SİLOPİ’DE SÜNE İLE MÜCADELE ÇALIŞMASI BAŞLATILDI
Şırnak’ın Silopi ilçesinde süne ile mücadele kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri 135 bin dönüm arazide çalışma yürütüyor. Kurum müdürü Mustafa Osmanoğlu çiftçileri habersiz ilaçlama yapmamaları konusunda uyardı.
Silopi’nin Kuzey yamacında bulunan Cudi Dağı ile Irak sınırındaki Hayırsız dağından Silopi’deki 135 bin dönümlük tarım arazisine doğru iniş yapan süneye karşı kapsamlı bir mücadele yapılıyor. Silopi ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürlüğüne bağlı mühendis ve personeller günlük olarak köylerden başlayarak tarım arazilerini kontroller gerçekleştiriyor. Arazilerde inceleme yapan ekipler sünenin yumurtlama dönemine kadar ilaçlama yapılmaması konusunda çiftçileri bilgilendiriyor. Mart’tan başlayarak Haziran sonunda kadar etkili olan sünenin 1-15 Mayıs arasında ekili ürüne zarar vereceği tarih olduğu kaydedildi.
Silopi ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Osmanoğlu, “Mart’ın başı ile Haziran ayının sonuna kadar 135 bin dönüm arazi süne çalışma alanımızdır. Ekiplerimiz sürekli bu alanları denetliyor. Süne çalışmalarını yürütüyor. Zarar verme aşaması ise Mayıs’ın 1 ile 15 arasındandır. Bunu mutlaka üreticilerimize bildiriyoruz. İlaçlanıp ilaçlanmayacağını söylüyoruz. Özellikler üreticilerimiz bizden habersiz ilaç kullanmamalarını tavsiye ediyoruz. Süne, Kuzeyde Cudi ile Güney’de Hayırsız Dağlardan inişler yapıyor. Ekiplerimiz sürekli bu alanlar içerisindedir. Bu zararlı böceği kontrol altına alıyoruz” dedi.
İlaç kullanımının ne zaman yapılacağı ile ilgili Osmanoğlu şu bilgileri verdi: “Sünede ergini gördüğümüz zaman ilaç atmıyoruz. Ergin yumurtayı bıraktıktan sonra yumurtalar nif oluyor. Nif hububata zarar verecek aşamaya geldiği zaman üreticilerimize ilaç kullanmayı tavsiye ediyoruz.”
Süne Zararlısı, Hububatın önemli zararlısıdır. Toprak rengi, bazen tam siyah, bazen kırmızımsı, bazen kirli beyaz bazen de bu renklerin karışımı alacalı desenli renktedir. Baş üstten bakıldığında üçgen şeklinde vücut yassıca oval dir. Süne yılda bir nesil verir. Kışı dağlarda Meşe, Geven, Kirpi Otu gibi bitkilerin altında geçirir. İlkbaharda havalar ısınıp 15 °C ulaşınca tarlaya göç ederler. Tarla da beslenir, çiftleşir ve yumurta bırakır. Yumurtadan çıkan yavru, yeni nesil ergin böcek olur ve tekrar dağlara çıkarlar. Buğday, arpa, çavdar, tritikale, yulaf tır.Arpa, çavdar ve tritikale’de buğdaya göre daha az zarar oluşturmaktadır. İlkbaharda hububat tarlalarına göç eden kışlamış süneler, kardeşlenme döneminde hububat saplarını emerek sararmalarına ve kurumalarına neden olur. Bu zarar şekline “Kurtboğazı” denilmektedir. Bitkiler geliştikçe başaklar henüz yaprak kılıfı içindeyken beslenerek başakların beyazımsı bir renk almasına, kurumasına ve dolayısıyla başakların dane bağlamasına engel olurlar. Sünenin bu şekildeki zararına “Akbaşak” adı verilmektedir. Yumurtalardan çıkan Süne yavruları danenin Süt ve sarı olum dönemindeki buğdayla beslenir. Bu beslenme sonucu danenin özü bozulur. Bu buğdaydan ekmek ve makarna yapılmaz. Kültürel Önlemler, Erkenci ve sert buğday çeşitlerinin ekimi yaygınlaştırılmalı, Hububat dışında ürünlere ağırlık verilmeli, (Sulu Tarım), Tarla iyi hazırlanmalı ve anız yakılmamalı, Mera alanları tahrip edilmemeli, Sünenin önemli düşmanları kuşlar olup, bunlar arasında en önemlileri keklik, bıldırcın vb. kuşlardır. Bunları korumak için tedbirler alınmalıdır. Toplulaştırılmış nadas ve hububat alanları yaygınlaştırılmalı, arpa ve buğday ekilişleri ayrı ayrı bölgelerde yapılmalı, Kanal, akarsu boyunca ve tarla kenarlarında yetişen ağaç ve ağaççıklar korunmalı, Tarla kenarları ağaçlandırılmalı ve yeşil kuşaklar oluşturulmalı, Kalın kabuklu ve nektar veren ağaçlar özellikle (Badem, dut, elma, erik, kayısı, ayva, armut, söğüt, ahlat, ceviz) yetiştirilmeli Tarım İl Müdürlüklerine danışılmadan ilaç kullanılmamalı (Bu tavsiye her ürün için geçerlidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.