ŞIRNAK 33. AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLER KUTLANDI

ŞIRNAK 33. AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLER KUTLANDI

Bu yıl 33’üncüsü düzenlenen Ahilik Haftası Şırnak’ta maske ve mesafe kuralları çerçevesinde kutlandı.

33’üncü Ahilik Haftası kutlamaları Şırnak Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Heşar Haşimoğlu, Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Yahya Acar, Ticaret İl Müdürü Mehmet Emin Yıldırım ve Meslek Odası Temsilcileri Cemal Yatman, Muhyettin CANER ve diğer katılımcıların katılımı ile çelenk sunma programı ile başladı.

Çelenk sunma programının ardından, heyet Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan’ı makamında ziyaret etti.

Ardından Valilik salonunda ödül töreni düzenlendi. İlin Ahisi seçilen Ata Bilen’e Ahilik kaftanı ve Plaketi Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan tarafından verildi. İlin kalfası seçilen Ahmet Bartan ve İlin Çırağı Osman Ecer’E plaketleri Vali Ali Hamza Pehlivan, Ödülleri ise Şırnak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Heşar Haşimoğlu tarafından verildi.

Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Şiir ve Kompozisyon dallarında dereceye giren Siyahan Biter ile Hozan Kabul’e ödülleri Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Yahya Acar tarafından verildi.

Program sonrası açıklamalarda bulunan Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan; “Bu hafta Ahilik Haftası, geçtiğimiz yıl Şırnak İlimizde Ahilik Haftasını çok daha kapsamlı ve değişik etkinliklerle icra etmiştik ve ilk defa da yoğun katılımlı bir program gerçekleşmişti. Pandemi şartlarından dolayı malumunuz bu yıl pek çok etkinlik sadeleştirildi. Özellikle de kontrollü sosyal hayat süreci içerisinde olduğumuz bu dönemde bu haftaki etkinliğimizi sade bir seremoniyle gerçekleştirmek istedik. Koordinasyonu, İl Ticaret Müdürlüğümüz ve Oda Başkanlıklarımız birlikte gerçekleştirdiler. Biz de Valiliğimiz ve Belediyemiz olarak bu konuda gerekli destekleri de sağladık. Tabi biliyorsunuz yılın ahisi seçilme süreci var. Bu süreç sonucunda da biraz önce gördüğünüz gibi yılın ahisi, yılın kalfası ve yılın çırağını da hep birlikte tanıdık ve sizlere de takdim etmiş olduk. Gençlerimizin güzel kompozisyonlarını dinledik. Onlar aslında kompozisyonlarında söylenmesi gereken birçok şeyi ifade ettiler. Ahilik, başta esnaflarımız ve ticaret erbaplarımız olmak üzere aslında hepimiz için kültürümüzün, tarihimizin kadim olgularından felsefelerinden ve kuruluşlarından birisi. Ahilik, öncelikle çalışma disiplinini, ahlakı, paylaşmayı, cömertliği ve diğerkâmlığı ön plana çıkaran çok önemli ve çok müstesna hasletlerimizden birisidir. Bu hasletleri, geçmişten bugüne Aziz Milletimizin yaşadığı ve yaşattığı bu güzel hasletlerin bugünlere ve yarınlara taşıması da bizlere düşüyor. Gençlerimize, çocuklarımıza bu hasletleri anlatıp idrak ettirip uyguladığımızda inanıyoruz ki ticarette, esnaflıkta çok daha ahenkli, çok daha bereketli olacak. Çünkü bu anlayış başlı başına adeta bir okul gibidir. Ahilik te kesinlikle birbirinin hakkını, hukukunu gözetmek, müşterilere müşteri olarak gelen vatandaşlara hem ilgili olarak, yakınlık olarak gerekli samimiyeti göstermek hem de vermiş olduğu hizmeti en iyi şekilde yerine getirmek vardır. Bunları yerine getirdiğimizde işlerimiz de şüphesiz bereketlenecektir” dedi.

 

Çağımızın teknoloji çağı olduğunu ve her gün yeni gelişmelerin olduğunu hatırlatan Vali Pehlivan; “Tabi ahiliğin bir boyutu da usta-çırak ilişkisidir. Ustaya,zanaata zanaatkâra saygı. Bir çırak bu saygı çerçevesinde yetişirse elbette ki yarın bir gün ustalık mertebesine erdiğinde aynı hasletleri uygulayacak ve kendisinden sonra gelenleri de aynı hassasiyet ve duyarlılıkla yetiştirecektir. Çağımız teknoloji çağı; her geçen gün yeni gelişmeler, ilerlemeler kaydediliyor. Ama özde bu değerlerin muhafaza edilmesi işin çeşidi, kapsamı, içeriği ne olursa olsun o işe değer katacaktır. Bugünün tabiriyle bilgisayarın, teknolojinin kullanıldığı bir iş alanı olabilir bu ama o işin başında yine bir insan vardır, insanın olduğu yerde de insani değerlerin, evrensel değerlerin ön plana çıkartılması, ön planda tutulması ve bizim binlerce yıllık tarihimizden getirdiğimiz ahilik gibi önemli olguların felsefeleri yaşattığı milli ve manevi değerlerimizi içeren bu tür hasletlerimizin yaşatılması da büyük önem arz etmektedir.Bu sade seremonimiz vesilesiyle emeği geçen bütün kurumlarımıza, değerli arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Yılın Ahisini, Kalfasını, Çırağını tebrik ediyorum, bu örnek duruşlarının, davranışlarının daim olmasını temenni ediyorum. Öğrencilerimize etkinliklere katılıp şiir, kompozisyon yazıp ilgi gösterdikleri için teşekkür ediyorum. Siz değerli basın mensuplarına da ilginizden dolayı teşekkür ediyorum. Son cümle olarak da şunu ifade edeyim: Pandemi dolayısıyla bütün etkinliklerimiz sadeleşmek durumunda kaldı. Mücadele devam ediyor. Lütfen Kıymetli Şırnaklı Hemşehrilerimiz! Kurallara uymaya harfiyen devam edelim. Maske, mesafe, hijyen olarak ifade ettiğimiz ve bununla birlikte de diğer tedbirleri de katarak söylediğimiz bu kuralları, prensipleri muhakkak hayatımızda daim kılalım ki bu güz ve kış döneminde, diğer grip salgınlarının olma ihtimalinin bulunduğu bu süreçte minimum hasarla -inşallah kayıp olmasın isteriz- bu süreci en sağlıklı şekilde atlatalım. Bir kere daha herkesi kurallara uymaya, uymayanları da uyarmaya davet ediyorum. Denetimlerimiz sürüyor. Bu konuda esnaflarımızın işbirliğini başından beri çok önemsedik. Bütün esnaflarımız, vatandaşlarımız kurallara uyduğu sürece bu süreci inşallah en sağlıklı şekilde hep birlikte atlatacağız diyerek hepinize sağlıklı, güzel günler temenni ediyorum” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.