Şırnaklı Kadınlar Yaprak Sarmayı Böyle Pişiriyor, Sarmalar Asla Dağılmıyor

Şırnaklı Kadınlar Yaprak Sarmayı Böyle Pişiriyor, Sarmalar Asla Dağılmıyor

Yaprak Sarma Türkiyede en çok tüketilen yemeklerden bir tanesi, özellikle kadınlar tarafından çok tüketilen ve bir çok yörede farklı olarak hazırlanan yaprak sarma Şırnak Usulü daha bir lezzetli oluyor.İşte yaprak sarmanın dağılmaması için püf noktalar.

Yaprak Sarma Türkiye'de en çok sevilen yemeklerden bir tanesi, özellikle kadınlar tarafından çok tüketilen ve bir çok yörede farklı olarak hazırlanan yaprak sarma Şırnak Usulü daha bir lezzetli oluyor. Özel günler de, düğünlerde sıkça yapılan yaprak sarma her zaman tüketilebilecek bir yemek. İşte vazgeçilmeyen muhteşem yaprak sarmanın dağılmaması için püf noktalar...

Yaprak sarma, Türkiye mutfağının en sevilen yemeklerinden biridir. Ancak sarma yaparken bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekmektedir. Şırnaklılar ise, yaprak sarmayı öyle bir pişiriyor ki, sarma asla dağılma yapmıyor. İşte yaprak sarma pişirirken bilinmesi gereken 4 püf nokta:

1. Yaprakları haşlamadan önce tuzlu suda bekletin: Yaprakları haşlamadan önce tuzlu suda bekletmek, yaprakların daha kolay sarılmasını sağlar. Ayrıca yaprakların daha lezzetli olmasını da sağlar.

2. Yaprakları ince kesin: Yaprakları ince kesmek, sarma yaparken daha kolay sarılmasını sağlar. Ayrıca ince kesilen yapraklar, daha lezzetli olur.
3. Sarmayı pişirirken üzerine bir tabak yerleştirin: Sarmayı pişirirken üzerine bir tabak yerleştirmek, sarma yaparken dağılma riskini azaltır. Ayrıca tabak, sarmayı daha düzgün pişirmeye yardımcı olur.

4. Sarmayı az su ile pişirin: Sarmayı az su ile pişirmek, sarma yaparken dağılma riskini azaltır. Ayrıca az su ile pişirilen sarma, daha lezzetli olur.

sarma.jpg Yaprak Sarma

ŞIRNAK USULÜ YAPRAK SARMANIN TARİFİ

MALZEMELER
3 bardak baldo pirinç
2 adet kuru soğan
3 adet sivri biber
2 adet domates
6 yemek kaşığı domates salçası
250 gram kuşbaşı et tercihe göre
Bir su bardağı tane sumak
5 yemek kaşığı zeytin yağı veya normal yağ
Bir demet maydanoz
Tuz
Limon tuzu
Pul biber ve karabiber


Sos için:

- 500 ml su
- Sumak Yada Yarım limon suyu
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı tercihe göre değişebilir
- 1 tatlı kaşığı toz şeker

HAZIRLANIŞI
İlk olarak tane sumağı yaklaşık yarım saat kadar sıcak suda bekletin.
Sarma için kullanacağınız yaprakları hazır hale getirin.
Zeytin Yağ'ı geniş bir tavada eritin. Yağ iyice kızdıktan sonra içine salçayı katın ve kavurun. Salça pişince içine tuzu ve baharatları ilave edin.
Etleri, soğanları, sivri biberleri ve kabuğu soyulmuş domatesleri minik minik doğrayın.
Doğradığınız tüm malzemeleri kavurduğunuz salça ile harmanlayın. İçine pirinci de ekleyin. Tüm malzemeleri karıştırın. İç harcı hazırlanınca, Çok geniş bir tencereye sarmaları düzemli bir şekilde yerleştirin.
Sıcak suda beklettiğiniz sumağı süzün (sumak suyunu atmayın) ve sarmaların üzerine serpin.
Yine sarmaların üzerine bir tutam tuz serpin.
Sumak suyunu da sarmaların üzerinde gezdirin.
Dilerseniz çok az bir miktar salça ve suyu karıştırıp sarmaların üzerinde eşit bir şekilde gezdirin. Böylelikle lezzeti katlanacaktır.
Tencereyi ocağa alın. Orta ateşte sarmaları pişirin. Pişen sarmaları tezgahta soğumaya bıraktıktan sonra artık dağılmayan sarmalarınızı dilediğiniz gibi servis edebilirsiniz.

Kaynak:Şilan BAHŞİŞ

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.