Şırnak'ta Gençler İşsizliğe Mahkum: Ya Asgari Ücretin Altı Ya Gurbet Yolları

Şırnak'ta Gençler İşsizliğe Mahkum: Ya Asgari Ücretin Altı Ya Gurbet Yolları

Şırnak'ta yaşayan genç çalışanlar, asgari ücret ve işsizlik sorunlarına karşı mücadele veriyor. Düşük ücret ve güvencesiz çalışma koşullarıyla baş etmek zorunda kalan gençler ya yurtdışına yada mevsimlik işçi olmak zorunda kalıyor.

Türkiye’nin özellikle de bölge illerinin en büyük sorunlardan biri işsizlik. Genç nüfusun çok olduğu ancak işsizliğin de yoğun olduğu kentler arasında Şırnak ilk sıralarda yer alıyor. TÜİK verilerine göre Şırnak genç nüfus açısından Türkiye’nin ikinci kenti, ekonomik gelişmişlik açısından ise son sırada. Şırnak’ta asgari ücret ve işsizlik sorununu konuştuğumuz genç çalışanlar, ya düşük ücret ve güvencesiz çalışma koşullarına mahkûm olduklarını ya da mevsimlik işlerde çalışmak için batıya göç etmek zorunda kaldıklarını anlatıyor. Şırnak'ta en büyük sorun işsizlik olması ile beraber patronların işçileri sömürmesi ve bir devlet denetiminin olmaması. Şırnak'ta başta üniversite mezunları olmak üzere binlerce genç asgari ücretin altında ve sigortasız olarak çalıştırılıyor. Kimi işyerleri de Devlet destekli olduğu için, mecbur sigortasını yatırıp asgari ücret vermek zorunda kalıyor. Tabi maaş formalite, çalışana verilen asgari ücretin yarısından fazlası tekrar elden alınıyor. Gençler mecbur kalıyor bu şartlarda çalışmaya, tabi bu şartları kaldıramayanlar ise ya batı illerinde mevsimlik işçi olmaya yada yurt dışı hayali ile kaçak yollarla hayatını tehlikeye atarak Avrupa ülkelerine doğru yol alıyorlar. Kendi canına kıyanlardan bahsetmiyoruz bile...

Son zamanlarda da şahit olduğumuz kadarı ile çoğu gencimiz gurbet yollarında ekmeğinin peşinde hayatını kaybetti. Çoğu gencimizde mevsimlik iş diye gittiği yerlerde nasıl olsa Şırnak'ta bir şey yok deyip bir daha buraya dönmedi ve dönmek istemiyor. Bu kanayan yaraya, Şırnak'ın önde gelen isimlerinin ve Şırnak'ta kazanıp gidip şehir dışında yatırımını yapan iş insanlarının derhal bir çare bulması lazım, yoksa gençlerimiz hem heba oluyor hem elden gidiyor.

Kaynak:Şilan BAHŞİŞ

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum