Şırnaklı Çiftçi Bölge’de Bir İlki Gerçekleştirdi! Ürün Verimi 2 Kat Arttırdı

Şırnaklı Çiftçi Bölge’de Bir İlki Gerçekleştirdi! Ürün Verimi 2 Kat Arttırdı

Silopi çiftçisi, bölgede bir ilk olarak yer altı damlama sistemi kurdu ve verimliliği artırdı. Bu yenilikçi tarım yöntemi, Silopi'nin tarım sektöründe büyük bir fark yaratıyor.

Yer altı damlama sistemi, modern tarımın başarısının temel taşlarından biri haline gelmiştir. Silopi'de bu yenilikçi tarım tekniğiyle tanışan çiftçi Serdar Soysal, zeytinlik bahçesinde 245 dönüm arazide bu sistemi uygulayarak bölgede büyük bir fark yarattı.

Silopili Çiftçi Serdar Soysal'ın Farkı

Silopi Özgen köyünde bulunan 245 dönüm arazi üzerinde zeytin yetiştiriciliği yapan Serdar Soysal, yer altı damlama sistemi ile toprağın 40 santimetre derinliğine gömülen boruları kullanarak ağaç köklerini etkili bir şekilde suluyor. Bu yenilikçi yöntem, bitkilerin ihtiyaç duyduğu suyun zamanında ve doğru miktarlarda sağlanmasını sağlayarak daha sağlıklı ve verimli ürünlerin yetiştirilmesine olanak tanıyor.

aw060369-01.jpg

Su Tasarrufu ve Verimlilik

Serdar Soysal, yer altı sulama sistemi ile ilgili şunları söyled: "Bu sistem, ürünlerin su ihtiyacını zamanında ve en uygun şekilde bitki kök bölgesine iletiyor. Bu da su tasarrufu ve daha verimli ürünler anlamına geliyor." Yer üstü damlama sistemlerine kıyasla bu yöntem, suyun israfını engellemekte ve bitkilerin ihtiyaç duyduğu neme tam olarak erişmesini sağlamaktadır”.

Maliyet ve Kolaylık

Yer altı sulama sistemi kurulumunda başlangıçta yüzde 30 daha maliyetli gibi görünebilir, ancak uzun vadede çiftçilere büyük avantajlar sağladığını ifade eden Serdar, "Daha önce iz sulama sistemimizi yer üstü damlama sistemi olarak yapıyorduk. Her yıl boruları kaldırıp indirmek zorunda kalıyorduk. Bu da sistemin ömrünü kısaltıyordu. Şuanda yer altı sulama sistemine geçiş yaptık. Basınçlı sulama yapıyoruz. Hiçbir şekilde boru ve demirbaşları indirip kaldırmayla uğraşmıyorsunuz. Bu anlamda hem elektrikten hem sudan hem de işçilikten tasarruf ediyorsunuz. Bu sisteme uzaktan da müdahale edebiliyorsunuz. İstediğimiz vanaya bu suyu verebiliyoruz. İlk etapta kurulumunda yüzde 30 daha maliyetli görünüyor ancak çiftçi daha sonrasında rahatlıyor. Çiftçilerimize tavsiye ediyorum" şeklinde konuştu.

Kaynak:Mehmet DEMİRHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.