Şırnak’a Toz Geliyor! Şırnak, Batman ve Mardin Sağlıksız Kodu İle Uyarıldı
Şırnak 40 dereceyi aşan hava sıcaklığı ile boğuşurken Meteroroloji Genel Müdürlüğü, Şırnak, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Adıyaman, Hakkari ve Bitlis’i yoz taşınımı konusunda uyardı. Bugün orta seviyede başlayacak olan toz taşınımı Pazartesi günü ise sağlıksız seviyesine geçecek.
Şırnak, Batman ve Mardin için ‘sağlıksız kodlu’ uyarı yapılırken diğer iller ises ‘hassas’ kodu ile uyarıldı.
Şırnak’ta pazartesi günü toz taşınımı 302 Metreküp olurken, Mardin’de 320, Batman’da ise 280 metreküp olacak. Uyarı yapılan diğer iller ise 200 metreküpün altında kalacak.
Çöl tozlarının Pazartesi gününden sonra etkisini yitirmesi bekleniyor. Uzmanlar, akciğer ve solunum rahatsızlıkları olanların mecbur olmadıkça açık havaya çıkmaması uyarısında bulundu.
HASTALIĞI OLANLAR DIŞARI ÇIKMASIN
Toz taşınımının, hava kirliliğini artırması sonucu artış gösteren solunum yolu hastalıkları, enfeksiyonlar ve alerjiler nedeniyle insan sağlığını olumsuz yönde etkilediği de bilinmektedir. Ayrıca Afrika’da yapılan çalışmalarda, özellikle çocuklarda görülen menenjit hastalığı ile toz fırtınaları arasında önemli bir ilişki olduğu görülmüştür. Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) raporlarına göre, dünya çapında her yıl, yaklaşık 7 milyon insan hava kirliliği nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bu kayıpların yaklaşık 4 milyonu dış ortam hava kirliliğinden, kalan yaklaşık 3 milyonu ise iç ortam hava kirliliğinden kaynaklanmaktadır. DSÖ, 2019 yılı için, sağlık açısından en önemli 10 tehdit arasında ilk sıraya hava kirliliği ve iklim değişikliği sonucu ortaya çıkan sağlık sorunlarına yer vermektedir. Türkiye için hava kirliliğine bağlı ölümlerin sayısı, OECD tarafından her yıl yaklaşık 30 bin olarak tahmin edilmektedir. Avrupa Birliği (AB) tam üyelik sürecinde kentsel hava kalitesinin iyileştirilmesi ve mevzuatın AB normlarına getirilmesi çalışmaları devam etmektedir. Bu kapsamda 24 saatlik ortalama PM10 değerinin AB sınır değeri olan 50 µg/m³’e düşürülmesi ve bu değerin bir yılda 35 defadan fazla aşılmaması hedeflenmiştir. Sahra ve Orta Doğu coğrafyasında yer alan çöl bölgelerinden taşınan tozlar, Akdeniz ülkelerinde PM10 standartlarının sağlanmasını da zorlaştırmaktadır. AB normlarına METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Araştırma Dairesi Başkanlığı [email protected] göre, eğer yerleşim birimi dışından kaynaklanan doğal bir PM10 kaynağının (sınır ötesi toz taşınımı gibi) olduğu ispatlanır ve bu kaynağın kentsel hava kalitesine olan katkısı belirlenirse, bu miktar sınır değer olan 50 µg/m³’e dahil edilmemektedir. Bu nedenle, kum ve toz fırtınaları oluşmadan önce tahmin edilerek, yetkililerin önlem almaları, halk sağlığı başta olmak üzere, bu olayların olumsuz etkileriyle mücadele etmek için büyük önem taşımaktadır.
Kaynak:Mehmet DEMİRHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.