Şırnak’a 350 kilometre uzak modern bir Avrupa köyü şimdilerde ise...

Şırnak’a 350 kilometre uzaklıktaki Diyarbakır Karakaya Barajı inşaatında 47 yıl önce görev yapan İtalyanlar ile işçiler için özel olarak inşa edilen modern köy, 11 yıl boyunca kullanıldıktan sonra terk edilerek adeta hayalet köy haline geldi.

Fırat Nehri üzerine kurulan Diyarbakır Karakaya Barajı'nın inşasında binlerce İtalyan ve Polonyalı mühendis ile işçi çalıştı. Bölgede uzun süre kalan yabancılar ve aileleri, Diyarbakır’ın Çüngüş ilçesi kırsalına yerleşti.

Uzun yıllar Diyarbakır'da yaşayan İtalyanlar bölge halkıyla da yakın ilişkiler kurdu.

aw074793-02.jpg

SIFIRDAN MODERN KÖY KURDULAR

1976 yılında bölgeye gelen yabancılar, 350 hanelik bu köyü kurdu. 11 yıl boyunca yaklaşık 3 bin 500 çalışan, bu köyde yaşadı. 1987 yılında baraj inşaatı tamamlandığında, çalışanlar bölgeden ayrılarak her şeyi geride bıraktı. Köye, sinema, sağlık merkezi, ibadethane gibi sosyal alanlardan helikopter pistine kadar modern bir köy inşa edilmişti. Ancak, zaman içinde harap olmuş yapılar, çevredeki köylüler tarafından ahır olarak kullanılmaya başlandı. 36 yıl önce terk edilen bu yapılar, sonbaharın renk cümbüşü içinde hala bir hayalet köy olarak varlığını sürdürüyor.

aw074793-03.jpg

ŞEHİRDE OLMAYAN ŞEYLER BU KÖYDE VARDI

İlçede yaşayan vatandaşlardan Hasan Demir, 1976 yılından 1987 yılına kadar Karakaya Barajı yapımında İtalyan ve Polonyalıların aileleri ile birlikte yaşadığı yerin İtalyan köyü olarak geçtiğini söyledi. Köyde yüzme havuzu, spor salonu ve sinema salonu olduğunu aktaran Demir, “Karakaya Barajı'nda çalışan herkes burada yaşıyordu. Köy şu anda terk edilmiş ve harabe halinde. Buranın korunmasını, buranın vatandaşı olarak çok istiyordum. İçerisinde hayvancılık yapan vatandaşlarımız var; hayvanlarını burada besleyen insanlarımız mevcut"

karayakakoy.jpg

Saunasından hamamına, helikopter pistine ve eğlence salonuna kadar her şeyin mevcut olduğunu belirten Demir, "Çok modern bir köydü ama maalesef terk edildi. Baraj inşaatının tamamlanmasının ardından İtalyan ve Polonyalılar, ihtiyaçları olan eşyalarını alarak ayrıldılar. Köy, onların gitmesinin ardından olduğu gibi kaldı ve köylüler tarafından harabeye çevrildi" ifadelerini kullandı.

DOSTLUKLAR OLUŞTU

Çüngüş Belediye Başkanı Ali Suat Akmeşe," Burası Karakaya Barajı için yapıldı. Karakaya Barajı'nın müteahhitliğini İtalyan bir firma almıştı. Burada bu tesis de tabii onların tam bir yaşam alanıydı. Bizim o zaman benzin istasyonumuz vardı. Onlara akaryakıt veriyorduk. O idarecilerle dostluklarımız vardı misafir oluyorduk zaman zaman. buraya geliyorduk onları ziyaret ediyorduk" diye konuştu.

aw074793-05.jpg

MODERN KÖY ARTIK BİR HAREBE

36 yıl önce 1987 yılında İtalyan ve Polonyolıların köyden ayrılması ile kaderine terk edilen “İtalyan köyü” artık bir hayalet köy görünümüne büründü. Modern köyden geriye prefabrik yapıların iskeletleri kaldı.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.