Şırnak-Der Başkanı Erener’den Sitemize Özel Açıklamalar

Şırnak-Der Başkanı Erener’den Sitemize Özel Açıklamalar
Geçtiğimiz aylarda Ankara’da açılan Şırnaklılar Yardımlaşma, Dayanışma, Eğitim, Kültür ve Sanat Derneği (ŞIRNAK-DER) Başkanı Süleyman Erener, sitemize özel açıklamalarda bulundu.

Şırnaklıların Ankara’daki evi olan Şırnak Der ile ilgili merak edilen herşeyi Yazarımız Ceyhan Erener’in Şırnak Derneği Başkanı Süleyman Erener ile özel röportajında bulabilirsiniz.

  1. Süleyman Erener kimdir, kendinizden kısaca bahseder misiniz?

1961 yılında fakir bir ailenin çocuğu olarak Şırnak’ta dünyaya geldim. İlkokul ve ortaokulu Şırnak’ta okudum. 1978 yılında evlendim. 6 çocuk babasıyım. 1980 yılında askerliğimi yaptım. 1984 yılında Türkiye Kömür İşletmelerinde, (TKİ) işçi olarak çalışmaya başladım. Çalıştığım yıllar boyunca Türkiye’nin birçok ilinde görev yaptım. TKİ’de sendika başkanlığı yaptım. 2001 yılında memleketime döndüm ve emekli oldum. Emekliliğimin akabinde ticarete atıldım. 2009-2014 yılları arasında Şırnak’ta il genel meclis üyeliği yaptım. Şu an Ankara’da yaşıyorum.

ce.jpg Yazarımız Ceyhan Erener ve Dernek Başkanı Süleyman Erener
  1. Şırnaklılar Yardımlaşma Derneği’nin kurulması fikri nasıl oluştu?

Esasen bu derneğin kurulma düşüncesi benim fikrim değildi. Üstelik geçmiş yıllarda bu konuda atılan başarısız girişimler de mevcuttu. Fakat hemşehrilerimizden; Şemdin Barış, Turgay Birlik ve Salih Ertaş böyle bir adım atmaya cesaret gösterdiler. Şırnak’ta çok sayıda görüşmeler yaparak böyle güzel bir proje başlattılar. Kentimizdeki yardımseverler ve iş adamlarından bağışlar toplayarak Ankara’ya geldiler. Derneğimizin ihtiyacı olan malzemeleri satın alarak bir daire kiralamışlar. Bu arada benimle iletişime geçtiler. Benim kafamda tabii ki bu derneğe destek verme fikri her zaman vardı ancak bu yardım eksikleri tamamlamak ve misafirleri ağırlamak gibi desteklerdi. Böyle bir ihtiyacın hasıl olması beni bu göreve sevk etti. Bu gençlerin çabalarına duyarsız kalamazdım. Derneğimizin bir gereklilik olduğuna dair inancım ve kişiliğim gösterilen çabalarla birleşince bu yola baş koymak kaçınılmaz oldu.

  1. Derneğin kurulma sürecinde karşılaştığınız en büyük zorluklar nelerdir?

Açıkçası bu süreçte hiçbir zorluk yaşamadık. Evet çabaladık, emek harcadık ve yorulduk; ancak memleketimiz için atılan bu adım, bu büyük mutluluk bize her zaman güç verdi. Bilhassa bu noktada bir anekdot anlatmak istiyorum: Derneğin işlemlerini resmiyete dökmek için Valiliğe gittiğimizde ilgili memura Şırnaklılar Derneği’ni kurmak istediğimizi söyledik. Hemen ardından başka bir memur bey bize seslendi. “Şırnaklılar derneğini mi kurmak istiyorsunuz?” Önce olumsuz bir tepki alacağımızı düşündüm; ancak bu memur bize Şırnak’ta üç yıl çalıştığını ve bizimle ilgilenen memur hanıma memleketimizin insanı ile ilgili övgülerde bulunmaya başladı. Orada bizimle oldukça ilgilendiler. Bizi çok güzel ağırladılar bize ikramlarda bulundular. Buradan şunu anladım ki memleketimizin yüreğinin, sıcak kanlılığının değmediği insan neredeyse yok. Dün ağlayarak geldikleri Şırnak’tan gün gelip ağlayarak ayrılıyorlar. Bu durum bile bize attığımız adımın ne kadar kıymetli olduğunu gösterdi.

  1. Şırnak’ı nasıl anlatırsınız? (Birkaç cümle)

Şırnak’ı anlatmak çok zordur. Şırnak deyince akla ne gelmez ki. Ancak birkaç cümle ile anlatmak gerekirse Şırnak’ı anlatmak çok zor olsa da Şırnak insanlığın doğuşu, bereketli topraklar, kardeşliğin başkentidir.

  1. Şırnaklılar derneği siyasi olarak hangi kesime yakındır?

Siyaset üstü bir durum var burada. Diğer siyasi partiler gibi bir siyaseti var. Ancak bu çok farklı bir siyaset. Siyaset üstü bir durum var burada. Bunu bir şemsiye gibi düşünmemiz gerekiyor. Biz homojen tek tip bir kent değiliz. Nitekim kentimizde yaşayan insanlarımız her partiye ilgi duymaktadır. Kentimizin kültürü, tarihi güzellikleri ne kadar renkli ise kuşkusuz siyaseti de o denli renklidir. Bu bağlamda bize düşen görev bu siyaseti tek çatı altında toplamaktır. Bu çatı da kuşkusuz memleketimizin menfaatlerinin yer aldığı ortak bir paydada buluşmaktır.

  1. Bu süreçte hedefleriniz nelerdir?

Öncelikli hedeflerimizden biri Türkiye ile tanışmak ve kentimize olan ön yargıları yıkmak. Şırnak’ın bir köyü ile Yozgat’ın bir köyü arasında o kadar çok benzerlik var ki anlatmaya zaman yetmez. Biz aynı talepler etrafında yaşıyoruz; ancak birbirimizi tanımıyoruz ve tanımadığımız için önyargılara sahibiz. Özellikle devlet memurluğu yaptığım dönemlerde ülkemin birçok ilinde görev yaptım ve çok sayıda dost edindim. Aramızda hiçbir farkın olmadığını gördüm. Yeter ki önyargı duvarlarını kırabilelim. Bu bizim amaçlarımızın başında yer alıyor.

  1. Sosyal projeleriniz var mıdır? Bu konuda yapılan projelere destek verir misiniz?

Ankara’da okuyan öğrencilerimize yönelik projelerimiz var. İlk aşamada okuma salonu oluşturma planımız var. Bu okuma salonunda gençlerimizin erişebileceği bilgisayarlar, kütüphane ve kafeterya alanları tasarlıyoruz. Proje destekleme konusuna gelince memleketimizin faydasına olan her konuda imkanlarımız ölçüsünde destek vermeye hazırız.

  1. Hedefleriniz doğrultusunda maddi kaynakları nasıl temin ediyorsunuz?

Kuruluş aşamasında maddi kaynaklarımızı hayırsever iş adamlarından temin ettik. Hala da yardımlar devam ediyor. Bu noktada temel gayemiz gelen yardımları son derece etkili kullanmak; ancak yardımseverlerden öte devlet projeleri ile bu kaynaklarımızı zenginleştirmek istiyoruz. Bu projelerimiz ile hem devletin yükünü hafifletmek hem de vatandaşlarımıza daha verimli hizmetler sunmayı hedefliyoruz. Ayrıca üyelerimizden aldığımız aidatlar da kaynaklarımız arasında yer almaktadır.

  1. Ankara sağlık konusunda gelişmiş bir şehir bu noktada gelen misafirler ile ilgili planlarınız nelerdir?

İmkanlarımız dahilinde misafirlerimize konaklama, gıda, ulaşım yardımlarında bulunuyoruz. Derneğimizde adeta onlara evlerinde olma rahatlığı sağlamaya gayret ediyoruz. Derneğimizde her türlü ihtiyaçlarını sağlama imkanları bulunmakta. Ayrıca Eski Devlet Bakanımız Sayın Mehmet Salih Yıldırım Bey öncülüğünde kurulan bir sağlık ekibimiz var. Bu ekibimiz sayesinde Ankara’ya sağlık sebebiyle gelen hastalarımızın tedavilerinin kısa sürede yapılmasını sağlıyoruz. Ankara’da Şırnaklı çok sayıda hekimimiz bulunmakta. Salih Ürper ve Saadettin Sevim hocalarımız bunlardan sadece birkaçı. Hatta yalnızca Uludere ilçemizden 30’a yakın doktorumuz var.

  1. Şırnaklı öğrenciler konusunda planlarınız nelerdir? Burs kaynaklarınız mevcut mudur?

Ankara’da çok sayıda Şırnaklı öğrencimiz var. Sayılarının bine yaklaştığını düşünüyoruz. Bu konuda araştırmalarımız sürüyor. Bununla ilgili bir komisyon kurduk. Kaç öğrencimiz var, kaçı evde yaşıyor, kaçı yurtta kalıyor, hangi bölümlerde okuyorlar, kaçı ihtiyaç sahibi gibi konularda çalışmalar yapıyoruz. Çıkardığımız istatistiki veriler doğrultusunda gereken adımları son sürat atacağız. Bu bağlamda ihtiyaç sahibi öğrencilerimize burs verme imkânımız olacaktır. Hiç ev bulamayan, hiç yurt bulamayan öğrencilerimiz var. En azından onlara dokunabilmek istiyoruz.

  1. Ekibinizde kadınlar ve gençler nerede yer alıyor?

Ne yazık ki kadınlarımız henüz bize rağbet göstermiyor; ancak henüz başlangıç aşamasında olduğumuz için kurucu ekibimize kadın bulamadık. Bu süreçte, ekibimizde neden kadınların olmadığına yönelik eleştiriler aldık; ancak ilerleyen zamanlarda yönetimimizde kadınların fazlasıyla yer alacağına inanıyorum. Gençler konusuna gelince son derece hassas olduğumuz bir konu çünkü ekibimizin tamamı gençlerden oluşuyor. Benim dışında hepsi genç. Ekibimizde 12 yıl Amerika’da yaşayan iş adamından tutun da Ankara’nın en başarılı iş adamlarına kadar çok sayıda genç bulunmakta. Bu durum başarılı olmamızı kaçınılmaz kılıyor.

  1. Dernek kurulduktan sonra beklediğiniz ilgiyi hemşerilerinizden gördünüz mü?

Fazlasıyla ilgi gördük, ilk aşamada grubumuza 800’den fazla katılım oldu. Adeta herkesin beklediği bir adım gibiydi. Bizlerden hızla adres, iban bilgileri istediler. Kısa sürede ihtiyacımızdan çok daha fazla maddi ve manevi destek aldık. Şırnak vekillerinden Belediye Başkanına, öğretim elemanlarından parti başkanlarına, iş adamlarından vatandaşlara, öğrencilerden öğretmenlere kadar çok sayıda hemşehrimizi kabul ettik. Özellikle Ankara’da yaşayıp resmi görevde olan çok sayıda Şırnaklımızın olduğunu bu vesile ile öğrendik.

  1. Şırnak’ta birlik, beraberlik ve sağduyunun güçlenmesi hususunda hemşehrilerinize katkı sağlayabileceğinizi düşünüyor musunuz?

Memleketimizde maalesef insanlarımız farklı partilere mensup oldukları için kırgınlıklar yaşıyorlar. Tabi bu durum memleket problemlerinden ziyade tüm ülkenin sorunu; ancak bunları yerel düzeyde daha fazla hissediyoruz fakat Ankara’da ikamet eden hemşerilerimiz memleketimizin aksine birbirlerine daha fazla kenetlenmiş durumdalar. Şehir dışında birbirimizi seviyoruz. Birbirimizle barış içerisinde yaşıyoruz. Mesela Ankara’da hiçbir ayrım yapmadan birlik içinde yaşayabiliyoruz. Umarım bu sevgi ve bağlılığı memleket içinde de sağlarız.

  1. Size göre Şırnak’ın en büyük sorunu nedir?

Memleketimin bana göre en büyük sorunu yoksulluk. Bundan kaynaklı olarak da eğitime ulaşamama, sağlığa ulaşamama ve dengeli beslenememe gibi problemler baş göstermekte ve bu durum da toplumsal sorunlara neden olmaktadır.

  1. Ankara’da bulunan vekiller ve Şırnaklılar ile bir araya gelebiliyor musunuz?

Derneğimizi kurduktan sonra neredeyse her gün birlikteyiz. Dayanışma içerisindeyiz. Eski bakanımız, vekillerimiz, iş adamlarımız ve hemşerilerimiz ile daima iletişim halindeyiz. Kısa süre önce bir taziye sebebiyle bir araya geldik. Yaklaşık 50 kişilik bir grup halinde taziyeye gittik. Neredeyse Şırnak kentinde mevcut tüm soyadları bu grubun içerisindeydi. İnsanlar bize imrenerek bakıyorlardı. Bu tür birlikteliklere çok önem veriyorum. Yine bir örnek vermem gerekirse birkaç gün önce AK Parti Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Turgut Altınok Beyefendi derneğimizi ziyaret etmek istediklerini söylediler. Kendilerini iğne atsanız yere düşmeyecek bir kalabalık ile karşıladık ve uğurladık. Bu esasen memleketimizin gücünü gösteren en önemli kanıtlar arasında yer almaktadır. Biz bir arada olunca daha güçlüyüz daha güzeliz.

  1. Süleyman Erener’e ulaşmak zor mudur?

Bir telefon kadar yakınım. Benim, yönetimde yer alan arkadaşlarımın, personelimizin, derneğimizin telefonu gruplarımızda mevcut olup 7/24 aranabilir.

  1. Şırnak Yardımlaşma Derneği Başkanı olarak Şırnak Halkına vermek isteğiniz mesajlarınız nelerdir?

Bizim halkımızdan beklentimiz şehir dışında birbirimizi ne kadar seviyorsak, şehir içinde de birbirimizi sevelim. Birlikte olabilirsek başaramayacağımız hiçbir şey yok. Birlik ve dayanışma içinde aşamayacağımız hiçbir engelin olamayacağını düşünüyorum. Ayrıca dernek olarak şeffaf bir şekilde yürütmüş olduğumuz yönetimimizin halkımız tarafından her fırsatta denetlenmesini istiyoruz.

62a8e5c7-3837-4fe3-982d-ba9dab6ddb40.jpg

b2d8fc00-7f01-41dd-8465-0fe031ee724f.jpg

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum