ŞIRNAK MAVİ’DE KALMAK İÇİN EVLERE KAPANDI

ŞIRNAK MAVİ’DE KALMAK İÇİN EVLERE KAPANDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamayla koronavirüs risk haritası belirlendi. Koronavirüs risk haritasında Türkiye'nin 58 şehri kırmızı, 12 il turuncu, 10 il sarı olurken, tek mavi renk ise Şırnak oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kabine toplantısının ardından açıkladığı koronavirüs risk haritasında 'mavi' renge sahip Şırnak, ‘mavi’ rengi korumak için evlerine kapandı. Kentin merkezi noktalarında insan yoğunluğu az olurken, esnaf Halit Tatar; “Kurallara uyulduğu takdirde salgının ortadan kalkacağını” söyledi.

Sağlık Bakanlığı'nca 1 Mart'tan bu yana açıklanan koronavirüs risk haritasında en düşük riskli il olarak mavi renk kategorisinde yerini koruyan Şırnak'ta başarının sırı vatandaşların kurallara uymasından geçiyor. Türkiye genelinde koronavirüs vakalarında artış yaşanırken, mavi kategoride yer alan Şırnaklılar, vakaların yükselmemesi için evlerine kapandı. Şırnak’ın en işlek caddelerinden olan Prestij caddesi ve Sanat Sokağı’nda ise insan yoğunluğu yok denecek kadar az. Sokağa çıkan vatandaşların ise maske ve sosyal mesafe kurallarına dikkat ettikleri gözlerden kaçmadı.

Mavi kategoride yer almaktan mutlu olduklarını söyleyen Şırnaklı esnaflardan Halit Tatar; “Şırnak’ın 81 il içerisinde mavi kategoride yer alması halkın birebir kurallara uymasından kaynaklanan bir durumdur. Şırnak’ın en merkezi yeri olan Sanat sokağını görüyorsunuz, bomboş. Bu kurallara uyulmasından dolayı boştur. Tabi bunun daha da titizlikle devam etmesini istiyoruz. Bunun devam etmemesi durumunda telafisi mümkün olmayan bazı sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabiliriz. Bundan dolayı herkesin daha da duyarlı olmasını istiyoruz. Şırnak’ın mavi kategoride olmasından memnunuz. Biz kurallara uyarsak bu sağlık problemini ortadan kaldıracağız” dedi.

Eskiye oranla vatandaşların dışarı çıkmadığını ifade eden Özgür Kutlu ise şöyle konuştu; “Şırnak’ın nüfusunun diğer illere göre az olduğunu ve Şırnak’ta herkes kurallara uyuyor. Bundan önce millet çok dışarı çıkıyordu. Şuanda daha az çıkıyorlar. Ben esnafım gelen gidenimiz azaldı. Bu sosyal mesafeye de yansıdı. Vatandaşlar sosyal mesafeye uyuyorlar. Temizliğe dikkat ediyoruz” dedi.

Şırnaklı vatandaşlardan İsmail Encü ise; “burada insan yoğunluğu fazla değil. Şimdi 70-80 binlik bir şehirden bahsediyoruz. Bizim en büyük zaafımız düğünler ve taziyeler. Hükümet birkaç aydır bunun önüne bir set çekti, Türkiye’nin her yerinde bir set çekti. Bunun sonuçlarını alıyoruz. İnsan yoğunluğu fazla değil. İstanbul gibi bir yerde işe gidiyorsunuz. Toplu taşımayı kullanmak zorunda kalıyorsunuz. İnsan yoğunluğu çok yüksek. Dolayısıyla orada vakaların yükselmesi haliyle normal. Son dönemde bir takım yasakların kalkması korkarım vakaları yükseltir. Bizim bölgemizde genç nüfusu çok fazla. Buda yeni düğünlerin yapılmasına davetiye çıkartıyor. Düğünlerde kaç insan sosyal mesafeye dikkat eder. Maske takar. Bizim doğu ve güneydoğuda iki şeyin önüne set çektiğinizde vakalar haliyle düşüyor. Çünkü insan yoğunluğu yok. Bakın bu sokakta maske taksanız ne olur, takmasanız ne olur. Çünkü insan yoğunluğu çok fazla söz konusu değil. Toplu taşımayı pek az insan kullanıyor” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.