Şırnak'ın İlk Bilim İnsanı Olan Melayê Cızîrî Kimdir? İşte Ünlü Düşünür Hakkında Bilinmeyenler

Şırnak'ın Cizre ilçesinde doğan ve yaşadığı zaman diliminde bir çok esere imza atan ünlü düşünür Melayê Cızîrî (El-Cezeri) kimdir? İşte ünlü düşünür hakkında bilinmeyenler.

Melayê Cıziri Botan aşiretindendir. Babasının adı Muhammed’dir. O da zamanında bütün Kürt halkı arasında bilinen, dindar bir ailede büyümüştür. İlk hocası babasıdır. Diyarbakır, Bingöl, Hasankeyf gibi farklı yerlerde ilim öğrenir. İmamlık icazetini Diyarbakır’dan Mele Taha’dan almıştır. Uzun süre Diyarbakır’ın Sırba Köyünde İmamlık yapmıştır. Sırba ve Hasankeyf’ten sonra Cizre’ye gelir ve hayatının sonu kadar memleketi olan Cizre’de kalır.

Mela Ehmedê Cıziri’nin eserlerinden en meşhur olanı O’nun “Divan”ıdır. Doğrusu diwanından başka hiç bir eserinden bahsedilmiyor. “Divan”ının dışında ağızdan ağza bize kadar ulaşan sadece birkaç şiiri vardır.

Mela Ehmedê Cıziri’nin divanı Kürt edebiyatı açısından büyük bir zenginliktir. Mela şiirlerinde Farsça, Arapça ve çok az Türkçe kelime kullanmıştır. Buna rağmen şiirlerini zengin bir dille yazmıştır. Şiirlerin birçok Kürtçe atasözü ve deyime yer vermiştir. Şiirlerinde kullandığı 1500'e yakın kelimenin çoğu Kürtçe’dir.

Onun şiirlerinden bazıları halkın ağzından bu günlere kadar gelmiştir. Şiirleri belli süre halk tarafından okunmuştur.

Mela Ehmedê Cıziri’nin divanında toplam 140 şiir vardır. Mela Ehmedê Cıziri’nin ölümü hakkında birçok rivayet vardır. Hicri 1050’de vefat etmiştir. Mezarı şimdi Cizre’de, Medresa Sor’da bulunuyor.

MELAYÊ CIZÎRÎ'NİN YAZDIĞI KÜRTÇE ŞİİRLERE BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ

cizree.jpg Medreseya Sor ( Kırmızı Medrese)

Kaynak:Şilan BAHŞİŞ

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.