Şırnak’ta 5 Meslek Lisesi, Yılda 12 Milyon 600 Bin Liralık Ciro Yaptı
Milli Eğitim İl Müdürü Mirza Tetik, “2023 yılında hedefimiz, bu rakamı yüzde 300 arttırarak 36 milyona çıkarmak. Sloganımız üretim ve istihdam. Bu çocuklarımızı inşallah üretime kazandıracağız ve istihdam yaratacağız” dedi.
Kent merkezi, Silopi ve Cizre’de bulunan 5 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde kurulan atölyelerde, yapılan üretimlerle 12 ayda 12 milyon 600 bin lira ciro elde edildi. Öğrenciler, öğretmen ve usta öğreticilerin gözetiminde üretim yaparak hem ülke ekonomisine katkı sağlıyor hem de gelir elde ediyor. Teorik eğitimlerini sürdüren ve mesleki tecrübe kazanan öğrencilerin ürettiği ürünler, yurtdışına da ihraç ediliyor.
‘İhracat Hedefimiz 2023’te En Az 50 Bin Dolar’
Şırnak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni ziyaret eden İl Milli Eğitim Müdürü Mirza Tetik, okullarda yapılan üretimle 12 ayda 10 bin dolar ihracat yapıldığını, 2023 yılında bu rakamın 50 bin dolar olarak hedeflendiğini söyledi.
Tetik, “Toplamda 5 Meslek Lisemizin döner sermayesi mevcut, şu anki ciromuz 12 Milyon 600 bin liradır. 2023 yılında hedefimiz, bu rakamı yüzde 300 arttırarak 36 milyona çıkarmak. Sloganımız üretim ve istihdam. Bu çocuklarımızı inşallah üretime kazandıracağız ve istihdam yaratacağız. Bunların dışında şu anda ihracat da yapıyoruz. Jirki Kilimi ihracatı yapıyoruz, Hz. Nuh’un gemisinin maketinin ihracatını yapıyoruz. Şal-şapik İhracatı yapıyoruz. 10 bin dolarlık bir ihracatımız mevcut. 2023 yılı hedefimiz en az 50 bin dolar. 50 bin dolarlık bir ihracat yapmayı düşünüyoruz. Tüm Meslek liselerimizi hem üretim hem istihdam merkezi haline getirmeyi düşünüyoruz. Meslek Liselerinin temel amacı ara elemanı yetiştirmek. Şu anda Türkiye’deki en büyük sıkıntısı, ara eleman sıkıntısı. Temel amacımız bu çocukları burada yetiştirip hem kendilerine iş yeri açmak hem ara eleman yetiştirmek. Mobilyacı, demirci, kuaför, yiyecek içecek bölümü mezunu yetiştirmek. Şırnak’ta petrol bulunmasından sonra iki meslek lisemizde maden bölümü açtık. Burada yetişen öğrencilerimiz madencilikte, buradaki petrol kuyularında çalışacak. Meslek Liselerimizin temel amacı üretim, istihdam, ara eleman yetiştirmek, iş gücü yetiştirmek. Meslek Liselerimizde çalışan öğrencilerimiz var. Bu öğrencilerimiz döner sermayeden pay alıyor. Geçen aylarda çok ciddi pay aldılar. Bir öğrencinin döner sermayeden aldığı pay bazen 4 bin 100 TL oluyor” diye konuştu.
‘Öğrencisi Olduğum Okul Ekmek Kapım Oldu’
Şırnak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde öğrenciyken kaynak yapmayı öğrenen Nasır Benek, 4 senenin sonunda mezun olduğu okuluna usta öğretici olarak geri döndü.
Benek, hem gelir elde ediyor hem de kendisinden sonra gelen öğrencilere mesleğin inceliklerini öğretiyor. Öğrencisi olduğu okulun ekmek kapısı olduğunu söyleyen Benek, “Burada 4 sene okul okudum. 1 sene önce mezun oldum. Burada usta öğretici olarak çalışıyorum ve bizim okulun öğrencilerine meslek öğretiyorum. Severek işlerini yapmalarını istiyorum. 4 sene öğrencisi olduğum atölye bana ekmek teknesi oldu. Evime ekmek götürüyorum. Eşim, çocuklarım yok ama aileme bu para ile bakabiliyorum. Kendi işimi kolayca yapabiliyorum. İleride gidip kendi iş yerimi de açabilirim. Burada öğrencilere sehpa, masa sandalye, demir kesme, kaynak nasıl yapıldığını öğretiyorum. En önemlisi iş güvenliğini öğretiyoruz” diye konuştu.
‘Okuldan Kazandığım Parayla 2 Kardeşimi Okutuyorum’
Okuldan kazandığı harçlıklarla üniversitede okuyan iki kız kardeşinin okul masraflarını karşılayan 12’nci sınıf öğrencisi Güven Kara ise, “bir yıl maddi sorunlar nedeniyle okulu bıraktım. Okulumuzda döner sermaye açıldı. Yine okula başladım. 2 tane kardeşimi okutuyorum üniversitede. Onların eğitimlerine devam etmeleri, onlara maddi yardımda bulunmak için. Hem aileme maddi konuda yarım etmek hem de burada meslek öğrenmek için okula geri döndüm. İleride mobilya ustada, ya da mobilya hocası olmak için ustalarımdan ve hocalarımdan bilgi öğreniyorum. Burada masa yapıyoruz. Diğer okullara dolaplar masalar yapıyoruz. Evlere lazım olan her türlü mutfak dolapları, oda dolapları, ayakkabılık yapıyoruz” dedi.
‘Erkek İşi Biliniyor Ama Kadınlar Da Yapabilir’
Meslek lisesi mobilya ve iç tasarım alanında okuyan Zeynep Bayar, mobilya montaj ve üretiminin sadece erkek işi olmadığını söyledi. Alanın tek kız öğrencisi Zeynep Bayar, “Mobilya bölümünde okuyorum. Ailemde destek verdiği için bu bölümü seçtim. Arkadaşlarım bana yardımcı oluyor. Bilmediğim şeylerde yardım ediyorlar. Erkek işi olarak biliniyor ama kadınlarda yapabilir” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.