Silopi’de STK ve Mühendislerden Yüksek Elektrik Faturalarına Karşı Ortak Tepki: "Tüketim Sınırı 8.000 kWh’a Çıkarılsın"
Şırnak’ın Silopi ilçesinde son dönemde vatandaş, esnaf ve işletmelere yansıyan yüksek elektrik faturaları üzerine bölgedeki sivil toplum kuruluşları ve elektrik mühendisleri bir araya gelerek ortak bir talep metni hazırladı. Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DİCLE EPSAŞ) Bölge Müdürlüğü ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanlığı’na iletilen dilekçede, yıllık 4.000 kWh olan tüketim sınırının iklim ve yaşam şartları dikkate alınarak 8.000 kWh seviyesine çıkarılması istendi.
"Klima Kullanımı Lüks Değil, Temel İhtiyaç"
Silopi Berederya Derneği, Gırık Der, Silopi Kuyumcular Derneği, Zevkî-Der ve Elektrik Mühendisleri Bölge Temsilcileri ortaklığıyla hazırlanan talep metninde, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaz aylarında yaşanan aşırı sıcaklara dikkat çekildi. Sıcak hava dalgası nedeniyle klima kullanımının bölgede bir lüks olmaktan çıkıp zorunlu bir ihtiyaç haline geldiği vurgulanırken, mevcut kotaların vatandaşın bütçesini aşırı derecede zorladığı ifade edildi.
STK’lar ve Mühendislerden 6 Maddelik Çağrı
Dilekçede ve yapılan açıklamada öne çıkan talepler şu şekilde sıralandı:
- Sınır Yeniden Değerlendirilsin: Silopi başta olmak üzere sıcak iklim koşullarının yaşandığı bölge illerinde 4.000 kWh yıllık tüketim sınırının yeniden gözden geçirilmesi.
- Kota 8.000 kWh Olsun: Aşırı sıcaklar ve zorunlu klima kullanımı göz önünde bulundurularak tüketim sınırının en az 8.000 kWh seviyesine yükseltilmesi.
- Bölgesel Şartlar Dikkate Alınsın: Tüketim limitleri belirlenirken sadece standart verilerin değil, bölgesel sıcaklık, hane geliri ve zorunlu soğutma ihtiyacının hesaba katılması.
- Gelir Adaleti Sağlansın: Kota aşımı nedeniyle faturaların vatandaşın ödeme gücünü aşmasına yol açan uygulamaların gelir adaleti ve sosyal devlet ilkeleri çerçevesinde incelenmesi.
- Yüksek Fatura Nedenleri Araştırılsın: Kaçak elektrik tüketim oranlarının düştüğü dönemlerde dahi vatandaşların karşılaştığı yüksek faturaların gerekçelerinin ayrıntılı olarak araştırılması.
- Pozitif Ayrımcılık Yapılsın: Şırnak ve Silopi’deki elektrik tüketim verilerinin bölgenin gerçek yaşam koşulları dikkate alınarak pozitif bir ayrıcalıkla değerlendirilmesi.
"Birlik İçerisinde Çözüm Aramaya Devam Edeceğiz"
Bölge halkının ve esnafın mağduriyetini giderecek kalıcı çözümler için sürecin takipçisi olunacağını belirten imza sahibi sivil toplum kuruluşları, "Bölgemize özgü şartların dikkate alınması, hem vatandaşımızın hem de esnafımızın üzerindeki ağır ekonomik yükü hafifletecektir. İlgili kurum ve mercilerin talebimize hassasiyetle yaklaşarak kalıcı bir düzenleme yapmasını bekliyoruz" mesajını paylaştı.
Kaynak:Şilan BAHŞİŞ

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.