Şırnak Cizre'de Gezilecek Yerlerin Tam Listesi

Şırnak Cizre'de Gezilecek Yerlerin Tam Listesi

Şırnak tarihi bakımından büyük bir öneme ve konuma sahip bir il. Bir çok medeniyetin hüküm sürdüğü Botan bölgesinde asırlardan kalan bir çok tarihi mekan bulunuyor.Bunların bir çoğu Cizre ilçesinde bulunmakta. İşte Cizre'de gezilecek yerlerin tam listesi

Nuh'un gemisi ve Nuh'un türbesinin bulunduğu Şırnak’a geldiğinizde görmeniz gereken yerleri sizin için derledik. Şırnak’ın Cizre ilçesinde gezilecek 19 yeri sizin için tarihçeleri ile beraber derledik.

İşte Şırnak’ın Cizre ilçesinde görmeniz gereken tarihi mekanlar…

KASRİK

Kasrik, Cizre -Şırnak yolu üzerinde boğazda kurulmuş bir yerleşim birimidir. Cizre’ye daha yakın olmasına rağmen günümüzde Şırnak Merkeze bağlı bir beldedir. İçerisinden Kızılsu Deresi geçmektedir. Ayrıca belde içerisinde bu suya Hoşal Deresi birleşmektedir.

MEM U ZİN TÜRBESİ

Abdaliye Medresesi, Cizre Dağkapı Mahallesi'ni mezarlığa bağlayan Cizre Suru'nun üzerinde kuruludur. Mem-u Zin Türbesi ise bu medresenin idare odalarının altındaki bodrumdadır. İçeride üç adet mezar bulunmaktadır. Mezarlar Zin, Bekir ve Mem’e aittir. Mezar taşlarının birinin üzerinde “ölümü 854’te Allah onu ve tüm Müslümanlara rahmet etsin” ibaresi bulunmaktadır. Mem-u Zin içinde ilahi aşk olan bir öyküdür. Bu aşk olayı Cizre Beyi Emir Zeynuddin döneminde Hicri 854 (1450-1451) yılında meydana gelmiştir.

DEŞTİ AKABİN KÖPRÜSÜ

Cizre şehir surlarının dışında, Deşt Kapısı’nın yakınında yapılmıştır. Çevresinde yoğun bir gecekondu yapılaşması vardır. Üzerinde bulunduğu dere tamamen toprakla dolduğundan altından sadece küçük bir atık su kanalı geçmektedir.Mareşal Fevzi Çakmak’ın talimatıyla onarılmış haliyle günümüze gelen köprü sağlam durumdadır.

HZ. NUH CAMİİ

Tufan olayından bu yana insanlığın ikinci babası olan Nuh Peygamber kendi adıyla anılan camide yatmaktadır. Nuh Peygamberin mezarı bodrum katındadır. Caminin ikinci kat kısımları zamanla yıkıldığından onarımlar yapılmış, düz beton atılmış, aslından saptırılmıştır. Türbe ve cami restore edilmiştir.

KIRMIZI MEDRESE

Dağ Kapı mahallesinde, şehrin batısındaki sur kalıntılarının üzerine inşa edilmiştir. Medresenin güney cephesinin ortasında Mela Ahmedi Ciziri’nin türbesi bulunmaktadır. Yapının inşa kitabesi ve vakfiyesi bulunmaması sebebiyle kesin yapım tarihi belli değildir. Uzmanlar yapıyı XIV. yy.ın ilk çeyreğine tarihlendirmektedir.

SAKLAN KÖPRÜSÜ

Doğu-batı doğrultusunda uzanan dört gözlü olan köprü Cizre şehir merkezinin yaklaşık 2.5 km kadar güneyinde Saklan Çayı üzerinde yer almaktadır.

CİZRE KALESİ

Cizre şehir merkezinde Dicle Nehri kenarında kurulmuş olan kale, dış kale ve iç kaleden oluşmaktadır. Kalıntılardan Roma ve Bizans döneminden itibaren yapım süreci takip edilebilen kale, XII. yüzyıldan XVI. yüzyıla kadar olan dönem, yani Musul Atabekleri ve Cizre Beyleri döneminde aldığı şekliyle günümüze gelebilmiştir.

HAMİDİYE KIŞLA BİNASI

Osmanlı son döneminde, Sultan II. Abdülhamit tarafından paşa olarak tayin edilen Cizre Miran Aşiretleri Reisi Mustafa Paşa (Mısto-i Miri) tarafından Cizreli ve Midyatlı taş ustalarına yaptırılmıştır.

CİZRE TARİHİ MEZARLIĞI

Cizre Tarihi Mezarlığı şehrin güney kesiminde, güneyinden kavislibir şekilde Cizre dış kale surlarıyla çevrelenmiştir. Mezarlıkta yenigömü devam ettiği için eski mezarlar ve mezar taşları günden güne kaybolmaktadır. Daha çok Osmanlı son dönemine ait kum taşından yapılmış baş ve ayak taşı şeklinde şahideli mezarlar bulunmaktadır. Bunların tam olarak envanteri yapılmadığı için kesin sayısı belli değildir. Daha çok orta ve batı kesiminde eski doku yoğunlaşmaktadır.

ENSARİ EVİ

Cizre Merkez Alibey Mahallesinde bulunan Ensari Evi kuzey-güney doğrultusunda düz bir arazi üzerinde dikdörtgen planlı olarak inşa edilmiştir. Yapı, avlulu, eyvanlı ve iki katlı olarak yapılmıştır. Dıştan düz dam örtülüdür. Düzgün kesme taş malzemeden inşa edilmiştir. Zemin ve üst kat revaklı, yapı ortada avlulu ‘U’ şeklinde bir plana sahiptir.

YAFES KÖPRÜSÜ

Cizre'de bulunmakla birlikte Dicle nehrinin yatağı değiştiğinden bugün Suriye sınırlan içinde kalmaktadır. Bugün yalnız büyük kemeriyle bazı ayaklan sağlam kalmış bir harabe durumundadır. Yafes Köprüsü XII. yüzyılda, Selçuklu döneminde Musul Atabekleri tarafından yaptırılmıştır.

MEHMET AĞA KASRI

Cizre merkez Dağkapı mahallesinde bulunan Mehmet Ağa evi kuzey- güney doğrultusunda düz bir arazi üzerinde inşa edilmiştir. Hamidiye Binbaşısı Fettah Ağa tarafından yaptırılmıştır.

SİTTİ NEFİS PINARI

Cizre Merkez Yafes Mahallesinde bulunan Sitti Nefis Pınarı kuzey-güney doğrultusunda meyilli bir arazi üzerinde inşa edilmiştir. AYRINTILI TANIMI: Yapı dıştan 5.10 x 6.15 m ölçülerinde, doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Giriş kuzey cephenin ortasında yer almaktadır. İç mekân 3.70x4.75 m ölçülerinde aynı yönde dikdörtgen olup, üzeri beşik tonoz örtülüdür.İçerisinde küçük bir havuzu ve su kanalı bulunmaktadır. Günümüzde büyük ölçüde sağlam olan yapının su kaynağı çok azalmıştır. Mimari malzemesi moloz taştır. Tescilsiz olup, kültür varlığı olarak kayıt altına alınması gerekmektedir.

ABDALİYE MEDRESESİ

Medrese 1437 yılında Emir Abdal (Abdullah) ibn Abdillah Seyfettin Bohti tarafından yaptırılmıştır. Yapıdan günümüze mescit, türbe, bir medrese hücresi, avluya geçişi sağlayan giriş ünitesi ve bir eyvan gelebilmiştir.

CİDDEYT DEĞİRMENLERİ

Ciddeyt Değirmenleri - ŞırnakCiddeyt Değirmenleri Saklan Deresi üzerinde Ciddeyt Köprüsününkuzeyinde yer almaktadır. 1. Değirmen: Mardin Cizre Karayolu’nabağlanan tali yolun köşesinde, Ciddeyt Köpüsü’nün 100 metrekuzeybatısında yer almaktadır. 2. Değirmen: 1. değirmeninhemen 50 metre doğusunda Saklan Deresi’nin kıyısında yer alır.3. Değirmen: 2. değirmenin 30 metre kuzeyinde yer almaktadır.

KATİP YUSUF EVİ

Taşınmaz günümüzde kullanılmaktadır.Taşınmaz genel olarak dikdörtgen bir palan arz etmektedir. Düzgün kesilmiş bazalt taştan inşaedilmiş olan taşınmaz doğu yönde sokağa açılan kapıdan girilmektedir. Dikdörtgen silmeli bir çerçeve içerisine alınan giriş kapısı yuvarlak kemerlidir. Giriş kapısından sonra bir aralık vasıtasıyla avluya geçilmektedir. Taşınmaz genel olarak ortada geniş olup üç kanatlı bir plan arz etmektedir. Tandır ve kuyunun bulunduğu avlu zemini özgün taş kaplamalıdır. Tek katlı olan taşınmazda dam ahşap kirişlemeli olup toprak damla örtülüdür. Avlu çevresindeki odalar dikdörtgen planlı olup avlu boyunca uzanmaktadırlar. Özellikle güney yönde avluya açılan bölüm diğer cephelere göre dahahareketlidir. Bu dönemde cephe ortasında avluya açılan giriş kapısı, kenarları korniş motifli bir kuşak süslenmiş kaş kemerli bir niş içerisine alınmıştır. Odalardan avluya açılan pencere açıklıkları genel olarak büyük tutulmuş ve yuvarlak kemerli nişler içerisine alınmıştır.

CİZRE ULUCAMİ

Cizre şehir merkezinde, Dağ Kapı Mahallesinde bulunan yapı, değişik zamanlarda yapılan ilave ve onarımlarla günümüze gelebilmiştir. Yapının üzerindeki 8 adet kitabe bulunmaktadır. Bu kitabelere göre, caminin Musul Atabekleri döneminde M.1155-1160 yıllarında inşa edildiği, 1203 ve 1284 yıllarında ise tamir edildiği anlaşılmaktadır.En son onarım 2007 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce yapılmıştır. Bugün İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesinde bulunan metal kapısı ve bunun üzerindeki ejder figürlü kapı tokmakları yapının özelliğini arttıran unsurların başında gelmektedir.

BÜRÜCEK KÖPRÜSÜ

Kızılsu’nun Dicle’ye bağlandığı noktaya yakın olan köprünün dört ayağı vardır. Bakım ve onarım görmediği için yıkık durumdadır. Onarılması oldukça güçtür.

Kaynak:Mehmet DEMİRHAN

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.