Şırnak Türkiye Tarihindeki Rekorunu Kırdı: Batman'ı Solladı

Şırnak Türkiye Tarihindeki Rekorunu Kırdı: Batman'ı Solladı

Şırnak Gabar dağında günlük petrol üretiminin 43 bin varili geçmesi ile yeni Türkiye rekoru kırıldı. Gabar'da günlük üretilen petrol üretimi Batman'ı solladı.

Gabar Dağı Şehit Öğretmen Aybüke Yalçın sahasında günlük 43 bin varil petrol üretimine başlandı. Bu gelişme ile beraber Şırnak petrol alanında Batman'ı solladı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “2 Mayıs 2023 yılında kamuoyuna duyurduğu Şırnak’taki Gabar Dağı bölgesinde günlük 100 bin varillik üretim kapasitesine sahip petrol rezervi keşfettik” sözleri kamuoyunun yanı sıra dünya genelinde büyük ses getirdi.

Şırnak Gabar’dan çıkartılan petrolün kalitesi ve çıkarılma oranı da gün geçtikçe arttı. Gabar’da çıkartılan günlük varil sayısındaki artış, Türkiye’nin en büyük petrol şehri olan Batman’ı bile geçti. Gabar’daki petrolün etkileri akıllara Batman’da ilk kez petrolün çıkarıldığı yılları getirdi.

GABAR’DAKİ PETROL BATMAN'I SOLLADI!

Gabar’da ilk kez 40 bin varil olarak çıkarıldı. Akabinde 2023 yılından bu yana 40 bin varil, 43 bin varile çıktı. Batman’da ise bu rakam günlük petrol 40 bin varili buluyor. Ancak Gabar’da coğrafi konum gereği variller tırlarla taşınıyor. Gabar dağı yıllarca çatışma olaylarıyla anıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından buradaki petrol kuyusuna öldürülen Şehit Öğretmen Aybüke Yalçın’ın adı verildi. Çatışmalardan dolayı yıllar önce tespit edilen petrol çalışmalarına geç başlandı.

gabar.jpg

GABAR DAĞINDAN PETROL FIŞKIRIYOR!

1.848 metre yüksekliğinde olan Gabar dağı kıvrımlı ve dik yamaçlardan oluşuyor. Bu yüzden Batman’daki gibi boru hattı çekilmedi. Taşıma tamamen tırlar üzerinden yapılıyor. TPAO tarafından yapılan taşımanın hızlanması akabinde yol yapım çalışmaları da başlatıldı. Helikopterlerle bile taşınan varillerin 2024 yılının sonuna kadar günlük 100 bin varili bulması bekleniyor. Varil sayısı arttıkça ekonomiye katkısı ve dışa bağlılığı azaltması bekleniyor. Bununla beraber Gabar ve Şırnak’ta gelişmeler yaşanıyor. Şırnak’taki kara yollarından şehrin gelişmesi ve buraya gelen beyin göçü arttı. Tıpkı bir zamanlar Batman’da olduğu gibi… Peki Şırnak’ı neler bekliyor?...

PETROL RAFİNELERİNİN BATMAN’A KATKISI

Türkiye’de petrol arama faaliyetleri 1933 yılında başladı. İlk olarak ise 1940 yılında Raman-1 kuyusu açıldı. Kuyu Batman’ın sınırları içerisinde yer aldığından üretim şirketi buraya kuruldu. Akabinde Batman şehir olarak haritalarda yer aldı.

Güneydoğu sınırları içerisinde bulunan petrolün çıkarıldığı rafine sayısında kısa süre artış yaşandı. Ülke ekonomisine büyük katkısı olan rafinelerin en büyük avantajı dağlık olmayan alanlarda olmasıydı. Petrolün taşınması coğrafi koşullar sayesinde çok hızlı yapıldı.

petrol.jpg

Boru hattının kurulması petrolün işlenmesi derken Batman şehri 90’lı yılların başında Türkiye’nin en büyük petrol şehri oldu. Şehir 90’lı yıllardan 2000’lilere hızlı bir geçiş sağladı. Gözler şimdi Şırnak Gabar’da, Batman'da yaşanılan bu gelişmelerin aynısı Şırnak'ta yaşanması bekleniyor.

RAFİNERİ KURULURSA ŞIRNAK NE KAZANIR?

  • Gençlere İş İstihdamı
  • Nüfus Artışı
  • Büyük Şehir Olma
  • Modern Şehircilik Yapılanması
  • İşçi Göçü Biter
  • Alt Yapı ve Üst Yapı Sorunu Çözülür
  • Ticaret Olanağı Artar

Kaynak:Şilan BAHŞİŞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.