Şırnak’ta 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlandı

Şırnak’ta 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlandı

         Şırnak Üniversitesi 15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle kutlama programı düzenlendi.

         15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen programa Vali Pehlivan ve eşi Yıldız Pehlivan, Şırnak Belediye Başkanı Mehmet Yarka ve eşi Fatma Yarka, İl Jandarma Komutanı Albay Murat Bozkurt, Şırnak Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Derya Yücel, Kurum Müdürleri, kadın kamu görevlileri, STK temsilcileri ile çok sayıda kadın vatandaş iştirak etti.

         Kültür merkezinde kadınlar tarafından çiçeklerle karşılanan Vali Pehlivan ve eşi Yıldız Pehlivan, günün anısına kadınlara karanfil dağıttı, Dünya Kadınlar Gününü kutladı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşının okunmasıyla başlayan programda konuşma gerçekleştiren Vali Pehlivan; “Bugün Kadınlar Günü, bizden ziyade kadınların konuşmasından, duygu ve düşüncelerini dile getirmesinden memnuniyet duyuyoruz. Kısaca şunu ifade etmek isterim ki; Yüce Allah, insanoğlunu bir kadın ve bir erkek olarak yarattı. Zaman zaman neşeli zaman zaman hüzünlü günlerin yaşandığı; bu çileli, uzun ince hayat yolunda kadın ve erkek birlikte yürümüştür. Kadınların şefkati, merhameti olmasaydı dünyanın vay haline. Türlü türlü sıkıntılar yaşamakta olduğumuz bu dünyada kadınlarımız yaradılışından gelen o annelik duygusuyla kucaklayıcı, güvenli, şefkatli, merhametli liman olma özelikleri sayesinde toplumları ve dünyayı ayakta tutmuştur. Onlara şükran duygularımızı ne kadar ifade etsek azdır” ifadelerini kullandı.

Kadınlara yönelik olumsuz yaklaşımların tarih boyunca olduğu gibi belki günümüzde de var olduğunu ama bir yandan da en güzel methiyeler, en güzel şiirlerin kadınlara yazıldığını söyleyen Vali Pehlivan, Necip Fazıl Kısakürek’in ‘Sana ey kanımda eriyen kadın

Can nasıl dayansın, nasıl dayansın?

Mezara çekmekse beni maksadın

Önümde o siyah gözlerin yansın.’ Dizelerini okudu.

         Vali Pehlivan; “Çocuklarımıza, özellikle anne ve babalar olarak hayatın müşterek olduğunu, birimizin birimizden üstünlüğünün bu manada olmadığını aşılamamız ve idrak ettirmemiz; nesillerimizi evrensel, milli ve manevi değerler doğrultusunda, sevgi, saygı, hoşgörü, dayanışma temelli yetiştirerek bu yolda bu anlayışla ilerlememiz gerekir” dedi.

         Programda bulunan tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayan Vali Pehlivan son olarak eşine yıllar önce yazmış olduğu şiiri okudu.

         Yıldız Pehlivan ise; insan hak ve özgürlüklerinin gelişmesi, demokrasi kültürünün yerleşmesi ile kadınların, eğitimden bilime, sanattan kültüre hayatın her alanında başarı ile yerini aldığını dile getirerek, aile kurumunun temelini oluşturan, değerlerimizin temsilcisi, taşıyıcısı ve koruyucusu olan kadınların, sosyal ve ekonomik hayattaki bu başarıları kadar, yetiştirdikleri nesillerle de geleceğin şekillenmesine herkesten daha çok katkıda bulunduğunu ifade etti.

         Neşet Ertaş’ın ‘Kadınlar insandır, biz insanoğlu’ sözlerini paylaşan Yıldız Pehlivan; kadının bir dünya, anne, kız kardeş, hayat arkadaşı, evlat, sığınılacak liman olduğunu vurguladı.

         Şırnak Belediye Başkanı Mehmet Yarka’nın günün anlam ve önemine ilişkin duygu ve düşüncelerini coşkulu bir şekilde dile getirdiği konuşmasının ardından Teoman Alpay’ın kaleme aldığı “Kadın” adlı şarkıyı şiir olarak seslendirdiği programda Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı İlkay Aytekin, Şırnak Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süreyya Ece, Şırnak Engelli, Yaşlı, Kadın, Yetim Vefa Yardımlaşma Derneği Başkanı Bişenk Fatma Acar da birer konuşma gerçekleştirdi.

         Koruyucu annelik yapan kadınların şiirler okuduğu, Şırnaklı kadınların örnek teşkil eden hayatlarının yer aldığı film gösteriminin, def gösterisi ve kadın koro seslendirmesinin yapıldığı, Yine Bir Gün adlı tiyatronun sergilendiği program, çiçek takdimi yapılmasının ardından sona erdi.

sirnakta-8-mart-dunya-kadinlar-gunu-kutlandif.jpeg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.