Şırnak Jeotermal Turizm İçin Kolları Sıvadı
Şırnak Üniversitesi BAP Öncelikli Alan projesi olarak kabul edilen "Şırnak'ın Jeotermal Turizm Potansiyeli" adlı proje Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu, Mühendislik Fakültesi, Şırnak Meslek Yüksekokulu ve Şırnak İl Sağlık Müdürlüğü işbirliği ile yürütülüyor.
Proje yürütücüsü Doç. Dr. Sedat Çelik, Şırnak’ta şifalı olarak bilinen jeotermal kaynakların mevcut durumunun tespit edileceğini, su analizleri yapılacağını ve hangi hastalıklara iyi geldiğinin belirlenerek sağlık turizmi açısından var olan potansiyelin ortaya konulacağını belirtti. Doç. Dr. Çelik, bazı suların halk sağlığına zararlı olmasına rağmen halkın şifalı diye kullandığını, bu projenin halkı bilinçlendirme açısından da önemli olduğunu vurguladı.
Doç. Dr. Çelik, ilk tespitlere göre turizm açısından önemli bir potansiyeli barındırdığını ancak alt yapı ve üst yapı yatırımları ile ciddi bir çekim merkezi olabileceğini ifade etti. Projenin jeotermal kaynakları ile ilgili olarak Şırnak il sınırlarında bulunan jeotermal kökenli sıcak su kaynaklarının bölge halkı tarafından çok rağbet gördüğünü belirten Doç. Dr. Çelik, Şırnak Üniversitesi Rektör Başdanışmanı Prof. Dr. M. Tahir Nalbantçılar, Şırnak’ta kömür gibi önemli yeraltı kaynağının yanı sıra pek bilinmeyen sıcak su kaynaklarının da ortaya çıkartılması maksadıyla proje yürüttüklerini ifade etti.
Şırnak’a ciddi bir ekonomik katkı sağlanacak
Jeotermal kaynakların geliştirilmesi durumunda Şırnak’a ciddi bir ekonomik katkı sağlanacağın ifade eden Şırnak Üniversitesi Rektör Başdanışmanı Prof. Dr. Nalbantçılar; “Şırnak’ta Güçlükonak ve Beytüşşebap ilçelerindeki sıcak sulardan halkımız yoğun bir şekilde yararlanmaktadır. İlimizin jeolojik yapısı gereğince jeotermal enerji potansiyeli taşımaktadır. Proje kapsamında bu potansiyeli ortaya çıkartmak ve toplumun faydasına sunulmasını sağlamak amaçlanmaktadır. Yapılan ilk incelemelerde Şırnak’ta halkın sağlık için yararlandığı tüm su noktaları taranmış ve lokasyonlar belirlenmiştir. Bu alanlardaki kaynakların özellikleri, karakteristikleri, debileri gibi nitelikleri, yerinde ve laboratuvarda yapılan analizlerle ortaya konulmaya çalışılacaktır. Jeotermal suların bu özelliklerinden sağlık açısından faydalı olarak belirlenecek olanlar için, toplum yararına en uygun olan kullanım şeklini önermeyi hedeflemekteyiz.” şeklinde konuştu.
Şırnak’taki tarıma uygun alanlar, iklim ve ulaşım ağlarının uygunluğu gözetilerek sıcak suların özellikleri de göz önüne alınarak, başta termal terapi olmak üzere diğer alternatif kullanım alanlarını sunmayı amaçladıklarını dile getiren Prof. Dr. Nalbantçılar, “ Ayrıca saha çalışmaları sonucunda jeolojik olarak ek araştırma ve etüt yapılması halinde alternatif jeotermal potansiyel sunabilecek alanlarla ilgili gerekli önerileri de yapmayı amaçlamaktayız.” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.