Şırnak, Mardin, Şanlıurfa bir çok yerde piyasaya sürülecek sahte zeytinyağı ele geçirildi

Şırnak, Mardin, Şanlıurfa bir çok yerde piyasaya sürülecek sahte zeytinyağı ele geçirildi

Şanlıurfa, Mardin, Şırnak, Diyarbakır ve bir çok yere piyasaya sürülecek 11 bin 236 litre sahte zeytinyağı Şanlıurfa’da ele geçirildi, 1 şüpheli gözaltına alındı.

Zeytinyağının fiyatları ortalamanın üstünde fiyatları artması ile piyasada sahte zeytinyağı çıkmaya başladı.

Şanlıurfa’da İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince, halk sağlığının korunması ve ruhsatsız sahte gıda üretiminin engellenmesi kapsamında sahte zeytinyağı üretimi ve depolanması yapıldığı belirlenen bir adrese operasyon düzenlendi.

aa-20231122-32994427-32994425-sanliurfada-sahte-zeytinyagi-operasyonunda-1-supheli-yakalandi.jpg

Depoda yapılan aramada, 3 bin 400 çeşitli markalarda 5 litre teneke, ambalajlarda 11 bin 236 litre sahte zeytinyağı, 3 bin 850 1 litrelik şişe ile 1100 5 litrelik doluma hazır boş teneke ve dolum malzemeleri ele geçirildi. Olayla ilgili M.Y. gözaltına alındı.

aa-20231122-32994427-32994420-sanliurfada-sahte-zeytinyagi-operasyonunda-1-supheli-yakalandi.jpg

SAHTE ZEYTİNYAĞI NASIL ANLAŞILIR?

Zeytinyağının hakiki olup olmadığını anlamak için donma testi yapabilirsiniz. Bir bardak zeytinyağını dondurucuda yarım saat bekletin. Tamamen donmuşsa hakikidir, kısmen donmuşsa sahte olabilir. Ayrıca, ılık suya birkaç damla zeytinyağı damlatın. Gerçek zeytinyağı baloncuk çıkartarak su yüzeyine çıkar ve su üzerinde kalır, sahte zeytinyağı ise hemen suya karışır.

Tadım testi de kullanışlıdır. Bir çay kaşığı zeytinyağını tadın. Gerçek zeytinyağı boğazda yakıcı bir his bırakır, ancak mideye inmez. Ayrıca, hakiki zeytinyağında baskın bir zeytin kokusu bulunur, eğer boyaya benzer bir koku alıyorsanız yağ oksitlenmiş olabilir ve sahte olabilir.

Geçek zeytinyağında baskın bir şekilde zeytin kokusu olur. Eğer kokladığınızda zeytin kokusunu alıyorsanız gerçektir. Ancak boyaya benzer bir koku alıyorsanız zeytinyağı sahtedir ve oksitlenmiştir. Bu tür yağlardan uzak durmak gerekir.

Yine de bilinen güvenilen markaları tercih edebilirsiniz.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.