Şırnak'ın Eskiden 4 Adı Vardı! İşte Şırnak'ın Eski İsimleri ve Anlamları

Şırnak'ın Eskiden 4 Adı Vardı! İşte Şırnak'ın Eski İsimleri ve Anlamları

Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan, Irak ve Suriye'ye komşu olan Şırnak'ın eski isimleri neler? İşte Şırnak'ın eski 4 ismi ve anlamları. Sizin için haberimizde derledik.

Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan, Irak ve Suriye'ye komşu olan Şırnak'ın eski isimleri neler? İşte Şırnak'ın eski 4 ismi ve anlamları. Sizin için haberimizde derledik.

ŞIRNAK TARİHİ M.Ö 7000'Lİ YILARA DAYANIYOR

Tarihin derinliklerinden günümüze kadar uzanan bir geçmişi olan Şırnak'ın, M.Ö 7000'li yıllara kadar olan yerleşim tarihi bilinmektedir. Şırnak ilinin adının kaynağı üzerine belirgin bir bilgi bulunmamasına rağmen, etkileyici ve çeşitlilik gösteren rivayetler halk arasında dillerde dolaşmaktadır.

NUH'UN GEMİSİ CUDİYE OTURDU

Bu rivayetlerin en yaygın ve tanınanı, Nuh Tufanının ardından belirmiştir. İslami inanışa göre, Tufan sonrasında Nuh Peygamberin gemisi, Kur'an-ı Kerim'in Hud Suresi'nin 44. ayetinde "Ey arz suyunu yut, ey gök sende tut" şeklinde verilen divine uyarak Cudi Dağı'nın üzerine oturmuştur. Bu efsanevi dağdan inen ilk grup, Heştan (Şimdiki Yoğurtçular Köyü) bölgesine yerleşerek ilk yerleşim birimini oluşturmuştur. Nuh Peygamberin de aralarında bulunduğu ikinci bir grup ise mevcut Şırnak yerleşim birimini kurmuştur.

ŞIRNAK'IN İLK İSMİ ŞEHRİ NUH

Zamanla değişimler ve evrimler geçiren Şırnak ismi, ilk olarak Nuh Peygamber anısına "Şehri Nuh" şeklinde adlandırılmıştır.

ŞIRNAK İSMİNİN GELİŞİMİ "ŞERNAH", "ŞIRNEK", "ŞIRNAK"

Ancak bu ad zaman içinde çeşitli değişimlere uğramış ve "Şernah", "Şırnek" şekillerini aldıktan sonra nihayet günümüzde bilinen "Şırnak" şeklini benimsemiştir.

TÜRKİYE'NİN EN GENÇ İLLERİNDEN

Tarihin ve efsanelerin kesişim noktalarından biri olan Şırnak, aynı zamanda Türkiye'nin genç illerinden biridir. 16 Mayıs 1990 tarihinde yürürlüğe giren ve 3647 sayılı kanun ile Siirt ilinden ayrılarak Türkiye'nin 73. ili olmuştur. Bu tarihi yasa ile birlikte, Siirt'in Eruh ilçesine bağlı olan Güçlükonak bucağı, Şırnak'ın ilçesi olmuştur. Ayrıca, Mardin'in İdil, Cizre ve Silopi ilçeleri de bu tarihten itibaren Şırnak'a bağlanmıştır.

Kaynak:Mehmet DEMİRHAN

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum