Prof. Dr. Süleyman Pampal, İliç’te yaşanan faciaya dair siyanür tehdidine dikkat çekerek, “Bu mevki Fırat Nehri’ne de 700-800 metre mesafede, çok yakın. Fırat’a karışması demek bütün yaşamın bitmesi demek. Fırat’a ulaşması acilen önlenmelidir” dedi.
“FIRAT’A ULAŞMASI ACİLEN ÖNLENMELİ”
Yer Bilimci Prof. Dr. Süleyman Pampal, yaptığı açıklamada, “Bu işlenmiş topraktır. Altının çıkarılması için işlenen zehirli siyanürlü madde ve onun için kimyasal kullanılan, altını ayırmak için işlemden geçirilen toprak bu maalesef. Üst üste yığılmış bir dağ gibi bir yığın olmuş. Bu mevki Fırat Nehrine de 700-800 metre mesafede, çok yakın. Fırat’a karışması demek bütün yaşamın bitmesi demek. Fırat’a ulaşması acilen önlenmelidir. O vadinin önü kapatılmalıdır” ifadelerini kullandı.
BAKANLIK AÇIKLAMA YAPTI
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan bir açıklama geldi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Toprak kaymasının hemen ardından Bakanlığımız merkez ve İl Müdürlüğümüz Denetim Ekiplerini bölgeye ivedilikle sevk ettik. Toprak kayması sırasında akan malzemenin Fırat Nehri’ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi’nin Fırat Nehri’ne ulaştığı menfezin kapaklarını kapattırdık. Ekiplerimiz sahada çalışmalarını sürdürüyor, gelişmeleri hassasiyetle takip ediyoruz.”