Şırnak, Urfa, Mardin ve  Adana'daki Vatandaşlar, O Şehre Akın Ediyor!  Günlük 500 Lira

Şırnak, Urfa, Mardin ve Adana'daki Vatandaşlar, O Şehre Akın Ediyor! Günlük 500 Lira

Ekonominin zor süreçlerden geçtiği bu dönemlerde vatandaşlar en çok yevmiye kazanabilecekleri işleri arıyor. Şırnak, Urfa, Mardin ve Adana'daki Vatandaşlar, Bu şehirlerden koşa koşa oraya akın ediyorlar. Günlük yevmiye 500 lira.

Ekonomik sıkıntılar yüzünden iş bulma sıkıntısı çeken Şırnaklılar ve çevre şehirdeki vatandaşlar, her ne kadar ağır işte olsa yevmiyesi yüksek işler arıyor ve orada çalışıyor. Başka türlü geçimlerini sağlayamayacak olan vatandaşlar bu nedenle evlerinden yurtlarından uzak başka şehirlerde çalışmaya gidiyorlar. Bunlara örnek olarak Şırnak, Urfa, Mardin ve Diyarbakır'daki vatandaşların çoğu tarım işçisi olarak veya mevsimlik iş bularak memleketlerinden uzakta çalışmak zorunda kalıyorlar.

Şırnaklısı, Adanalısı, Mardinlisi, Urfalısı o şehre akın ediyor....

Yüksek maaşlı işler her zaman insanların ilk tercihleri arasında yer almaktadır. Özellikle de bu dönemde en çok para kazanılacak işler araştırılıyor. Bu kapsamda Urfalılar, Mardinliler, Adanalılar, Şırnaklılar akın akın o şehre gidiyor. 500 lira yevmiye ile çalışmak isteyenlere müjde! Üstelik sıfır sermaye…

ÇEVRE ŞEHİRLERDEN ORAYA AKIN EDİYORLAR

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Türkiye’deki fıstık üretiminin yüzde 85’i gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla özellikle de hasat zamanında çiftçiler o bölgeye akın ediyor. Sıcak hava koşullarında çalışmak zorunda olan işçiler günlük yevmiye sistemi ile çalışıyorlar.

Boz fıstıkların hasadı normal Antep fıstığına göre bir ay önce yapılıyor. Boz fıstık birçok alanda kullanılıyor. Örneğin baklava içlerinde, çikolatalarda ve yemeklerde tercih ediliyor.

yeni-proje.jpg

İşçiler, sabahın erken saatlerinde fıstık bahçelerine gidiyor. Hava sıcaklıkları 45 derecelere çıktığı anlarda bile çalışan emekçi işçiler, ağaçların dallarından tek tek fıstıkları topluyor. Yaş fıstıkları bir kenara toplayarak ardından da kasalara aktarıyorlar.

Yaş fıstıklar kasalara doldurulduktan sonra traktöre yüklenerek işletmelere gönderiliyor. Merkezlerde kurutulan fıstıklara kavlatma (fıstığın dış kabuğundan ayrılması) işlemi yapılıyor.

Hasat, en çok Nizip ilçesinde yapılıyor. Öyle ki bu sene 55 bin ton rekolte bekleniyor. Fıstık hasadına giden işçilerin arasında bulunan Fatma Taşkıran, "Bu yıl havalar aşırı sıcak, buna rağmen işimizi yapıyoruz. Talebimiz işçi yevmiyelerinin daha da iyileştirilmesidir” dedi.

Öte yandan şu an için 380 lira ila 400 lira arasında değişen yevmiyeler aldıklarını belirten Taşkıran, işverenlere ise 500 liralık taleplerini ilettiklerini dile getirdi.

Kaynak:Mehmet DEMİRHAN

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.