Şırnak Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin İdil’den Şırnak Merkeze taşınmasına Üniversite yönetim kurulu tarafından oy birliği ile karar verildi. Verilen karar tepki gösteren İdilliler basın açıklaması ve otuma eylemi gerçekleştirerek Üniversite Yönetim Kurulunun verdiği karardan vazgeçmesini talep ettiler. Bu konuda Ak Parti Şırnak Milletvekili Arslan Tatar, Şırnak Valisi Cevdet Atay ve Üniversite Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Alkış ile bir toplantı gerçekleştirdiler. Toplantı sonunda Arslan Tatar ilçede bulunan bir otelin öğrenciler için yurt olarak kullanılmasını sağladı. Bununla birlikte Ziraat Fakültesinin İdil’de kalmasına karar verildi.
İDİLLİLER TEPKİLERİNDE HAKLI MIYDI?
Fakültenin taşınması konusu Başta Rektör Prof. Dr. Abdurrahim Alkış olmak üzere Üniversitenin tümü eleştirilerin hedefinde kalmıştı.
Şimdi Ziraat fakültesinin 10 yıllık süre zarfından kaç mezun verdiği kaç öğrencinin kayıt yaptırdığına bakalım. İdil Ziraat Fakültesin kayıt yaptıran öğrencilerin çoğunluğu kazandıkları fakülteye devam etmemektedir. Her sene kayıt yaptıran öğrenciler içerisinde 4 veya 5 kişi mezun olabilmektedir. 2014-2020 yılları arasında 6 yıl boyunca Ziraat Fakültesini kazanan 195 öğrenci olmuştur. Bunlardan ancak 30 kişisi mezun olabilmiştir. Geri kalan 165 kişi bu Fakültede okumaktan vazgeçmiştir. Bu durum hem fakültenin hem de İdilin yeterince gelişim gösterememesine neden olmaktadır. Hem Üniversiteye hem İdil zarar veren bu durumdan kurtulmak için kazan-kazan formülüne yönlenebilir.
MYO’DA 320 ÖĞRENCİ EĞİTİM GÖRÜYOR
Ziraat Fakültesinin yanında İdil İlçesinde Elektrik ve Enerji, Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri, Veterinerlik, Sosyal Hizmet ve Danışmanlık Meslek Yüksek Okullarında 320 öğrenci Eğitim görüyor. Üniversite Yönetim Kurulu mevcut olan 4 bölüme istihdam problemi yaşamayan Mimarlık ve Şehir Planlamaya Bağlı Tapu Kadastro bölümü ve inşaat Teknikerliği bölümleri açmayı hedefliyor. Üniversite Yönetim Kurulu Bu iki bölüm ile İdil İlçesine 200 öğrenci kazandırmayı hedefliyor.
İki yeni bölüm açmakla İdil’e 200 yeni öğrenci kazandırmak varken bir fakülte ile 30 öğrenciyi elde tutmak makul bir gelişme değildir. Bu açıdan herkesin kaybedeceği bir formülü değil herkesin kazanacağı bir formülü esas aldık.
Ziraat Fakültesini merkeze kampüse alınma gerekçesi Fakülte öğrencilerinin merkez kampüsteki öğrenci ortamından ve sosyal tesislerden yararlanması ilkesidir. Şırnak Üniversitesi’nin 6 Fakültesi bulunmakta bunların 5’i merkez kampüste 1’i İdil’de yer almaktadır. 1 Fakültenin öğrencilerinin diğer Fakültelerdeki öğrencilerinden ayrı bir yerde öğrenim görmesi onların gelişimi oldukça etkileyebilmektedir. Zira öğrencilerin gelişimine katkı sunan önemli bir etken onların diğer fakültelerdeki öğrenciler ile bilgi ve fikir alışverişinde bulunmalarıdır.
Ziraat Fakültesinde eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdüren öğretim üyelerinin önemli bir kısmı Şırnak’ta Üniversite Lojmanlarında ikamet etmektedir. Hafta-içi her gün 60 km mesafede olan bir binaya gidip gelmek hem zaman kaybına hem imkan kaybına neden olmaktadır.