Şırnak’ta Güvenlik Kamerası Zorunlu Hale Geldi
Yazının yayınladığı tarihten itibaren 6 ay içerisinde kamera kullanmayan yerler hakkında, ““Mülki İdare Amirince istenen ilave tedbirleri almayan kişi, kurum, Kuruluş veya şirketlerin yöneticilerine 15.480,00 TL idari para cezası uygulanacak”
Şırnak’ta güven ve huzurun sağlanması amacıyla, 31 Ocak’ta Vali Ali Hamza Pehlivan imzası ile yayınlanan genel emirler başlıklı yazıda vatandaşların yoğun olarak kullandığı otel, lokanta, kıraathane, banka, cafe, park ve bahçeler ile toplu konut siteleri gibi yerlerde güvenlik kamerası kullanımı zorunlu hale geldi.
Yapılacak denetimlerde güvenlik kameralarının belirtilen sürede kurulmadığının, faal durumda bulundurulmadığının veya genci emir hükümlerine aykırı davranıldığının tespit edilmesi durumlarında, 5188 sayılı Kanun kapsamında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar için yine aynı Kanun' un 20. Maddesinin; (c) fıkrası hükmünde yer alan “Mülki İdare Amirince istenen ilave tedbirleri almayan kişi, kurum, Kuruluş veya şirketlerin yöneticilerine 15.480,00 TL (onbeşbindörtyüzseksentürklirası) idari para cezası verilir.”
Yayımlanan genel emirler yazsısında kameraların kullanımı ve görüntülerin saklanma süre ve koşulları, kameraların genel özellikleri yer aldı.
Suç işlenmesinde caydırıcılık konusunda önemli rolle sahip güvenlik kamerası ile ilgili yayınlanan yazıda şu ifadelere yer verildi; “Toplumun dinamik bir yapı olduğu dikkate alındığında insanların sağlık ve mutluluğunu etkileyen en önemli faktörlerden biri olan suç oranının düşürülmesi ve bu sayede toplumsal huzurun sağlanması, ilgili her kurumun ve her bireyin üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmesiyle mümkündür. Bu bağlamda Vatandaşlarımızın güvenlik güçleri ile işbirliği yapmaları suçların önlenmesinde çok büyük faydalar sağlamaktadır.
İLGİLİ MEVZUAT HÜKÜMLERİNE İSTİNADEN KAMERA BULUNDURULMASI GEREKLİ YERLER;
a) İş Yeri Açma Ve Çalıştırma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin tanımlar başlıklı 4. Maddesi (g) bendinde belirtilen umuma açık istirahat ve eğlence yerleri olan: otel, motel, pansiyon, kamping ve benzeri konaklama yerleri: gazino, pavyon, meyhane, bar, birahane, içkili lokanta, taverna ve benzeri içkili yerler; sinema, kahvehane ve kıraathaneler. Kumar ve kazanç kastı olmamak şartıyla adı ne olursa olsun bilgi ve maharet artırıcı veya zekâ geliştirici nitelikteki elektronik oyun alet ve makinelerinin, video ve televizyon oyunlarının içerisinde bulunduğu elektronik oyun yerleri: internet salonları, kafeler, lunaparklar.
b) Banka, bankamatik, akaryakıt istasyonları, alışveriş merkezleri, büyük marketler, otogar, kuyumcular, döviz büroları, kamu kurumu misafirhaneleri, sanayi siteleri giriş çıkışları, hastaneler, okullar, kapalı semt pazarları, oto galericileri, site şeklinde kurulmuş olan yerleşim yerleri, mezarlıklar. mesire alanları, park/bahçeler, eczaneler, özel sağlık kuruluşları, spor tesisleri, dinlenme tesisleri, otoparklar, araç kiralama şirketleri ve düğün salonlarını kapsar.
Güvenlik kamera sisteminin kurulacağı yukarıda belirtilen yerler yürürlüğe girdiği tarihten itibaren (6) ay içerisinde belirtilen nitelikte güvenlik kamerası takmakla yükümlüdür. Uygulamanın ilerleyen aşamalarında değişen ve gelişen şartlara uygun olarak idare, İl Merkezi ve İlçelerimizde güvenlik kamerası bulundurması gereken iş yerlerini yeniden düzenleyebilir ve kapsamını genişletebilir. Suç ve suçlulukla mücadelede etkili yöntemlerden birisi olan güvenlik kameralarının kurulması ve özellikleri ile ilgili uyulacak esaslar aşağıda belirtilmiştir.
1) Kameraların Kullanımı ve Görüntülerin Saklanma Süre ve Koşulları:
a) İç ve dış mekânlarda bulunan kameraların görüş alanı özel hayatın gizliliğini ihlal etmeyecek şekilde yapımı devam eden ve oturma aşamasına geçilen site ve apartların, benzeri toplu yerleşim yerlerinin giriş, çıkış, yangın merdiveni, yangın merdiven çıkışının tamamını kapsamalı ve 7 gün 24 saat kesintisiz kayıt yapabilmelidir.
b) Kamera görüntü kayıtları en az (30) gün süreyle saklanabilir olmalıdır.
c)Cihazlarda arşiv görüntülerine tarih ve saat girilerek kolayca ulaşılabilmeli, gerekli olduğunda güvenlik kuvvetlerinin kullanımına sunulmalıdır. Kayıtlar CD, DVD, Flash Disk veya buna benzer depolama aygıtları ile alınabilmeli ve alınan kayıt formatları kolayca izlenebilir olmalıdır.
d) Güvenlik kameraları karanlık ortamlarda da net hayıt yapabilmeli (aydınlatma veya infrared aydınlatma) yüz ve eşkâl belirlemeye yardımcı olacak şekilde yerleştirilmelidir.
e) Güvenlik kameraları sadece işyerinin içini değil cadde ve sokağın geliş ve gidiş yönünü de görmelidir.
f) Güvenlik kameraları monte edilirken yükseklik ve görüş açıları iyi hesaplanmalı, kişileri ve araç plakalarını en sağlıklı şekilde görüntüleyebilmeli ve sağlıklı kayıt yapabilmesi sağlanmalıdır.
g) Güvenlik kameralarında çevresel ve mevsimsel şartlar değerlendirilerek, darbe, sabotaj, molotof türü yanıcı ve yakıcı maddelere veya sert cisimlerden gelen darbelere karşı muhafazalı şekilde kurulmalıdır.
h) Elektrik kesintilerine karşı kurulan güvenlik sistemleri ile kayıt cihazları yedek enerji Kaynakları (UPS güç kaynağı) ile desteklenmelidir.
i) Kayıt cihazları ilgisiz kişilerin müdahale etmesi ihtimaline ve sabotaja, darbeye, hırsızlığa, nem ve suya karşı da kilitli bir bölme veya dolap içerisinde muhafaza edilmelidir.
ı) Güvenlik kameraları ile kayıt cihazlarının periyodik bakımları yaptırılarak, devamlı surette çalışır vaziyette tutulmalı, arızalı olanlar derhal tamir ettirilerek faal halde tutulmalıdır.
j) Özel hayatın gizliliğine riayet edilecek. Kayıtlar kolluk kuvvetleri dışında paylaşıma açılmayacaktır.
k) Güvenlik kameraları tarafından kayıt altına alınan görüntülerin yetkisiz kişiler tarafından elde edilmesi, kullanılması ve ifşa edilmesinin önlenmesi, bunları kayıt altına alan kişi ve o kişinin bağlı olduğu yerin yetkili yöneticisinin sorumluluğundadır.
2) KAMERALARIN ÖZELLİKLERİ:
a) Olay sonrasında görüntülerin ilgili kurumlarca ayrıntılı olarak incelenebilmesi için kameralar en az (720X576) piksel çözünürlükte olacaktır.
b) Kayıt cihazı ve kameralar onvif özellikli olacaktır.
c) Kameralar 4K video çekebilmelidir.
d) Kameralarda IP bağlantı özelliği olacaktır.
e) Kayıt cihazı en az 30 gün kayıt yapabilecekleri kapasitede harddisk barındıracaktır.
Kolluk kuvvetleri tarafından, verilen süre sonunda özel işletmeler ve Kamuya ait işyerleri güvenlik tedbirleri yönünden denetlenir ve yerine getirilmediği tespit edilen hususlar gereği yapılmak üzere Mülki İdare Amirliklerine bildirilir.
Yapılacak denetimlerde güvenlik kameralarının belirtilen sürede kurulmadığının, faal durumda bulundurulmadığının veya genci emir hükümlerine aykırı davranıldığının tespit edilmesi durumlarında,
1) 5188 sayılı Kanun kapsamında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar için yine aynı Kanun' un 20. Maddesinin;
(c) fıkrası hükmünde yer alan “Mülki İdare Amirince istenen ilave tedbirleri almayan kişi, kurum, Kuruluş veya şirketlerin yöneticilerine 15.480,00 TL (onbeşbindörtyüzseksentürklirası) idari para cezası verilir.”
(d) fıkrası hükmünde yer alan “Suç ile ilgili yetkili genel kolluğa bilgi vermeyen özel güvenlik yöneticisi ve görevlileri ile bu emrin yerine getirilmemesi eylemine sebep olan özel güvenlik yöneticisi ve görevlisinin bağlı oldukları kişi, kurum, kuruluş veya şirket yetkilileri (1) yıl süre ile özel güvenlik “alanında görev alamazlar”
2) Diğer kuruluşlar için ise İl İdaresi Kanunu'nun; 66'ncı maddesinde yer alan “Vali tarafından kamu düzenini sağlamak amacıyla alınan ve usulüne göre ilan olunan karar ve tedbirlere aykırı davrananlar (3) aydan (1) yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”
Kabahatler Kanunu'nun 32'nci maddesinde yer alan “Hukuka uygun olarak verilen emre aykırı hareket eden kişiye 581,00 TL (beşyüzseksenbirtürklirası) idari para cezası verilir” hükümleri uygulanır. Bu Genel Emir, imzalandığı tarihi takip eden gün yayımlanarak yürürlüğe girer. Belirtilen yerlerin eksikliklerini tamamlaması için yürürlüğe girdiği tarihten itibaren (6) ay süre tanınır.
Bu süre, ihtiyaç halinde Vali onayıyla uzatılabilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.