Şırnak SGK İl Müdürü Beroje, EYT Konusunda Merak Edilen Soruları Yanıtladı

Şırnak SGK İl Müdürü Beroje, EYT Konusunda Merak Edilen Soruları Yanıtladı

SGK İl Müdürü Yahya Beroje, sosyal güvenlik sistemlerinde emekli olabilmek için yaş, prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi olmak üzere 3 temel şart arandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 28 Aralık 2022 tarihinde Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) hakkında açıklamada da 8/9/1999(dahil) öncesi ilk defa sigortalı sayılanların emekli aylığına hak kazanma koşullarında statü ayrımı gözetmeksizin yaş şartı aranmayacağı belirtilmişti.

01/03/2023 tarihli ve 7438 sayılı kanunla ve 03/03/2023 tarihli ve 32121 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenleme ile ilk defa 8/9/1999 tarihinden önce malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası kapsamında sigortalılığı başlayanlardan mevcut yürürlükte olan mevzuattaki emekliliğe hak kazanma koşullarından sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı şartını yerine getirenlere yaş şartı aranmaksızın aylık bağlanması imkanı getirildi.

1999 yılında yapılan düzenleme ile getirilen kademeli yaş şartı, SSK sigortalıları için kademeli prim gün sayısı ve sigortalılık süresi şartlarından sadece yaş şartı kaldırılmakta, diğer koşullarda bir değişiklik öngörülmemekte.

Bugünden itibaren; SSK sigortalıları ilk işe giriş tarihlerine göre belirlenen 5000-5975 gün sayısı ile kadın 20 yıl, erkek 25 yıl sigortalılık süresini, Emekli Sandığı ile BAĞKUR sigortalıları ise kadın 20 yıl (7200 gün), erkek 25 yıl (9000 gün) hizmet sürelerini tamamlaması halinde yaş beklemeksizin aylığa hak kazanabilecek.

Düzenlemenin tamamlayıcı unsuru olarak ayrıca; çalışma hayatının desteklenmesini temin etmek amacıyla emekli veya yaşlılık aylığı alan kişilerin çalışma hayatına devam etmek istemeleri durumunda bu kişilerin kayıtlı istihdamlarının da teşvik edilmesini sağlamak adına işverenlere prim teşviki verilmesi de sağlanacak.

Bu kapsamda emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışmaya devam edecek her bir sigortalı için en az 2023 yılı brüt asgari ücreti üzerinden 500,40 TL indirim sağlanarak, işverenlerimiz desteklenecektir. Azami kazanç üzerinden prim bildirilen sigortalı için ise 3.753,00 TL indirim sağlanacak.

Bu düzenlemeden yararlanmak için sigortalının; 8/9/1999 tarihi ve öncesi sigortalılık başlangıcı olması, Bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilk defa bu madde kapsamında emekli ve yaşlılık aylığı bağlanması için talepte bulunarak aylık bağlanmış olması, İşten ayrılış sonrasında aynı özel sektör işyerinde sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışmaya başlaması gerekmektedir.

Ancak, bu indirimden işverenin yararlanılabilmesi için; Muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinin yasal süresi içerisinde verilmesi, Primlerin yasal süresi içerisinde ödenmesi, Kuruma borcunun bulunmaması, (varsa da yapılandırılmış/tecil ve taksitlendirilmiş olması) Kayıt dışı veya sahte sigortalı bildiriminde bulunmaması, Sigortalının ilk defa emekli ve yaşlılık aylığı bağlanması için talepte bulunarak aynı özel sektör işyerinde işten ayrılış tarihinden itibaren 30 gün içinde SGDP’ye tabi işe başlaması, gerekmekte.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.