Şırnak Üniversitesi öncülüğünde üretilen bu bitki, çölyak hastaları için önemli bir adım olacak

Şırnak Üniversitesi öncülüğünde üretilen bu bitki, çölyak hastaları için önemli bir adım olacak
Şırnak Üniversitesi öncülüğünde Şanlıurfa'da üretilen inci darısı, sıcaklık ve kuraklık koşullarına dayanıklı, yem bitkisi ayrıca çölyak hastaları için alternatif tahıl ürünü olacak.

Güneydoğu Anadolu Projesi Tarımsal Araştırma Enstitüsü Eğitim Merkezi (GAPTAEM) mühendisleri, 2 yıl süren titiz çalışmaların meyvesini veriyor. Şanlıurfa’da yerli tohumlar üzerinde yürütülen projede, sıcaklığa dayanıklı, su tüketimi düşük, gübre maliyeti az, zirai ilaç gerektirmeyen ve mısıra kıyasla yüzde 40 daha fazla verim sağlayan “inci darısı” tescillendi. Bu başarıyla birlikte, bölgede “inci darısı” ekimi daha da yaygınlaştırılacak.

aw065926-07.jpg

ÇÖLYAK HASTALARI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Ayrıca, Şanlıurfa’da geliştirilen bu yerli tohum, yüksek sıcaklık ve kuraklık koşullarına dayanıklılığıyla öne çıkıyor. Yüksek ot verimi ve kalitesine sahip “inci darısı,” bölge hayvancılığının kaba yem üretimine önemli katkılar sağlayacak. Ayrıca, bu tahıl ürününün glütensiz olması, çölyak hastaları için de değerli bir alternatif sunuyor.

aw065926-06.jpg

ŞIRNAK ÜNİVERSİTESİ ÖNCÜLÜK EDİYOR

Şırnak Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Yücel liderliğinde yürütülen proje, Çukurova ve GAP koşullarına uygun yüksek ot verimi ve kalitesine sahip “inci darısı” popülasyonlarının belirlenmesi ve melez çeşitlerin geliştirilmesi üzerinde yoğunlaşıyor.

aw065926-01.jpg

GAPTAEM, inci darısı ekimlerini yaparak bu tahılın performansını değerlendirdi. İnci darısı, koçan yapısı, tane sayısı ve rengiyle önemli avantajlara sahip olmasının yanı sıra yüksek verimi, düşük maliyetleri ve etkileyici boy uzunluğu ile de dikkatleri üzerine çekiyor. Bu çalışmalar, tarım sektörüne önemli bir katkı sağlayarak bölgenin tarım potansiyelini artırmayı hedefliyor.

2023/10/31/aw065926-05.jpgŞırnak Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Yücel

DAHA VERİMLİ ALTERNATİF BİR ÜRÜN

Bölgede yaygın olarak ekimi planlan inci darısı ile ilgili konuşan Yücel, “Bu darının en önemli özelliği yüksek sıcaklığa ve yüksek verime sahip olmasıdır. Karşılaştırmak istersek mısıra göre az girdileri olan ve mısıra göre daha yüksek verimi olan alternatif bir üründür” dedi.

aw065926-03.jpg

GAPTAEM Müdürü İbrahim Halil Çetiner ise yapılan 2 yıllık çalışmanın ardından bölgede inci darısının yüksek verimle yetiştiğini belirterek, hem kaba yem ihtiyacının hem de çölyak hastalarının ihtiyacının karşılanabileceğini söyledi. Çetiner, bölgede inci darısının ekim alanının genişleteceğini ifade etti.

İNCİ DARISI NEDİR?

İnci Darısı, düşük ve düzensiz yağışlar, zorlu topraklar ve yüksek sıcaklık gibi özelliklere sahip bölgelerde mısırdan daha iyi yetişen ve verimli bir tahıl türüdür.

ÇÖLYAK HASTALIĞI NEDİR?

Çölyak hastalığı, bağırsakların gluten adı verilen bir proteine karşı aşırı duyarlılık geliştirdiği bir otoimmün hastalıktır. Gluten, buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunur. Çölyak hastaları gluten tüketirken bağırsaklarında hasara yol açabilecek bir reaksiyon geliştirirler. Bu nedenle, çölyak hastalarının ömür boyu gluten içeren yiyeceklerden kaçınmaları gerekir. Başka bir deyişle, çölyak hastalığı, gluten intoleransı olarak da bilinir ve bağırsak sağlığına zarar verebilen bir durumdur.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.