Şırnak'ta 708 Esnaf Yeni Kayıt Yaptı

Şırnak'ta 708 Esnaf Yeni Kayıt Yaptı

Bütün Türkiye'de ekonomik kriz ve girdi maliyetlerinin artması nedeniyle esnafların işyerlerini kapattığı, tarım ve hayvancılık sektöründe geriye gittiği dikkat çekerken, Şırnak'ta 708 esnafın yeni kayıt yaptırdığı belirtildi.

Şırnak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin 2021 yılının Ocak-Ekim arası 10 aylık verilerine göre Şırnak'ta 708 esnafın yeni kayıt yaptırdığı ve 171 esnafın ise işyeri terki verdiği bildirildi.

Türkiye’deki çeşitli kurumların verilerine esnaf kan ağlar iken ve ŞESOB’a göre öyle gösteriyor ki Şırnak'ta Türkiye’nin tam tersi büyük bir büyüme var.

Yeniden inşa edilen Şırnak’ta esnafların büyük bir kısmının işyeri bulamadığından şikayet ettiği biliyor.

Ebetteki tüm Türkiye’de verilere göre ciddi bir sorun yaşandığına dikkat çeken CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Türkiye’de yüzde 21.7’lik büyüme olduğu bu dönemde, en az 61 bin 736 esnaf kepenk kapatırken, 2021 yılının Ocak-Ağustos aylarında ise en az 48 bin şirket ve gerçek kişi ticari işletmesi de iflas ederek kapandı” diye konuştu.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) verilerine göre son 16 yılda iflas eden esnaf sayısı ise 1 milyon 995 bini aşarak 2 milyona dayandı.

Pandemi ile geçen 2020 yılında 99 bin 588 esnaf kapandı. Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) verilerine göre, 2021’in ilk çeyreğinde kapıya kilit vuran esnaf sayısı ise 29 bini aştı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği verilerine göre, yılın ilk çeyreğinde tasfiye olan şirket sayısı yüzde 3.2’lik artışla 4 bin 620’ye çıkarken, aynı dönemde 2 bin 694 şirket de kapısına kilit vurdu. Yılın birinci çeyreğinde kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2’ye yakın artışla 7 bin 616’ya yükseldi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.