Şırnak İl Sağlık Müdürü Değer’den Yeni Aile Hekimliği Yönetmeliğine İlişkin Açıklama
Şırnak İl Sağlık Müdürü Dr.Öğr. Üyesi Mehmet Sait Değer, yeni aile hekimliği yönetmeliğiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yeni düzenlemenin hedeflerini ve Şırnak’taki uygulama planlarını detaylandıran İl Müdürü Dr.Öğr. Üyesi Değer, aile hekimliği sisteminin sağlık sisteminin temel taşı olduğunu vurguladı.
Aile hekimlerinin erken teşhis ve tedavileri sayesinde 2’inci ve 3’üncü basamak sağlık kuruluşlarına başvuru sayısını azaltmak için Sağlık Bakanlığı tarafından yeni aile hekimliğinin yayınlandığını belirten Şırnak İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Sait Değer; “Sağlık Bakanlığı olarak vatandaşımızın ilk başvurusunun aile hekimliği olması, aile hekimlerimizin nüfuslarının nabzını tutması ve koruyucu sağlık ile erken teşhis ve tedavi olanakları sayesinde 2 ve 3. Basamak sağlık kuruluşlarına başvuru sayısının azaltılması amacıyla yeni yayınlanan aile hekimliği yönetmeliğinde; Aile hekimlerimizin nüfusu 4000 ’den 3500 ’e düşürüldü. Böylece aile hekimlerimizin hasta başına düşen muayene süresi arttı. Ayrıca hekimlerimizin nüfus yükünün azaltılması sayesinde kronik hastalık takibi, koruyucu sağlık, kanser taraması gibi konulara daha fazla vakit ayırarak 1. Basamak Sağlık Kuruluşu olmanın gerektirdiği görev ve sorumluluklara daha uzun bir süre tanıyarak yerine getirebilecek” dedi.
KRONİK HASTALIK TAKİBİ ÖNEMLİ YER TUTMUŞ
Kronik hastalıkları bulunan vatandaşların aile hekimleri tarafından daha sık kontrol edileceğini ifade Eden Müdür Dr.Öğr. Üyesi Değer şöyle konuştu; “Eski yönetmelikte yakın takibi yapılmayan vatandaşlar hastanelere başvurmak durumunda kalmakta, bu durum kronik hastaların sağlıklarını riske atmakta aynı zamanda sağlık sistemi üzerindeki yükü artırmaktaydı. Yeni yönetmelikte kronik hastalık takibi daha da önemli bir yer tutmuş oldu. Hipertansiyon, diyabet, koroner arter hastalığı gibi takip gerektiren kronik hastalık durumlarında vatandaşımızın hastalığının seyri bizim için gayet önem arz etmektedir. Bu yüzden yeni yönetmelik sayesinde kronik hastalığa sahip vatandaşımız hekimimiz tarafından daha sık kontrol edilebilecek, rutin muayenesi daha sık yapılabilecek ve hastalığı kontrol altında tutma olasılığımız artacak”
Her bir bireyin aile hekimini yılda en az iki defa görmesi gerektiğine dikkat çeken Müdür Dr. Öğr. Üyesi Değer, sözlerine şöyle devam etti: “Yeni yönetmeliğin amaçlarından biri de 2. ve 3. Basamak sağlık kuruluşlarına başvuruyu azaltmak, aile hekimi ile kayıtlı nüfusu arasındaki bağı güçlendirmektir. Bu bağlamda gereksiz başvuruları önlemek, 2. ve 3. Basamak için daha öncelikli hastalarımızın sağlığa ulaşım olanağını arttırmak ve aile hekimi ile nüfusu arasındaki iletişimi sağlamlaştırmak amacıyla 2. ve 3. Basamaklara başvuru sayıları takip edilecek. Vatandaşımız en az yılda 2 kez hekimimiz tarafından değerlendirilecek ve sağlık sistemi üzerindeki yük bir nebze olsun azaltılmış olacak. Gereksiz antibiyotik ve ilaç kullanımı bizim için önemli bir sorun haline gelmiştir. Antibiyotik ve diğer ilaçların aşırı kullanımının oluşturduğu riskler milletimizin geleceğini tehdit etmektedir. Bir önceki döneme göre ilaçların kullanımının azaltılması veya il ortalamasının altında olması hedeflenmektedir. Bu yüzden akılcı ilaç kullanımına teşvikin arttırılması gerektiğinden dolayı yeni yönetmelikte bu konuyla ilgili bir madde eklenmiştir. Antibiyotik, NSAİİ(Ağrı kesici) ve PPİ(Mide) ilaçlarının reçetelendirilmesi hekimlerimizin teşvik ödemelerine etki edecektir. Buradaki amaç bir gelir kaybı veya mali bir cezalandırma değil aksine hastaların tanısına göre en uygun ilacı en uygun dozunda kullanmasıdır. Gene de gerekli gördükleri takdirde hekimlerimiz istedikleri ilacı yazabileceklerdir. Yeni yönetmelikte Aile hekimine kayıtlı kişilerin birimden aldıkları hizmet sonrası memnuniyetlerini belirtmesi maddesi de eklenmiştir. Buradaki amaç hekim ve hasta iletişimini güçlendirmek, vatandaşa 1. Basamağı daha iyi tanıtmak ve hastalarımıza yaklaşımı yerinde olan, tanı-tedavi ve tarama basamaklarını iyi yapan hekimlerimizi tespit edip yapılacak teşvik ödemesi ile ödüllendirmektir.”
Yeni düzenleme ile Hastaların aile hekimlikleri üzerinden 2. Ve 3. Basamağa randevu almalarının kolaylaştığının altını çizen Müdür Dr. Öğretim Üyesi Değer; “Aile hekimlerimiz tarafından takip edilen ve 2. ve 3. Basamak sağlık kuruluşunda tanı ve tedavi ihtiyacı olan hastalarımız bazen bu sağlık hizmetine ulaşmakta zorluk yaşayabiliyor. Yeni yönetmelikte bununla ilgili bir madde eklendi. Yeni düzenleme ile vatandaşımız, hekimlerimize kendine kayıtlı nüfus için hastanelerden ayrılmış öncelikli randevu (MHRS) hakkından faydalanmak için kolay erişebildiği aile hekimini tercih edecektir. Yeni yönetmeliğin amaçlarından biri de sağlık hizmetlerine yapılan toplam başvurunun en az yarısının aile hekimlikleri tarafından karşılanmasıdır. Bu bağlamda her bir aile hekiminin 1000 kayıtlı vatandaş başına günde 16 muayene ortalamasının yakalanması hedeflenmektedir. Aile hekimliği sistemine yeni hekim dâhil oldukça bu hedef her yıl azalacaktır. Eski yönetmelikte bütün yaş gruplarının ve hasta profilinin katsayıları aynıydı. Yeni yönetmelikte ise katsayılar değiştirildi. Buradaki amaç öncelikli hastanın tanı, tedavi ve takip sürecine daha da önem vermektir. Yine gelmeyen tüm vatandaşa ulaşılması yerine katsayılar yeniden düzenlenerek hekimin odak hasta grubuna ulaşması gerekliliği belirlenmiştir. Kronik hastalık takibi ve kanser taraması yapılması öncelikli olan gruptan 1 kişiye ulaşılması durumunda 20-40 yaş arasındaki gruptan kaybedilecek katsayının 3 katı kazanılacak bir sistem geliştirilmiştir. Yeni yönetmelikte teşvik %200 artış göstermektedir. Yeni teşvik; muayene, kronik hastalık tarama, 2. ve 3. basamak sağlık tesislerine başvuru, akıllı ilaç politikalarına uyum ve hasta memnuniyeti olmak üzere 5 ayrı başlıkta verilmektedir. Hasta memnuniyeti ve akılcı ilaç kullanımına dair ilave teşvik ödemesi toplam maaşın %1.5’una tekabül etmektedir. Özellikle yeni sistemde kronik hastalık takibi yapmak gayet önem arz eden ve teşvik miktarını eskiye oranla dikkat çekici bir şekilde arttıran bir uygulama haline gelmiştir” dedi.
Müdür Değer; “ Aile hekimlerimiz hem maddi açıdan, hem de akılcı ilaç politikaları ve hastaneye gitme gerekçelerini ortadan kaldıracak yeni düzenleme avantajlarıyla mesleki olarak tatmin olacaktır. Vatandaşlarımız da 1. Basamağı daha iyi tanıyacak ve hekimiyle daha sık karşılaşacağından dolayı hasta-hekim iletişimi güçlenecek ve sağlık hizmetlerine erişimi kolay hale gelecektir” dedi.
Kaynak:Mehmet DEMİRHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.