Şırnak Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Törenini Gerçekleştirdi
2024-2025 Akademik yılı açılış konuşmasında konuşan Rektör Prof. Dr. Alkış, “Anayasalar toplumların ülke üzerindeki egemenliklerinin, ülkede yaşayan fertlerin temel haklarının hangi şartlar altında devlet tarafından kullanılabileceğini belirleyen temel kanunlardır” dedi.
15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleşen tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından üniversitenin tanıtım filminin gösterimi ile başlayan törene, Rektör Abdurrahim Alkış, Şırnak Vali Yardımcısı Hasan Hüseyin Alpaslan, Belediye Başkan Vekili İdris Yetik, Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Emine Akbaş, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Refik Korkusuz, kurum amirleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Anayasaların her şeyden önce toplumsal sözleşme ve uzlaşı metinleri olduğunu ifade eden Rektör Alkış, törende yaptığı açılış konuşmasında evrensel hukuk tarihinde anayasaların tarihçesi ve ülkemizde hazırlanan anayasalar hakkında özet bilgiler verdi.
Rektör Alkış konuşmasında şunları ifade etti: “Anayasalar toplumların ülke üzerindeki egemenliklerinin, ülkede yaşayan fertlerin temel haklarının hangi şartlar altında devlet tarafından kullanılabileceğini belirleyen temel kanunlardır. Kıymetli öğrencilerimiz, anayasa mahiyetinde oluşturulan ilk metin, Sened-i İttifak metnidir. Tarih alanındaki bilgilerinizden bunu rahatlıkla hatırlayabilirsiniz. II. Abdülhamid'in tahta çıktıktan sonra 23 Aralık 1876'da ilan ettiği Kânûn-ı Esâsî, ilk Osmanlı anayasası olarak kabul edilir. 1921 Anayasası, Türkiye Devleti'ni kuran ihtilal anayasasıdır. Osmanlı saltanat ve hilâfet devletinin yıkıldığını, yerine yeni bir yönetimin kurulduğunun ilânıdır. Anayasa yaşayan bir metin olarak toplumsal gelişim ve değişimlere açıktır. Bireyin doğasından kaynaklanan ve doğuşundan itibaren sahip olduğu, ahlaki ve toplumsal değerlerin süreç içerisinde dejenere olma ihtimaline karşın ve toplumdaki diğer bireylerle ilişkilerini belirleyen sözleşmelerdir, anayasalar. Dolayısıyla ortaya çıkan sorunların çözümü, bireyler arasında yapılacak bir sözleşmeye bağlanmalıdır. İşte bu sözleşme ‘Toplumsal Sözleşme’ olarak adlandırılır. Bu Toplumsal Sözleşme aynı zamanda anayasa kavramını da içermektedir.”
Rektör Alkış'ın konuşmasından sonra Şırnak üniversitesinin akademik yıl açılışı için ilk dersi veren Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Refik Korkusuz “Yükseköğretim Kurumlarımız ve Anayasa” başlıklı dersi anlattı.
Anayasa ve Yükseköğretim Kanunu hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Korkusuz, devletin anayasasında ve milletin hayati organları arasında yer aldığını bununla birlikte toplumun gelişmesinde, en önemli eğitim kuruluşlarının başında üniversitelerin geldiğini söyledi. Üniversitelerin kuruluş şekli ve atama usulleri ile ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Korkusuz “Temel hak ve hürriyetlerde anayasal maddeler uzun olabilir ama diğer konulardaki maddelerin bu kadar uzun olmasına gerek yok. Üniversiteler, çok önemli devlet ve millet kuruluşlarıdır. Toplumun gelişmesinde ve ilerlemesinde, çok önemli fonksiyonları vardır. Bu nedenle, hemen her kesimin kendi bakışı ile de olsa değişimini istediği ve Türkiye’nin en önemli bir konusunda, seyirci rolünde kalamaz. Bunu yaparken, elindeki imkanlarını maksimum verim ile kullanmalıdır. Son olarak daha rasyonel, daha bilimsel bakışla hazırlanmış, üniversitelerin yeterli katkıyı verdiği, halkımızın önünü açan, hem özgürlük, hem de güvenlik dengesinin en iyi bir şekilde sağlandığı Yeni Anayasa’ya ulaşmak dileğiyle.”
Tören, Rektör Prof. Dr. Alkış’ın Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Refik Korkusuz’a hediye takdiminin ardından hatıra fotoğrafının çekilmesi ile sona erdi.
Kaynak:Şilan BAHŞİŞ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.