Türkiye'de Siyasi Partiler yerel seçimlere hazırlanırken, seçimlere katılma şartlarını taşıyan siyasi partiler hızla adaylarını ilan ediyor. Genel olarak aday belirleme sürecine bakıldığında, iktidar (Cumhur ittifakı) bloğunda uzlaşma olduğu görülmektedir. Muhalefete bakıldığında ise uzlaşma olmadığı görülmekte... Muhalefette bulunan siyasi partilerin kendi adayları ile seçimlere katılacakları anlaşılıyor. Her ne kadar sık eleyip sık dokusalar bile kamuoyuna yansıdığı kadarıyla çok sancılı bir dönemin yaşandığı görülmekte.
Doğrusunu söylemek gerekirse iktidar daha derli toplu bir şekilde yerel seçimlere hazırlanıyor..
Bu kısa belirlemeden sonra, "yerel seçimler neden önemli?" sorusunun yanıtına biraz değinmek istiyorum.
Yerel yönetimler, halkın yönetime katılmasını sağlayan ve halka kendi kendilerini yönetme erdemini kazandıran en önemli kuruluşlar olmalarının yanında, demokrasinin etkin bir şekilde hayata geçirildiği süreçlerdir. Demokratik olmak, yerel yönetimlerin evrensel bir özelliğdir.
Yerel yönetimlere ilişkin kurumların en önemli özelliği, özerk ve tüzel kişilerinin olmalarıdır. Kendilerine özgü bütçeleri olup hak ve borç sahibi olabilirler, kendi organları ile görevlerini yürütürler. Buna karşılık kendi gelirleri ile üstlendikleri görevleri yapmaları olanaklı değildir.
Yerel yönetimler, kendi gelir kaynakları dışında merkezi hükümetin yerel yönetimlere sağladığı destek ve hazırladıkları projelerle uluslararası kuruluşlardan da destek alırlar.
....Ve en önemlisi de bu kaynaklarla kendi yıllık bütçelerini hazırlarlar. Bu bütçe ile Hizmet kültürü kapsamında şehrin yol, su ,elektrik ve alt yapı programlarını gerçekleştirirler. Ayrıca sosyal ve kültürel faaliyetlerini gerçekleştirirler. Sosyal belediyecilik kapsamında risk gruplarına daha iyi yaşam koşullarını oluşturmak ve ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmlarını yürütürler. Ayrıca başta eğitim,sağlık,tarımla ilgili programların hayata geçmesini de sağlarlar. En önemlisi de istihdama yönelik kapsamlı çalışmarı yürütürler.
PEKİ ŞIRNAKTA YEREL SEÇİM ÇALIŞMALARI NASIL GEÇİYOR?
Şırnak'ta yerel seçim çalışmalarının çok sessiz geçtiğini belirteyim. Her ne kadar iki ana parti AK PARTİ ve DEM PARTİ adaylarını ilan etmişse de seçime katılacak diğer Siyasi Partiler hala adaylarını açıklamışlardır. AK PARTİDEN Sn.Mehmet YARKA, DEM PARTİDEN Sn. Turan SALTAN arasında geçeceği görülüyor. Yarışacak her iki parti adayları görkemli bir konvoyla bir şehir turu yaparak seçim startını vermiş oldular.
Ancak seçim çalışmalarının ise çok çok sessiz yürütülmekte olduğunu söylemek mümkündür. Sanki seçim yokmuş gibi.. Doğrusunu söylemek gerekiyorsa halkta da bir seçim heyecanı yok..Kim bilir belki de bana öyle geliyor. Bakalım ilerleyen günlerde seçime katılacak Siyasi Partiler nasıl çalışmalar ve etkinlikler yapacaklar ? Hangi projelerle halkın önüne çıkılacaklar?
Halk ise bu sessizlik ortamında kendi aralarında değerlendirmeler yapmıyor değil. Fakat bu değerlendirmelerin bilimsel olmamakla birlikte, karmaşık dar bir anlayış ile dikey- feodal örgütlemnin özellikleri içerisinde yer alan birtakım ölçütler kullanılarak yapıldığını görmekteyiz.Yani akraba,mahalle, grupsal çıkar ilişkileri ve menfaatler gözetilerek yapılıyor. Kısacası halkta da alışıla gelmiş belediyecilik anlayışı çerçevesinde bir bakış açısı hakim..Halkın seçimlere karşı sessizliği,umutsuzluğu ve duyarsız kalışı da bundan olsa gerek...
Yoksa hayati ve yaşamsal olan yerel yönetim seçimlerine neden bu kadar sessiz ve umutsuz olunsun?
Dolayısıyla, halkın büyük bir kesimi hala kararsız ve bekleyiş içerisindedir.. Nihayetinde halk bir yanda Sn.YARKA'nın Belediye Başkanlığı döneminde yaptıklarına diğer yanda ise
Sn.SALTAN'nın Şırnak'ın geleceği ile ilgili projelerine bakacak ve ona göre kararını verecek...
Peki ya ŞIRNAK'ın aydınları, yazarlar çizerleri, okumuş insanları, hepsinden önemlisi de işsiz güçsüz okumuş Üniversiteyi bitirmiş ŞIRNAK gençliği ne yapacak? Acaba onlar ne düşünüyorlar? Bence işin en can alıcı tarafı bu...
Gözlemlediğim kadarıyla toplumsal dinamiklerde önemli bir yer tutan bu kesimler de halkın çoğunluğu gibi sessizliğini koruyor ve umutsuzca beklemekteler...
Bu durum acı da olsa bir gerçek...
Bu durumda topluma öncülük etmesi gereken kesimler, bir an önce toparlanmalı yan yana gelmeli ve Şırnak'ın devasa sorunlarını sağlıklı bir şekide tartışmalı, yerel yönetmlerle ilgili düşüncelerini açıklamalıdır.
Bu düşünceler kapsamında: düşüncelerini hayata geçirecek yerel yönetim adaylarına desteklerini açıklamalı.
Kendi kendini yönetme sürecine katılmalı, alınacak kararlarda yerlerini almalıdırlar.
BiImediğini biImek en iyisidir. BiImeyip de biIdiğini sanmak tehIikeIi bir hastaIıktır.
Binlerce kilometrelik yolculuk bile ilk adımla başiar.
Saygılarımla...Ey ŞIRNAK HALKI...