SES Şırnak’tan Sağlıkta Dönüşüm Politikalarına Tepki

SES Şırnak’tan Sağlıkta Dönüşüm Politikalarına Tepki
SES Şırnak Şubesi, Şırnak Tabib Odası, Şırnak Diş Hekimleri Odası üyeleri sağlıkta dönüşüm politikalarına tepki gösteren bir basın açıklaması yaptı.

Şırnak Devlet Hastanesi önünde gerçekleşen basın açıklamasına SES Şırnak Şube Başkanı Samet Kaya, Şırnak Tabip Odası Başkanı Serdar Küni, Şırnak Diş Hekimleri Odası üyeleri, KESK bileşenleri ve sağlık çalışanları katıldı.

Şırnak Devlet Hastanesi önünde bir araya gelen üyeler ‘Sağlıkta Ticaret Ölüm Demektir’ pankartı açarak, ‘Kamu Hastaneleri borçlu, özel hastaneler karda’, ‘Sağlık parasız olsun’, ‘Sermaye sağlıktan elini çek’ dövizleri taşıdı.

dsc05546.jpg

Sendikalar adına basın açıklamasını okuyan Şırnak Tabip Odası Başkanı Serdar Küni, ; “Sağlıkta özelleştirme ülkenin ihtiyaçlarından ortaya çıkmamıştır. 1970’li yıllarda Dünya Bankası, IMF gibi emperyalist kuruluşlarca üçüncü dünya ülkelerine dayatılmıştır. IMF borçlu ülkelerden kamunun sağlık alanından çekilmesini istemiştir. Böylece genel bütçeden sağlığa ayrılan pay düşürülmüş, kamunun sağlığa yatırımı ve özel sektörün önü açılmıştır. Neoliberal politikalar güvenlik dışında temelde kamu hizmetlerinin tümünü piyasaya açmayı hedeflemiştir. Bir kamu hizmeti olan sağlığın piyasaya açılması hükümetlerin birincil işleri arasına girmiştir. Hastalar ve hastalıklar üzerinden para kazanma ve sermaye biriktirme hedeflenmiştir. Sağlık emekçileri patron ve işçileşme ikilemine sürüklenmiştir” dedi.

2003 yılında SDP ( Sağlıkta Dönüşüm Programı) denilen bir politika ile sağlık hizmetlerini özelleştirilmesinin hedeflendiğini belirten Başkan Küni; “ Sağlıkta Dönüşüm Programı öz itibarıyla 1992 yılında ilan edilen Sağlık Reformunun devamıdır. Buna karşı TTB ve SES, 2003 yılında beyaz eylemler ve g(ö) revler ile Sağlıkta Dönüşüm Programına karşı etkin bir mücadele yürütmüştür. Sağlıkta Dönüşüm ile öncelikle sağlık hizmetleri fiyatlandırılmıştır. Özel hastanelerin fiyatlandırmalar üzerinden SGK ile anlaşmaları sağlanmıştır. Radyoloji ve laboratuvar hizmetleri taşeronlaştırılmıştır. Yoğun bakım hizmetleri SGK anlaşmaları ile özelleştirilmiştir. Özel hastaneler daha çok para kazanmak için daha çok hastayı yoğun bakımlara yönlendirmiştir. Aşırı hırs ve kuralsızlık, örgütlü kötülüğe ve çeteleşmeye yol açmıştır. Bugünkü tıkanıklığın, yıkımın, sağlıkta ticaretin ve bebek ölümlerinin esas nedeni budur” dedi.

TTB, meslek odaları ve SES’in bu konuda ki uyarılarının ve önerilerinin ciddiye alınmadığını belirten Başkanı Küni, bebek ölümleri ile bu sistemin artık yürümediğinin görüldüğünü ifade etti.
Yaşanan sorunun özelleştirme politikaları olduğunu ileri süren Başkan Küni; “Sistemde özveriyle çalışan sağlık çalışanları sorumlu değildir. Sağlıkta özelleştirme ve sağlığın piyasallaşması, bebek ölümleri ile tarihsel bir utanca neden olmuştur. Bu politikalar mutlaka terk edilmelidir. Özel hastanelerin SGK ile anlaşmalarına son verilmelidir. Sistemde sorumlular hakkında etkin idari ve adli soruşturmalar yapılmalı, görevlerine son verilmelidir. Sürece TTB ve sendikalar dâhil edilmelidir. Başta Sağlık ve Eğitim olmak üzere temel hizmetler kamu eliyle verilmeli, herkese eşit, ulaşılabilir, ücretsiz ve anadilinde kamu hizmetlerinin sunulması gerekmektedir” dedi.

dsc05549.jpg

Kaynak:Mehmet DEMİRHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum