ŞGC'den Provokatif Paylaşımlara Tepki: “toplumsal Barışı Tehdit Ediyor”

ŞGC'den Provokatif Paylaşımlara Tepki: “toplumsal Barışı Tehdit Ediyor”
Şırnak Gazeteciler Cemiyeti (ŞGC), sosyal medyada yayılan doğrulanmamış ve provokatif içeriklerin toplumsal huzuru tehdit ettiğini belirterek, bu tür paylaşımların olayları yeniden büyüttüğünü açıkladı.

ŞGC tarafından yapılan yazılı basın açıklamasında, son dönemde dijital mecralarda kontrolsüz içerik paylaşımının ciddi boyutlara ulaştığı belirtilerek, “Beğeni ve tıklanma uğruna doğruluğu teyit edilmemiş, etik ilkelerden uzak paylaşımlar toplumsal gerilimleri yeniden alevlendiriyor” denildi.

Açıklamada, iki aile arasında yaşanan olay sonrası siyasi partiler, kanaat önderleri ve sivil toplum kuruluşlarının girişimleriyle sağlanan sükûnet ortamının, sosyal medyada yayılan bir video nedeniyle yeniden zarar gördüğü ifade edildi. Özellikle gençler arasında öfke ve karşılık verme eğiliminin arttığına dikkat çekilen açıklamada, kontrolsüz bilginin tehlikeli sonuçlar doğurabileceği vurgulandı.

ŞGC açıklamasında, gazeteciliğin etik kurallar ve doğrulama süreçleri çerçevesinde yapılması gereken bir meslek olduğuna işaret edilerek, “Her duyulan söz, her elde edilen görüntü haber değildir. Sosyal medya kullanıcılarının kendilerini gazeteci gibi konumlandırarak hiçbir süzgeçten geçirmeden içerik paylaşmaları kabul edilemez” ifadelerine yer verildi.

Provokatif içeriklerin toplumsal barışı tehdit ettiğinin kaydedildiği açıklamada, bu tür paylaşımları yapan kişiler hakkında yürütülecek yasal süreçlerin takipçisi olunacağı belirtildi. ŞGC ayrıca, yakın zamanda hayata geçirilmesi planlanan sosyal medya kimlik doğrulama düzenlemesini desteklediklerini ve bu uygulamanın dezenformasyonla mücadelede önemli bir adım olacağını ifade etti.

Yetkili kurumlara da çağrıda bulunulan açıklamada, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi görevinin gazetecilere ait olduğu belirtilerek, bilgi akışının sosyal medya kullanıcıları üzerinden yürütülmesinin hem mesleki etiğe hem de kamu düzenine zarar verdiği kaydedildi.

Açıklamanın sonunda topluma sağduyu çağrısı yapan ŞGC, “Gerilimi artıracak, insanları karşı karşıya getirecek içeriklerden uzak duralım. Bu memleket hepimizin, bu çocuklar hepimizin” ifadelerini kullandı.

1.jpg

2.jpg

Kaynak:Şilan BAHŞİŞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.