Şırnak milletvekili İrmez, Sağlık Bakanı Koca’ya sordu: İlçede hastane binası yok, personel kaçıyor
Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesi Devlet Hastanesi 2004 yılında 30 yataklı hastane olarak hizmet vermeye başladı. Hastane binası riskli olması nedeniyle 2020 yılında yıkım kararı verilmesine rağmen yıkılmadı. Kahramanmaraş depreminden sonra hastane binası ise bir okula taşındı.
Beytüşşebap ilçe devlet hastanesinin bu durumunu 2024 yılı bütçe görüşmelerinde Şırnak milletvekili Mehmet Zeki İrmez, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sordu.
Milletvekili İrmez, “Bizim Şırnak’ta 7 tane ilçemiz 12 tane beldemiz var ve 600 binden fazla nüfusu var. Var olan devlet hastaneleri maalesef yetersizlikten kaynaklı. Hem personel eksikliğinden dolayı hem donanım eksikliğinden dolayı vatandaşlarımız gerekli olan sağlık hizmeti erişimi konusunda ciddi bir mağduriyet içerisinde. Bakınız bizim Beytüşşebap bir ilçemiz var. Maalesef şu an itibariyle devlet hastanesi binasına sahip değil. Şu an Beytüşşebap ilçemizde devlet hastanesi binası yok. Yani bunun aşaması nasıl gerçekleşti? Nasıl bu hale geldi?”
10 YILDIR HERHANGİ BİR İŞLEM YOK
10 yıldır herhangi bir işlem yapılmadığını belirten İrmez, “Bakın 2013 yılında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği, Beytüşşebap İlçe Müdürlüğü hastane ile ilgili bir rapor düzenliyor riskli olduğuna dair, depreme dayanıklı olmadığına dair bir rapor düzenliyor. Bu 2013’te düzenlenen bir rapor. Bakın 10 yıl geçmesine rağmen herhangi bir işlem, herhangi bir çalışma yürütülmüyor. 2020 yılında da, yıkım kararı alınıyor. 3 yıl geçmesine rağmen gene herhangi bir adım atamıyor. Ne zaman ki 6 Şubat Maraş merkezli depremden sonra acil bir şekilde hemen boşaltılma kararı alınıyor, hemen boşaltılma kararı alınıyor ve sekiz aydan sonra geçen ay itibariyle Beytüşşebap devlet hastanesi boşaltılıyor ve mevcut Beytüşşebap’ta bulunan vatandaşlarımız maalesef ama maalesef nitelikli, sağlıklı bir sağlık hizmeti erişimine ulaşmıyor. “
HASTANE OKULA TAŞINDI
Hastanenin okula taşındığını ve fiziki olarak yetersiz olduğunu belirten İrmez, “Boşaltıldıktan sonra devlet hastanesi nereye taşınıyor? Bir tane yatılı bölge okuluna taşınıyor. Siz de biliyorsunuz hepimiz de biliyoruz ki bir okulun fiziki koşulları, fiziki şartları ile hastanenin fiziki koşulları bir değildir. Yani ondan dolayı. Hakikaten ciddi bir. Sorunla karşı karşıyayız. Vahim bir durum var ve orada okuyan öğrenciler maalesef farklı okullara taşınıyorlar. Yatılı olduğu içinde normalde köylerden de gelen öğrenciler var. Büyük ihtimalle orada okuyan öğrenciler artık eğitim öğretimlerini dahi gerçekleştiremeyecek durumdadırlar. Bunun bir an önce çözülmesi gerektiğini özellikle belirtmek gerekiyor. “
HASTANE PERSONELİ DE İLÇEDE DURMUYOR
İlçe hastanesinde personellerinde kalmak istemediğini vurgulayan İrmez, “Sadece tabii ki bu sorun sıkıntılar değil, ücra bir ilçemiz olduğu için de orada bulunan personeller, maalesef bazı personeller torpil yoluyla, yandaş sendika aracılığıyla işte Cizre, Silopi ya da Merkezde görevlendirmeler çıkartıyorlar. Oradaki iş yükü orada bulunan çok az bir personelin sırtına yükleniyor. Yani onun için sayın Bakanın özellikle bunu dinlemesi için burada söz hakkı aldım.”
Kaynak:Mehmet DEMİRHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.