Şırnak Üniversitesi sebze üretimine başladı

Şırnak Üniversitesi sebze üretimine başladı

         Şırnak Üniversitesi’nde bölgede seracılığın yapılabileceği ve yaygınlaştırılması için 1 dekarlık alanda domates serası kurdu. Serada 20 ton domates elde edilmesi hedefleniyor.

         Şırnak Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Derya Yücel ile Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Yücel'in hazırladığı ve Avrupa Birliği AR-GE Projesi kapsamında 1 dekarlık alanda kurulan domates serasına, 2 bin 800 domates fidesi dikildi. Mart ayından ekilen domates fideleri meyve vermeye başladı. Serada kurulan ısıtma sistemi ile yılın 12 ayı üretim yapılabilecek.

         Domates fidelerinin büyüdüğü serada incelemelerde bulunan Rektör Prof. Dr. Mehmet Emin Üniversite olarak bölgede seracılığın mümkün olabileceğini göstermek ve yeni iş olanakları oluşturmak için projeye başladıklarını söyledi.

         Şırnak’ta seralarda meyve ve sebze yetiştiriciliğin mümkün olabileceğini ve bölgedeki çiftçilere daha verimli tarımın yapılabileceğini göstermek için kampus alanında sera kurduklarını belirten Rektör Prof. Dr. Mehmet Emin Erkan; “Şırnak Üniversitesi olarak bir dönümlük alanda TUBİTAK destekli sera projesi geliştirdik. Valiliğin destekleri ile bunun ısıtma sistemlerini kurduk. 12 ay boyunca üretim olacak şekilde Şırnak’ta seracılık adımını başlattık. Bu adım bir prototip olacak şekilde. Şırnak’ta seracılığın yapılabildiğini göstereceğiz. DİKA’dan bir projemiz daha geçti. 2 dönümlük bir sera daha kuracağız. Burada eğitim vereceğiz. Buradan seracılık eğitimi alan kadınlardan 16 tanesine bakanlığımız birer dönüm sera verecek. Yaklaşık 19 dönümlük bir sera olacak. Bu şekilde Şırnak’ta seracılık başlamış olacak. Şırnak Merkezdeki ilk sera bu. Yüksekokulda seracılık bölümünü açmak için Tüksek Öğretim Kurumuna başvurduk. Bunlarda olursa Şırnak’ta sınır kapısından ihracat yapmaya başlayacağız. Şuanda ürettiğimiz hiçbir üründe pazarlama sorunu yok. Üniversitelerin üretimin içinde olması, üretime yol göstermesi çok önemli. Vatandaşlarımıza bu işin yapılabilirliğini göstermeye çalışıyoruz” dedi.

         Proje yürütücüsü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Derya Yücel; “Avrupa Birliği Destekli bir TUBİTAK projesi bu. Proje kapsamında serayı kurduk. Seramızda üretime dönük bir şeyler yapmaya karar verdik. Bu kapsamda domates ile ilk bir başlangıç yapmaya başladık. Güzelde gidiyor. Bizim amacımız Şırnak’ta yetiştiricilik yapılır. Şırnak’ta seracılık yapılır. Yapılırsa emek verilirse olur. Bu algıyı oluşturursak, bu algıyı insanlara geçirmek için girişimde bulunduk. Bu serada ürettiğimiz ürünlerden yaklaşık 20 tonun üzerinde bir üretim bekliyoruz. Amacımız kar etmek değil. Amacımız Şırnaklılara üniversitede ürettiğimiz ürünü tattırabilmek. Amacımız sadece ürün üretmek, ticarete mal etmek değil. Bu arada kişileri de yetiştirmek. Çalışanlarımızla birlikte serada bizde çalışıyoruz. Onlara bir meslek öğretmek, onlara bir şekilde katkı sunmak istiyoruz. Serada çalışanlar sanki staj yapıyormuş gibi tüm bilgi birikimlerimizi onlara aktarıyoruz. Son dönemlerde ekonomik koşullardan dolayı her girdi ciddi bir maliyet doğurdu. Buraya gelen sebze ve meyveler hep batıdan geliyor. Eğer kendi ürünümüzü kendimiz üretirsek Şırnak halkına daha ucuz ve daha kaliteli bir ürünü temin etmiş olacağız. Buda bize inanılmaz bir keyif verecek” dedi.

76a7bda6c168e04f49c721f445cb9a8d.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.