Şırnak ve Türkiye’nin en Önemli Sorunlarından Biriydi! 3 Bakanlık Çalışma Başlattı

Şırnak ve Türkiye’nin en Önemli Sorunlarından Biriydi! 3 Bakanlık Çalışma Başlattı

Türkiye’de başıboş sokak köpeği sorununa çözüm bulmak için üç bakanlık ortak bir çalışma yürütüyor. Çalışma kapsamında dünyadaki örnekler incelenerek bir taslak hazırlandı. İşte detaylar.

Türkiye’de başıboş sokak köpeği sorununa çözüm bulmak için Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı ortak bir çalışma yürütüyor. Çalışma kapsamında dünyadaki örnekler incelenerek bir taslak hazırlandı. Uygulamanın 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden önce hayata geçirilmesi hedefleniyor.

basibos-kopekler-jpga.jpg

Başıboş Sokak Köpekleri Nasıl Kontrol Altına Alınacak?

Türkiye’nin dört bir yanında yaşanan başıboş sokak köpeği sorunu, hem hayvanların hem de insanların mağduriyetine neden oluyor. Son olarak Ankara’nın Keçiören ilçesinde 9 yaşındaki Tunahan Yılmaz’a sokak köpeklerinin saldırması, kamuoyunda büyük tepki çekti.

Bu olayın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuyla ilgili açıklama yaptı. Erdoğan, “Başıboş sokak köpeklerinin zarar verdiği insanlarımızın haklarını korumanın da görevimiz olduğunu bilinciyle hareket ediyoruz. Başı boş sokak hayvanlarıyla ilgili artan şikayetlerin farkındayız. Önceki gün Ankara’da bir evladımızın ağır yaralandığı elim hadise yüreğimizi dağladı. Bu sorunu inancımız, kültürümüz ve şefkat medeniyetimizin bize vazettiği ilkeler çerçevesinde mutlaka çözüme kavuşturacağız.” dedi.

Erdoğan’ın talimatıyla, sokak köpeği sorununun çözümü için Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında üç bakanlık ortak bir çalışma başlattı. Çalışmalar, Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı’nın katılımıyla yürütülüyor.

basibos-kopekler.jpg

Dünyadaki Örnekler İncelendi

Üç bakanlık tarafından yapılan çalışmada, dünyadaki örnekler incelenerek bir taslak hazırlandı. Taslağa göre, sokak hayvanları sayım ve kısırlaştırma işlemlerinin ardından bölgedeki barınaklara yerleştirilecek. Barınaklarda belirli bir süre sahiplendirilmek için ilana çıkacak olan hayvanlar, sahiplendirilemezse uyutulacak.

Çalışmada, Türkiye’de hayvan popülasyonunun kontrolsüz artışı, yerel yönetimlerin sorumluluklarını tam olarak yerine getirememesi, hayvan hakları savunucuları ile belediyeler arasındaki çatışma gibi nedenlerin sorunu büyüttüğü belirtildi. Öncelik olarak üç büyükşehir, İstanbul, Ankara ve İzmir mercek altına alındı.

basibos-kopekler-jpgasd.jpg

Uygulama Ne Zaman Başlayacak?

Hazırlanan taslak çalışmanın sonuna gelindiği ve gerekli mevzuat değişikliklerinin yapılacağı bildirildi. Uygulamanın 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden önce hayata geçirilmesi planlanıyor. Bu sayede, hem sokak hayvanlarının hem de insanların yaşam kalitesinin artırılması amaçlanıyor.

Kaynak:Şilan BAHŞİŞ

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.