Şırnak’ta Çevre Alarmı! Sel, Petrol Sızıntısı ve İçme Suyunda Büyük Tehlike

Şırnak’ta Çevre Alarmı! Sel, Petrol Sızıntısı ve İçme Suyunda Büyük Tehlike
Şırnak’ta sel, petrol sızıntısı ve içme suyunu tehdit eden çöp kirliliği iddiaları Meclis gündemine taşındı; DEM Partili vekil Nevruz Uysal Aslan, yetkililere acil ve kalıcı çözüm çağrısı

DEM Parti Şırnak Milletvekili Nevruz Uysal Aslan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı çarpıcı basın açıklamasıyla Şırnak genelinde son haftalarda yaşanan çevre felaketlerini gündeme taşıdı. Sel ve heyelanlardan petrol sızıntısına, içme suyu kaynaklarını tehdit eden çöp kirliliğine kadar birçok kritik başlığa dikkat çeken Aslan, yetkililere “acil ve kalıcı çözüm” çağrısında bulundu.

Uludere’de Sel Felaketi: “Baraj Atıkları Tehlike Yarattı”

Uludere ilçesine bağlı Ballı Köyü ve Taşdelen Köyü’nde meydana gelen sel ve toprak kaymalarının nedenine dikkat çeken Aslan, baraj atıklarının kontrolsüz şekilde birikmesinin felaketi tetiklediğini ifade etti.

Aşırı yağışların etkisiyle yaşanan olayda çok sayıda ev ve ahır çamur altında kalırken, büyük ve küçükbaş hayvanlar telef oldu. Bölge halkı tahliye edilmek zorunda kalırken ciddi maddi hasar oluştu.

Aslan, köy muhtarlarının daha önce defalarca yetkililere başvurarak önlem talep ettiğini ancak bu çağrıların karşılık bulmadığını belirterek, “Basit bir önlemle engellenebilecek bir felaket göz göre göre yaşandı” dedi.

Cizre’de Petrol Sızıntısı: İçme Suyu Tehlikede

Cizre ilçesinde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na ait ham petrol boru hattında meydana gelen sızıntı da gündemin en kritik başlıklarından biri oldu.

Sızıntı sonucu petrolün Dicle Nehri’ne karıştığı ve nehir yüzeyinde petrol tabakası oluştuğu belirtilirken, çevrede yoğun koku yayıldığı ifade edildi. Olay sonrası Cizre Belediyesi, halk sağlığını korumak amacıyla içme ve sulama suyunun sağlandığı arıtma tesisini tedbiren durdurdu.

Bölge halkının musluklardan gelen suda petrol kokusu hissettiğine dair çok sayıda şikayet iletildiğini söyleyen Aslan, olayın teknik nedenlerinin hâlâ açıklığa kavuşmadığını vurguladı. Altyapı eksikliği, bakım yetersizliği veya ihmal ihtimallerinin detaylı şekilde araştırılması gerektiğini belirtti.

Silopi’de İçme Suyuna Çöp Tehdidi

Silopi ilçesinin içme suyu kaynağı olan Siyahkaya Barajı çevresinde yaşanan kirlilik ise endişeleri daha da artırdı.

Barajı besleyen Hezil Çayı üzerinde oluşan çöp birikiminin, doğrudan içme suyunu tehdit ettiğini belirten Aslan, sorunun uzun süredir devam ettiğini ancak kalıcı çözüm üretilmediğini söyledi.

Özellikle Şenoba ve Hilal belediyelerinin atık yönetimi uygulamalarının bu kirlilikte rol oynadığı iddialarına dikkat çekildi. Vahşi depolama yöntemlerinin bölgeyi ciddi bir çevre krizine sürüklediği ifade edildi.

“Halk Sağlığı Tehlikede, Denetimler Yetersiz”

Açıklamasında çevresel tahribatın yalnızca doğayı değil, doğrudan halk sağlığını tehdit ettiğini vurgulayan Aslan, ilgili kurumların sorumluluklarını yerine getirip getirmediğinin şeffaf şekilde ortaya konulması gerektiğini söyledi.

Valiliğin yaptığı açıklamaların sorunu örtbas etmeye yönelik olduğunu savunan Aslan, “Yağış bahanesiyle gerçekler gizlenemez. Ortada ciddi bir çevre ve halk sağlığı sorunu var” ifadelerini kullandı.

Acil Çağrı: Kalıcı Çözüm ve Soruşturma

Aslan, başta atık yönetim tesislerinin kurulması olmak üzere, bölgedeki tüm riskli alanlarda acil önlem alınması gerektiğini belirtti. Ayrıca ilgili belediyeler hakkında idari inceleme başlatılması ve yaşanan olayların tüm boyutlarıyla araştırılması çağrısını yineledi.

Şırnak genelinde peş peşe yaşanan bu olaylar, çevre politikaları ve denetim mekanizmalarının yeniden sorgulanmasına neden olurken, bölge halkı ise içme suyu ve yaşam güvenliği konusunda yetkililerden somut adım bekliyor.

Kaynak:Şırnak Haber 73

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.