist kelimesi aşina bir durum görünüyor. Türkiye’de ilk defa belediye başkanı seçimini kazanan komünist parti olması nedeniyle belediye başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu ve Tunceli’yi ilginç bir şekilde tasvir etmiş.
63 – Şanlıurfa: Şanlıurfa’nın meşhur simgelerinden biri olan Balıklıgöl’ü tasarladı. Balıkgöl de çok sayıda balık var ama neden balıkları havada çizmiş?
64 – Uşak: Uşak Halısı, Tren Garı, Blandaus Antik Kenti ve başkaca yapılar varken uçan balonlar ve sıcak hava balonları resmedilmiş. Arka planda görünen Uşak Murat Dağına benziyor mu?
65 – Van: Bir zamanların efsane hikayelerinden Van Gölü canavarını unutmayarak tasvir etmiş. Bir zamanlar korku ile anlatılan Van Gölü canavarına şuan herkes gülüyor.
66 – Yozgat: Anadolu’nun bozkırında bir şehir olan ve ismi ile çokça espri yapılan Yozgat’ı çömlekleri ile tasvir ederek isabetli bir tasarım yapmış. Yozgat çömlek peyniri de meşhurmuş.
67 – Zonguldak: Şehrin takımının adında bile kömür adı geçen işçilerin kömür çıkartmak için bir madende çalıştığını resmetmiş.
68 – Aksaray: Aksaray Saat Kulesi Meydanı güzel resmedilmiş. Aksaray bozkırında traktörlü çiftçiler de ilave güzel bir detay olmuş.
69 – Bayburt: Karadeniz’in bir yemyeşil yaylasında bir çoban hayvanları otlatıyor.
70 – Karaman: Piknik havasında görünen insanlar, top oynayan çocuklar, havalara uçan çocuklar oldukça sıradan ve Karaman’ı yansıtmayan bir afiş olmuş. Bir kaç Karaman Koyunu da görsek tamam olacaktı.
71 – Kırıkkale : Kırıkkale için sokakta misket oynayan çocuklar resmedilmiş, yapay zeka bunu tasarlarken ne düşündü?
72 – Batman: Türkiye’de denilince bir şehir ancak dünyada denilince popüler bir çizgi roman kahramanı ve filmleri aklımıza gelen Batman’ı şehir ile bütünleştirmiş ve camii olması da dikkat çekiyor.
73 – Şırnak: Şırnak denilince Cudi Dağı, Faraşin yemyeşil yaylası, Cizre’den Kırmızı Medrese ve başka tarihi yapılar akla gelirken afişte başrol kahramanları tebessüm ederken diğer yan karakterle endişeli bakıyor. Ayrıca şehrin üzerindeki o yangın da neyin nesi?
74 – Bartın: Karadeniz’in sakin şehirlerinde Bartın’ın denize kıyı ama yüksek konumdaki evleri de resmedilmiş. Orası Bartın’ın Amasra ilçesi mi?
75 – Ardahan: Karlar Ülkesi animasyon filmini biliyor musunuz? Buz ve dondurucu bir Ardahan resmedilmiş.
76 – Iğdır: Diğer adı da Yeşil Iğdır olan ancak Adı gibi yemyeşil ve ormanları olmayan Iğdır şehrimizin için yapay zeka gerekeni yapmış.
77 – Yalova: Dümdüz bir yolda yürüyen bir kaç insanı resmetmiş, denize kıyısı olan Yalova’da deniz de görünüyor. Sade bir afiş olmuş acaba başka ne anlatmak istemiş olabilir?
78-Karabük: Karabük için Safranbolu evleri ile mahalle arasında sıcak bir aile tablosu olmuş.
79 – Kilis: Kilis için bir camii de dua eden bir cemaat i tasvir etmiş acaba yapay zeka neden böyle bir afiş tasarladı?
80 – Osmaniye: Osmaniye içinde sembol olan yer fıstığı olsaydı daha iyi olurdu? Neyse önemli değil Osmaniye Harun Reşit Kalesi de güzel oldu.
81 – Düzce: Yoğun bir trafikte çocuğu ile birlikte ters yöne giden anne ve çocuğu ile ne anlatmak istedin yapay zeka? Düzce için de oldukça kötü bir afiş olmuş.