Şırnak'a Komşu İlde Fay Hattı Üzerinde Deprem Araştırmaları Başladı

Şırnak'a Komşu İlde Fay Hattı Üzerinde Deprem Araştırmaları Başladı
Hakkari'de deprem riski taşıyan fay hattı üzerinde kazı çalışmaları başladı. Van YYÜ, MTA, AFAD ve Belediyeler Birliği işbirliğiyle yürütülen ve TÜBİTAK tarafından desteklenen projede, Yüksekova-Şemdinli fay zonunun depremsellik potansiyeli araştırılıyor.

Van YYÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Levent Selçuk ve Van YYÜ Güvenlik Meslek Yüksekokulu'ndan Dr. Sacit Mutlu'nun başkanlık ettiği ekip, yaklaşık bir ay önce Hakkari'deki tehlikeli fay hattında kazı çalışmalarına başladı. Bu çalışmalar sırasında fay hattının geçtiği bölgede 30 metre uzunluğunda, 2 metre genişliğinde ve 4 metre derinliğinde kazılar yapılarak eski deprem izleri inceleniyor.

2025 yılı sonunda tamamlanması planlanan projede, Hakkari'deki Yüksekova ve Şemdinli fay zonlarının yanı sıra Van'daki Başkale ve Erciş ile Ağrı'daki Tutak faylarının karakteristik özellikleri araştırılıyor. Ekip, yer radarı ve dron kullanarak kapsamlı jeofizik çalışmaları da gerçekleştiriyor.

Hakkari Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ali Çelik, sahadaki çalışmaları inceleyerek Prof. Dr. Levent Selçuk ve Dr. Sacit Mutlu'dan bilgi aldı. Çelik, bu araştırmaların çok önemli olduğunu ve bölgedeki deprem riskini anlamak için kritik veriler sağlayacağını belirtti.

Prof. Dr. Selçuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu vurgulayarak, "MTA tarafından haritalanan diri fayların deprem üretme potansiyelini ortaya çıkararak sonuçları tüm kurumlarla paylaşmayı hedefliyoruz. Yüksekova-Şemdinli Fay Zonu, aktif bir fay zonu olarak büyük önem taşıyor. Fayın geçmişteki deprem üretme aralıklarını ve potansiyelini belirlemek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz," dedi.

MTA, AFAD ve Belediyeler Birliği işbirliğinde yürütülen bu projede, fayların deprem üretme potansiyellerini ortaya çıkarmayı hedeflediklerini belirten Selçuk, "Depremlerin tarihsel kayıtları eksik olduğu için bu bölgelerdeki depremlerin zamanlarını ve etkilerini anlamak zor. Aldığımız örneklerden yaş analizleri yaparak fayların en son ne zaman deprem ürettiğini ve bu depremlerin yıkıcılığını belirleyeceğiz," ifadelerini kullandı.

Sahada beş kişilik bir ekiple zorlu arazi şartlarında çalıştıklarını söyleyen Selçuk, valilik, AFAD ve jandarmanın kendilerine destek olduğunu ve yöre halkının da bu çalışmalara büyük ilgi gösterdiğini belirtti. "Yüksekova-Şemdinli fayı sosyal medya ve televizyonlarda sıkça konuşuluyor. Bölgede bir depremin beklendiği söylentileri halkı tedirgin ediyor. Bu fay hattının deprem üretme potansiyelinin ortaya çıkması, bölge halkı için de büyük önem taşıyor," dedi.

Vali Çelik ise, "Yüksekova-Şemdinli Fay Zonu üzerinde iki büyük depremin olduğu tespit edildi. Ancak, tarihsel kayıtlar olmadığı için bu depremlerin sıklığı ve potansiyelini bilmiyoruz. Yapılan çalışmalarla bu bilgilerin ortaya çıkması çok önemli. Akademisyenlerimize teşekkür ediyorum," şeklinde konuştu.

hakkaride-deprem-fay-hatti.jpg

hakkaride-deprem-fay-hatti-jpga-jpgas-jpgasdd.jpg

hakkaride-deprem-fay-hatti-jpga.jpg

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.