Şırnak Üniversitesi’nden Sürdürülebilir Proje: Hedef 30 Ton Üretim, Bölgenin İhtiyacını Üniversite Karşılayacak

Şırnak Üniversitesi’nden Sürdürülebilir Proje: Hedef 30 Ton Üretim, Bölgenin İhtiyacını Üniversite Karşılayacak
Şırnak Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi bünyesinde işletmecilik faaliyeti yürütülen ve İl Tarım ^ve Orman Müdürlüğü’nün Danışmanlık yaptığı, Uludere İnceler Barajı’na 75 bin Somon ve Alabalık yavrusu bırakıldı.

Şırnak Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi, Şırnak Uludere Barajlarında Sürdürülebilir Alabalık Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında, Uludere İnceler Barajı’na 5 bin adet Somon balığı yavrusu ve 70 bin adet Alabalık yavrusu bıraktı. Proje, Şırnak İl Tarım Müdürlüğü’nün danışmanlık desteği ile yürütülüyor ve bahar aylarında 30 ton balık hasadı yapılması planlanıyor.

Proje, Şırnak ve yöresinde girişimciliğin geliştirilmesi, yerel halkın tatlı sularda kafes balıkçılığının yapılabildiğini ve bu kapsamda ekonomik faaliyetlere öncülük yapıldığının gösterilmesi amacıyla 2022 yılında başlatıldı. Geçen yıl, proje kapsamında 11 ton alabalık ve 500 kilo somon üretimi gerçekleştirildi. Bu yıl ise kafes kapasitesi arttırılarak 30 ton balık üretimi hedefleniyor. Proje süreci içerisinde yıllık 29 ton alabalık üretimi izni olan tesisin daha yüksek bir kapasite ile üretim yapabilmesi adına yasal mevzuatlar çerçevesinde yıllık 90 ton üretime çıkarılması konusunda Şırnak Üniversitesi girişimlerde bulunuyor.

Alabalık üretiminin sürdürülebilir olması ve işletmeye teknik destek sağlaması açısından Şırnak Üniversitesi daha önce su ürünleri mühendisi istihdam etmişti. Proje ile hem yöre halkına ekonomik girdi hem de bilinçlendirme faaliyetleri de verilmektedir.

3.jpg

Şırnak Üniversitesi, Şırnak ve yöresinde girişimciliğin geliştirilmesi, yerel halkın tatlı sularda kafes balıkçılığının yapılabildiğini ve bu kapsamda ekonomik faaliyetlere öncülük yapıldığının gösterilmesi amacıyla başlatılan proje ile hem yöre halkına ekonomik girdi hem de bilinçlendirme faaliyetleri de verilmektedir.

Daha önce Uludere İnceler Barajına bırakılan balıkların Nisan ayında hasadının yapılması bekleniyor. Nisan ayında hasadı yapılması planlanan Alabalık ve Somonların satışı il merkezindeki büyük marketler ve balık restoranlarının aracılığı ile gerçekleştirilecek.

Gelecek sene ise Şırnak’ın balık konusunda dışa bağımlığını azaltmak için, Gülyazı köyünde bulunan Alabalık Tesislerinde yavru balık üretimi gerçekleştirilmesi planlanıyor. Bu yeni Projede Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Şırnak Üniversitesi beraber hareket edecek, tesislerde kuluçka merkezi kurulacak. Bu proje sayesinde bölgenin yavru balık ihtiyacını karşılanmış olacak ve Şırnak’ın balık konusunda dışa bağımlılığı en aza indirilmiş olacak.

2.jpg

Kaynak:Şilan BAHŞİŞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.