Şırnak’ta 1000 Kişilik Öğrenci Yurdu İhalesi Tartışma Yarattı: Şırnaklı Firmalar Neden Yok Sayıldı?

Şırnak’ta 1000 Kişilik Öğrenci Yurdu İhalesi Tartışma Yarattı: Şırnaklı Firmalar Neden Yok Sayıldı?
Şırnak Merkez’de yapılacak 1000 kişilik öğrenci yurdu ihalesinin davetiye usulüyle ve yerel firmalar dışlanarak gerçekleştirilmesi kamuoyunda tartışma yaratırken, benzer projelerin diğer illerde daha düşük bedellerle yapılmış olması tepkileri artırdı.

Şırnak Merkez’de yapılması planlanan 1000 kişilik öğrenci yurdu projesi, daha ihale aşamasında kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. 5 Ocak 2026 tarihinde ihaleye çıkarılan proje, 6 Ocak’ta pazarlık usulüyle gerçekleştirildi. Ancak ihaleye davet edilen 6 firmanın tamamının Şırnak dışından olması, özellikle de kentte faaliyet gösteren firmalara hiç davetiye gönderilmemesi tepkilere neden oldu.

Yaklaşık maliyeti 1 milyar 420 milyon 501 bin TL olarak açıklanan ihaleyi, 1 milyar 356 milyon TL teklif veren Ceyen İnşaat ve Ticaret Ltd. Şti. kazandı. İhalede ikinci sırada Yeni Fidan İnşaat Nakliye yer alırken, diğer firmaların verdiği teklifler de ortaya çıktı.

İhaleye sunulan tekliflerin sıralaması şu şekilde gerçekleşti:

*Ceyen İnşaat ve Tic. Ltd. Şti.: 1 milyar 356 milyon TL

*Yeni Fidan İnşaat Nakliye: 1 milyar 383 milyon 250 bin TL

*Tepekonu İnşaat San. ve Tic.: 1 milyar 452 milyon TL

*Kayasan Yapı İnşaat San. ve Tic.: 1 milyar 455 milyon TL

*Biroğlu İnşaat A.Ş.: 1 milyar 480 milyon TL

*Altındağ İnşaat Taahhüt Ltd. Şti.: 1 milyar 488 milyon TL

irnak-haber73.jpg

Ancak tartışmalar sadece rakamlarla sınırlı kalmadı. İhalenin davetiye usulüyle yapılması, rekabet ortamının daraltıldığı yönünde eleştirilere yol açtı. Davet edilen firmaların tamamının Başka illerden olması ve Şırnak’ta faaliyet gösteren hiçbir firmanın sürece dahil edilmemesi, vatandaşlar tarafından “kötü niyet” iddialarıyla yorumlandı. Bu durumun kamu vicdanını zedelediği ifade ediliyor.

Öte yandan benzer nitelikte ve daha yüksek kapasiteli öğrenci yurdu projelerinin farklı illerde daha düşük bedellerle ihale edildiğine dair örnekler de gündeme getirildi.

DAHA DÜŞÜK FİYATA DAHA FAZLA İŞ
26 Mart 2025 tarihli Kayseri’deki (1000+1000 kişilik Talas Öğrenci Yurdu) ikmal inşaatı için Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 1 milyar 561 milyon TL bedelle sözleşme imzaladığı hatırlatıldı.

Yine 19 Eylül 2025’te Samsun’un 19 Mayıs ilçesinde yapılan (1000+1000 kişilik) öğrenci yurdu ihalesinin 1 milyar 735 milyon 777 bin TL bedelle sonuçlandığı bilgisi paylaşıldı.

Yerel firmaların sürecin dışında bırakılması ve rekabetin sınırlı tutulması, yalnızca kamu kaynaklarının verimli kullanımı açısından değil, bölgesel kalkınma bakımından da eleştirilere neden oluyor.

Şırnaklı Firmalar, bu tür uygulamaların hem devlet bütçesine zarar verdiğini hem de Şırnak’a ayrılan yatırım kaynaklarının kent dışına yönelmesine yol açtığını vurguladı.

Şırnak’ta yapılması planlanan öğrenci yurdu projesinin, eğitim altyapısı açısından büyük önem taşıdığı belirtilirken; ihale sürecine ilişkin şeffaflık ve yerel firmaların sürece dahil edilmesi yönündeki beklentiler ise artarak devam ediyor.

Bu tür ilanların davetiye usulü ile değil, ihale ilan şeklinde yayımlanması kamu yararına olacağı ve rekabet ortamını arttıracağı belirtildi.

Kaynak:Şırnak Haber 73

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.