Şırnak'ta doğalgaz kullanımının artması odun ve kömür satışlarını etkiledi

Şırnak'ta doğalgaz kullanımının artması odun ve kömür satışlarını etkiledi

Şırnak'ta 2 senedir kullanımına başlanan doğalgaz, odun ve kömür satışlarını bir hayli olumsuz etkiledi. Kömür ve odun tüccarları, memlekete Doğalgazın gelmesi ve korsan kömür satışlarının başlaması ile satışların çok düştüğünü belirtiler.

Uzun ve soğuk bir kış mevsiminin yaşandığı Şırnak'ta hazırlıklar sürüyor. Henüz doğalgazın girmediği bölgelerde oturan vatandaşlar, odun ve kömür almak için Şırnak'ta kömür ve odun satan yerlerin yolunu tuttu. Şırnak'ta kömür çok alıcı yok.

Vatandaşların yaklaşan kış mevsimi öncesi ısınmak için yönelmesi beklenen kömür ve odun piyasasını doğalgaz vurdu. İlin kömür ihtiyacını karşılayan Şırnaklı Kömür tüccarları işlerin kesat olduğunu belirtiyorlar. Sezonun başladığını ancak beklenen hareketliliğin yaşanmadığını belirten Şırnaklı odun ve kömür tüccarları, korsan satıcılar ve denetimsiz yardım kömürü dağıtımından şikâyetçi.

komur.jpg Kömür Ocakları

Korsan ve yardım kömürü satıcıları engellenmeli

20 yıldır kömürcülük yapan Tüccar Kasım İ., Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından dağıtılan yardım kömürlerinin para ile satılmasına tepki göstererek, "Normalde her yıl ekim ayında sezonumuz açılır ve satışlar başlardı. Fakat bu sene çok durgun geçiyor maalesef, beklentilerimizin çok çok altında. İş potansiyelimizin düşüklüğünden dolayı tüccarlar neredeyse kömürünü burada satamayacak duruma geldiler, hepsini şehir dışına fabrikalara göndermek zorunda kalacaklar. Çok sıkıntı yaşıyoruz. Bunun en büyük nedenlerinden biri doğalgazın artması tabi ama onun haricinde dağıtılan yardım kömürlerinin piyasada satılığa çıkarılmasıdır. Sosyal medya ve ilan sitelerinde satılıyor. Bunun yanında işi odun veya kömürcülük olmayan insanların korsan bir şekilde satış yapmasıdır." ifadelerine yer verdi

Şırnak'ta Odun ve kömür fiyatlarında son durum nasıl?

Odun ve kömür fiyatlarına ilişkin bilgi veren Kasım, "Sobalık kömürler şu anda 7 bin 500 – 8 bin 500 kalori değerlerine sahip birinci kalite kömürün fiyatı 2600 -3400 TL arasında değişiyor. İkinci kalite ise 2 bin-1 bin 800 TL arasında değişiyor. Yerli odunumuzun fiyatı, kömüre göre daha uygun. Sobalık odunun tonu 2 bin lira ile 3 bin lira arasında değişiyor, fırınlık dediğimiz daha çok orman ağacı ürünleri de 3 bin lira civarı satılıyor." dedi.

Kaynak:Şilan BAHŞİŞ

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.