Şırnak dahil 16 Bölge Barosundan İran’daki Okul Bombardımanına Sert Tepki
“Uluslararası Hukuk İlkeleri Askıya Alınamaz” başlığıyla paylaşılan açıklamada, İran’a yönelik gerçekleştirilen askeri müdahalelerin ve sivil yerleşim yerlerinin hedef alınmasının kabul edilemez olduğu vurgulandı. Barolar, diplomatik yollar tüketilmeden yapılan tek taraflı saldırıların Birleşmiş Milletler Şartı’na aykırı olduğunu belirtti.
Açıklamada, özellikle eğitim kurumlarının hedef alınmasına dikkat çekilerek, “İran’da küçük kız çocuklarının eğitim gördüğü bir okulun bombalanması ve onlarca masum çocuğun yaşamını yitirmesi insanlık vicdanında asla kabul edilemeyecek bir vahşettir. Sivillerin ve eğitim kurumlarının hedef alınması uluslararası hukuka göre açık bir savaş suçudur” denildi.
Barolar, ABD ve İsrail’in sivil halkı hedef alan saldırılarının kabul edilemez olduğunu ifade ederek, askeri müdahalelerin bölgesel ve küresel barışı ciddi şekilde tehdit ettiğini kaydetti.
Ortak metinde, sorumlular hakkında uluslararası soruşturma başlatılması çağrısında bulunularak şu ifadelere yer verildi: “Bu eylemlerden sorumlu kişi ve makamlar hakkında derhal uluslararası soruşturma başlatılmalı; sorumlular, Uluslararası Ceza Mahkemesi ve ilgili yargı mercileri önünde hesap vermelidir. Hiçbir devlet, hiçbir askeri güç hukukun ve insanlığın üzerinde değildir.”
Deklarasyona Adıyaman, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Dersim, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Van baroları imza attı.
Kaynak:Şırnak Haber 73

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.