Şırnak ilk sıralarda yer alıyor! Yasaklanacak mı?

Şırnak ilk sıralarda yer alıyor! Yasaklanacak mı?

Akraba evliliği yasaklanacak iddiaları sosyal medyada gündem oldu. Türkiye’de kuzen, akraba evliliğinde Şırnak’ta ilk sıralarda yer alıyor. Peki kuzen evliliği yasaklanacak mı?

Kuzen evliliklerini yasaklayacağı iddiası, sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Özellikle son yıllarda genetik hastalıklarda yaşanan artışın, bu yasağın gündeme gelmesine neden olduğu öne sürüldü.

ŞIRNAK İLK SIRALARDA YER ALIYOR

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023 yılı İstatistiklerle Aile verilerine göre, akraba evliliklerinde Şanlıurfa yüzde 17,7 ile ilk sırada yer alıyor. Yüzde 12,40 ile Siirt ve 12,30 ile Muş izliyor.

Şırnak’ta yüzde 9,70 ile akraba evliliğinde ilk sıralarda yer alıyor. Bu oran detayı olarak 2023 yılında Şırnak’ta 3 bin 316 kişiden 320 kişi akraba evliliği yaptı. Bu oran son yıllara göre en düşük veriler olarak kaydedildi.

KUZEN EVLİLİKLERİ YASAKLANIYOR MU?

Kuzen evliliklerinin 2025 yılı itibari ile yasaklanacağı iddiası gündeme geldi. Türkiye’de başta doğu illerinde yaygın olan akraba evlilikleri ile ilgili sosyal medyada yayılan iddialar yankı uyandırdı.

1000124627ksrnhb.jpg

Sosyal medyada yayılan iddialar hakkında, İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi bu iddianın doğru olup olmadığı ile ilgili herhangi bir paylaşım yapmadı.

AZERBAYCAN’DA AKRABA EVLİLİĞİ YASAK!

Azerbaycan’da Haziran 2024 tarihinde alınan karar gereği düzenlemeye göre dedeleri bir olan; hala, dayı, teyze, amca çocuklarının evlenmesi yasaklandı.

Kaynak:Mehmet DEMİRHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.