Türkiye’nin Deprem Risk Haritası Yenilendi: İşte Güncellenmiş Risk Bölgeleri

Türkiye’nin deprem riskini gözler önüne seren yeni diri fay haritası, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından güncellendi. İşte detaylar ve risk altındaki şehirler…

Türkiye’nin deprem risk haritası yenilendi ve bu, ülkenin deprem hazırlığı için kritik bir gelişme olarak öne çıkıyor. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) en son teknolojiyi kullanarak gerçekleştirdiği arazi incelemeleri, hendek çalışmaları, uydu görüntüleri ve hava fotoğraflarının analizi sonucunda elde edilen verilerle güncellenen Türkiye Diri Fay Haritası, deprem riski ve etkilenme potansiyelini daha net bir şekilde ortaya koyuyor.

Doğu Anadolu Fay Hattı, Türkiye’nin en yüksek deprem riskine sahip bölgelerinden biri olarak belirlenmiş durumda. Hatay’dan başlayıp Erzincan’da Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşen bu hat, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl ve Muş gibi şehirlerden geçiyor ve geniş bir etki alanına sahip.

Kuzey Anadolu Fay Hattı, Türkiye’nin kuzeyini doğu-batı ekseninde kat ediyor ve Saros Körfezi’nden Aras Vadisi’ne kadar uzanıyor. Bu fay hattı, İstanbul, Bursa, İzmit, Sakarya, Düzce, Bolu, Erzincan, Erzurum ve Van gibi büyük şehirlerin yanı sıra birçok ilçeyi de etkiliyor. Haritada yer alan en uzun diri fay bu hattadır ve İstanbul ile Ankara yakınlarında bulunan diri faylar, bu şehirler için de risk oluşturuyor.

Batı Anadolu Fay Hattı, Ege Bölgesi’nde etkin ve Ayvalık, İzmir, Aydın, Denizli, Isparta gibi şehirleri kapsayan geniş bir alanda deprem riski yaratıyor.

MTA’nın güncellenmiş haritasına göre, birinci derece riskli bölgeler arasında İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt bulunuyor.

İkinci derece riskli bölgeler ise Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Ağrı ve Çorum olarak sıralanıyor.

Üçüncü derece riskli bölgeler arasında Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Gaziantep, Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir yer alıyor.

En az deprem riskine sahip dördüncü ve beşinci grup iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman olarak belirlenmiş.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Şırnak Haberleri