Siirt’te 203 ton kırmızı mercimek çiftçilere dağıtıldı

Siirt’te 203 ton kırmızı mercimek çiftçilere dağıtıldı
Siirt’te 13 milyon 333 bin 333 lira bütçeyle 15 bin dekarlık alanda üretilen 203 ton kırmızı mercimek 588 çiftçiye dağıtıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yürüttüğü “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi” kapsamında, Kurtalan ilçesinde sertifikalı kırmızı mercimek dağıtım töreni düzenlendi.

363738484949484484.jpg

Törende konuşan Siirt Valisi Kemal Kızılkaya, projenin sadece üreticiye destek olmadığını, aynı zamanda ülkenin gıda güvenliği, kırsal kalkınma ve sürdürülebilir tarım vizyonuna katkı sunduğunu belirtti. Kızılkaya, proje kapsamında Siirt merkez, Kurtalan, Baykan ve Eruh ilçelerinde toplam 15 bin dekar alanda üretim yapılmak üzere 203 ton sertifikalı kırmızı mercimek tohumunun çiftçilere dağıtılacağını söyledi. 13 milyon 333 bin lira tutarındaki projenin yüzde 75’i bakanlık hibesiyle, yüzde 25’i ise çiftçi katkısıyla hayata geçirilecek.

0972368098532.jpg

Kızılkaya, küresel iklim değişikliği ve kuraklık riskine dikkat çekerek, kuraklığa dayanıklı ve suyu verimli kullanan ürünlerin önemine vurgu yaptı. “Bu proje ile sertifikalı tohum kullanımını yaygınlaştırmayı, verimi artırmayı ve üreticinin gelirini yükseltmeyi hedefliyoruz” dedi.

Siirt İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şanverdi ise, mercimek yetiştiriciliğinin ekonomik ve ekolojik açıdan önemli olduğunu belirterek, Siirt’in Türkiye genelinde mercimek üretiminde 4. sırada yer aldığını ve ülke ihtiyacının yaklaşık yüzde 7,5’ini karşıladığını ifade etti.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.