Yapay kalp mucidi Kürt doktora ABD’den onay: İnsan üzerinde denenecek

Yapay kalp üretmeyi başaran Kürt doktor Azad Necar, bir Amerikan kurumu tarafından insanlar üzerinde deneme yapma izni aldıklarını açıkladı.

Aslen Irak Zaholu olan 53 yaşındaki Dr. Azad Necar, İsveç'te görev yaptığı dönemde 20 yıl süren kesintisiz çalışmalarının ardından yapay bir kalp üretmeyi başarmıştı.

Dr. Necar ayrıca yapay organlar, cerrahi cihazlar ve protezler alanında on farklı buluşun ve patentin sahibi.

Rûdaw’a konuşan Dr. Azad Necar, 2007 yılına kadar tek başına yapay kalp üzerine çalıştığını, daha sonra 30 ila 50 kişilik bir ekip oluşturduklarını ve 25 kişinin de proje bazlı çalışarak sürecin hızlandırılmasına katkıda bulunduğunu söyledi.

Kürt doktor, "2017 yılında hayvanlar üzerinde denemelere başladık, 2018'de ABD'ye giderek Washington'da yetkililerle görüşmeler yaptık. Sekiz yıl süren bekleyişin ardından ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) geçtiğimiz gün yapay kalbin insanlar üzerinde kullanılmasına onay verdi" dedi.

FİYATI 120 BİN DOLAR!

Yapay kalbin fiyatı 120 bin doları buluyor. Dr. Azad Necar, "Bir yapay kalp üretmek altı ay sürüyor. Ancak implantasyon sürecine geldiğimizde, bir ay içinde yapay bir kalp üretebiliyoruz. Kalp sessiz çalışıyor ve doğal kalp gibi işlev görüyor” diye konuştu.

"Kürdistan Bölgesi'nde bu alanda uzmanlaşmış bir hastane kurulmalı” diyen Dr. Necar, doktorların eğitilerek yapay kalp nakli konusunda yetkin hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanmayan hiçbir tıbbi cihaz veya ilaç kullanılamaz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri