Şırnak’ta Gözyaşı Kanal tıkanıklığı tedavisi yapılmaya başlandı

Şırnak Devlet Hastanesi’nde Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Mehmet Ömer Kırıştıoğlu tarafından gözyaşı kanal tıkanıklığı tedavileri ağrısız bir şekilde yapılmaya başlandı.

Şırnak Devlet Hastanesi’nde görevli Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Mehmet Ömer Kırıştıoğlu tarafından gözyaşı kanal tıkanıklığı tedavileri başladı.

Erişkinlerdeki gözyaşı kanal tıkanıklığı çoğunlukla kanalın çıkış seviyesinde, yani burun içerisine açıldığı kemik kanal boyunca izlenmekte ve altta yatan çok önemli bir ilave hastalık bulunmamaktadır. En çok 60 yaş üzeri kadınlarda görülmekle birlikte, her yaş ve cinsiyette ortaya çıkabilmektedir.

GÖZYAŞI KANAL TIKANIKLIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hangi seviyede tıkanıklık olursa olsun, gözyaşı kanal tıkanıklığı durumundan en sık ve belirgin bulgu aşırı sulanmadır. Kanal tıkanıklığında ortaya çıkan sulanma aralıklı değil, süreklidir. Aşırı sulanmaya bağlı olarak görme kalitesi oldukça bozulur. Akan gözyaşındaki tuzlu bileşenler, göz kapağını, göz yüzeyini ve deriyi tahriş ederek yanma hissine, gözde kızarıklığa, deride incelme ve aşınmaya neden olabilirler.

GÖZYAŞI KANALININ TIKALI OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?

Gözyaşı kanalı tıkanıklığının tanısı klinik muayene ile konulur. Önce detaylı bir hikaye alınır, göz muayenesi ve oküloplastik değerlendirme yapılır. Göz yüzeyi ve kapak hastalıkları, olası yabancı isim varlığı biyomikroskobik muayene ile ekarte edilir.

Şırnak Devlet Hastanesinde gözyaşı tıkanıklığı tedavisinin başladığını belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Mehmet Ömer Kırıştıoğlu; “Daktriyosintigrafi adını verdiğimiz bu test göz yaşı kanallarının bir görüntüleme yöntemidir. Göz yaşı kanalları gözümüzün yüzeyinden gözyaşı toplayarak burnumuzun içerisine dereli olmasını sağlayan çok ince kanallardır. Bu kanallarda zaman zaman tıkanıklıklar meydana gelebilir. Bu tıkanıklar olduğunda hasta gözlerinde öncelikle sulanma ve yaşarma sonrasında enfeksiyonlar ve şişlikler meydana gelebilmektedir. Bizde bu tıkanıklıkları dakriyosintigrafi dediğimiz cerrahi bir yöntemle açabilmekteyiz. Bu test bize ameliyat öncesinde ameliyatın planlanmasında oldukça yardımcı olmaktadır” dedi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.