Şırnak'ta Havalar Soğudu, Göçerler Dönüş Yoluna Geçti

Şırnak ve bölgede küçükbaş hayvancılık ile uğraşan göçerler, havaların soğumasıyla birlikte 3 bin rakımlı Faraşin Yaylasından köylerine dönmek için zorlu yolculuklarına başladılar.

Şırnak’ın Beytüşşebap İlçesinde bulunan yaklaşık 3 bin rakımlı Faraşin yaylası serin havası,su kaynakları, mera ve yaylalarıyla her yıl yüzlerce göçer aileye ev sahipliği yapıyor. Yazları 3 bin rakımlı Faraşin Yaylası Ve Kato Dağında konaklayan göçerler, havaların soğuduğu sonbahar aylarında Cizre, Silopi, İdil, Güçlükonak düşük rakımlı sıcak yerlerde konaklıyorlar. Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte göçerler sonbahar ve kışı geçirecekleri sıcak yerlere doğru dönüş yoluna başladılar.
Zorlu yolculuğun sonunda sıcak bölgelere doğru yola çıkan göçerler, belirli alanlarda çadır kurarak bir süre mola veriyor. Sürüleriyle yola devam eden göçerler, kilometrelerce yol katettikten sonra Şırnak Merkez, Cizre, Silopi, İdil ve Güçlükonak ilçelerindeki meskenlerine ulaşıyor.
Kışı bu bölgelerde geçiren göçerler, yaylada ürettikleri peynir, tereyağı ve çökelek gibi ürünleri satarak ihtiyaçlarını karşılıyor.
Şubat ve Mart aylarında başlayan zorlu yolculuk yaklaşık bir aylık süre sonunda Faraşin Yaylasında son buluyor. Kışın gelmesi ile birlikte yine haftalarca yürüyerek köylerine varıyorlar.

274443cb-19cf-41d1-a6d7-24b4342540c8.jpg8637911b-3709-42ec-b087-dff306d2ac49.jpg

Kaynak:Mehmet DEMİRHAN

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.