Şırnaklılar 300 yıldır süren ‘Adarok’ geleneği için bir araya geldi

Şırnaklılar 300 yıldır süren ‘Adarok’ geleneği için bir araya geldi

Şırnak'ın Balveren beldesinde yaşayanlar, her yıl Mart ayının ortalarında baharın gelişini kutlamak için bir araya geliyor.

300 yıldır süren geleneksel etkinlikte yüzlerce kişi sergiledikleri yöresel oyunlarla baharın gelişini kutluyor.

Türkiye'nin farklı şehirlerinde yaşayan Şırnaklılar, her sene gerçekleştirdikleri geleneksel 'Adarok' etkinliği için Cudi Dağı ve Bestler Dereler arasında kalan Besta bölgesinde buluşuyor.

300 yıldır Mart ayının ikinci haftasında sürdürdükleri 'Adarok' etkinliğini bu yıl yoğun kar yağışından dolayı Mart ayının sonunda gerçekleştiren bölge sakinleri, büyük tencerelerde yaptıkları yemekleri yüzlerce metre uzunluğundaki sofraya dizdi. Etkinliğe katılan yüzlerce kişi, aynı sofrada buluşarak geçmişi yad edip, baharın gelişini halaylar çekerek kutladı.

Bir günlüğüne de olsa şehir hayatından uzaklaşan bölge sakinleri doğa ile iç içe bir gün geçirdiler.

“Çocuklarımıza da miras olarak bırakmaya çalışıyoruz”

Yüzyıllardır dedelerinden kalan bu mirası devam ettirmeye çalıştıklarını belirten Nurettin Atak; “Biz her yıl bahar ayında, mart ayında buraya geliriz, toplanırız. Bu bizim eski adetlerimizden bir tanesidir. Atalarımızın daha önce bir araya geldiği, daha önce onlarında yaşattığı, dedelerimizin atalarımızın yaklaşık 200-300 senedir yaşattıkları bir gelenektir. Bizde onu yaşatmaya çalışıyoruz. İnsanların bir araya gelmesi, sohbet etmesi, oyun oynamaları, kaynaşmaları, muhabbet etmeleri, sevgilerini paylaşmaları için bir araya gelip bunu yaşatmaya çalışıyoruz. Çocuklarımıza da miras olarak bırakmaya çalışıyoruz. Onlara da bu adetleri öğretmeye gayret gösteriyoruz. Buraya gelip oyunlar oynuyoruz. Atalarımızın oyunlarını oynamaya çalışıyoruz. Yeni oyunlar değil de, yani telefondan uzak koşmaları, ufak toplarla oyunlar oynamayı, bir araya gelip sohbet etmeleri sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

Baharın gelişini bu şekilde kutladıklarını belirten Feyzullah Artuç ise; “Yıllardır bu bölgeye, yöreye ait ‘Adarok’ dediğimiz baharı başlangıcını kutluyoruz. Yıllardır bu bölgeye geliyoruz. Burada ziyafet veriyoruz. Çevre köyleri de davet ediyoruz. Yabancı misafirleri de davet ediyoruz. Burada yemek dağıtıp pişiriyoruz. Burada çeşitli oyunlar oynuyoruz. Akşamüzeri köye dönüyoruz. ‘Adarok’ baharın başlangıcı demek. Nevruz’un bir eşi olarak kullanılır bu bölgede” şeklinde konuştu.

2-3.JPGimg-2798.JPGimg-2841.JPGimg-2792.JPG

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.