ŞIRNAK’TA İLK 'BİLİM MERKEZİ' AÇILDI

ŞIRNAK’TA İLK 'BİLİM MERKEZİ' AÇILDI

Şırnak Üniversitesi ve Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) iş birliğiyle 'Eğitim turizmi' projesi kapsamında kurulan 'Bilim merkezi' öğrencilere, teoride gördükleri dersleri uygulamalı olarak yapma fırsatı veriyor.

Şırnak Üniversitesi ve DİKA iş birliğiyle kurulan 'Bilim merkezi' içerisindeki mekanik, uzay, enerji sistemleri ve biyoloji galerileriyle öğrencilere teoride gördükleri dersleri uygulamalı olarak gerçekleştirme imkanı veriyor. Bilim merkezi, öğrencilere ruhsuz ortamlarda, cam vitrinlerin ardında sergilenen, dokunulmaması ve yasak olan nesnelerden oluşan klasik müze kavramı yerine tartışılabilecekleri, aktif olarak gezebilecekleri, dokunabilecekleri, deneyebilecekleri bir ortam sunuyor. Eğitim düzeyinin düşük olduğu bölgede Gaziantep ve Elazığ dışında sadece Şırnak'ta bulunan merkezde, alternatif turizm çeşidi olan 'Eğitim turizmi' ile ziyaretçilere turizm bilinci ve farkındalık kazandırılması hedefleniyor. Çocuklar, merkezde ayrıca, bilimi eğlenceye dönüştürme imkanı da buluyor. Kimi bisiklet pedalı çevirerek enerjisiyle elektrik üretirken kimi de maddenin dördüncü halini yansıtan plazma kürelerine dokunarak floresan lambayı çalıştırıyor. Uzay kapsüllerine binen öğrenciler de 3D gözlüklerle astronotların uzay yolculuğunun tadını çıkarıyor.

Kurulan bilim merkezi ile ilgili açıklamalarda bulunan Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Erkan; “Şırnak Üniversitesi’nde kurulan Bilim Merkezimizde Milli Eğitim, bütün öğrencilerimiz, hem Üniversite hem de ortaokul Lise düzeyinde deney setlerimiz var. Orda hem kimya hem biyoloji, hem uzay, hem mekanik bütün laboratuvar sistemlerini uygulamalı olarak görüyorlar. Şimdi bu bilim merkezinin Şırnak’ta olmasının büyük bir önemi var. Elazığ ve Antep’ten sonra bölgeye hitap eden tek bilim merkezi Şırnak’ta. Yani şunu söyleyeyim Mardin’den, Diyarbakır’dan, Nusaybin’den öğrenciler bizim Bilim Merkezimizi ziyaret ediyorlar. DİKA projesi ile ve Bilim merkezi özellikle öğrencilerin Bilimi tam kavrayabilmeleri için çok önemli. Görmüş olduğunuz uzay mekiği ve bütün uzay simülasyonu burada. Tam olarak çocukların güneş sistemini kavraması, dünyanın uydusu Ay’ın hareketlerini simülasyon ile ve maketlerle tam görüp anlamaktadırlar. Aynı şekilde fiziksel sistemleri de burada görüyorlar. Biyolojik ve enerji sistemlerini de burada görüyorlar. Bir rüzgar tribününü, güneş panelinin nasıl çalıştığını Hidro elektrik santralinin nasıl elektrik ürettiğini burada uygulamalı olarak çocuklar görmektedirler” dedi.

Bilim merkezinin öğrencilere çok faydalı olacağını belirten Bilim Merkezi Müdürü Öğretim Görevlisi Canan Ülgen; “Bilim merkezleri Bilim ve teknolojinin öğrencilere biraz daha müze kavramından uzaklaştırılıp aktif katılım sağladıkları, dokunabildikleri ve aynı zamanda da öğrenebildikleri bir merkez halindedir. Türkiye’nin bir çok ilinde vardır. Fakat Güneydoğu Anadolu bölgesinde yani civarda en yakın Elâzığ ve Antep Bölgesi’nde vardır. O anlamda bir çok ilimize ve Şırnak’a hitap eden bir Bilim merkezidir burası. Belirli galerileri vardır. Mekanik galerileri, Uzay Galerisi, Enerji galerisi, biyoloji ve kimya, fizik deney setlerimiz var. Buralarda öğrencilere derslerde gördükleri ve kafalarında soyut kavram olarak kalan bir çok şeyi görsele dökme amacı taşıyoruz. Ve öğrenciler bunu yaparken hem dokunabilmeli, hem kullanabilmeli hemde öğrene bilmeliler diye düşünüyoruz. Bu anlamda onlara çok faydalı olacağını düşünüyoruz bu merkezlerin. Önceliğimiz protokolümüzde yer alan Milli Eğitim öğrencilerine yönelik fakat belki daha sonra pandemi süreci yavaşladığında veya daha azaldığında velilerin ve ailelerin çocuklarıyla da hafta sonu ziyaret edebilecekleri yer olarak düşünüyoruz” dedi.

Uzay galerisinde yer alan simülasyonlar ile ilgili bilgi veren Müdür Ülgen; “Burada uzay kapsülü, astronotların simülasyonları var. Öğrenciler uzay kapsülüne girdiklerinde burada dünyadan çıkış uzayda yolculuk sanal gerçeklik gözlüğü takarak bu simülasyon ile bir yolculuk yapıyorlar. Böylece astronomi nedir? Astronot nedir veya astronot ne yapar? Gibi kafasındaki soru işaretlerine cevap bulabildiği yerdir. Aynı zamanda biyolojik olacakta günümüzde olmayan hayvanların ismen biliyorlar ama görsel olarak belki tanımlayamıyorlardır. Bu anlamda dinozorların onların ne kadar büyüklükte olduklarını belirli simülasyonlarını çıkardıkları seslerini gözleriyle görebilecekleri bir yerdeyiz” dedi.

Bilim Merkezinde bulunan Sanal MR cihazları ile öğrencilerin vücutlarını tanıdıklarını ifade eden Müdür Ülgen; “Öğrenciler belki derslerde vücutlarını tanıyabiliyorlar. Akciğerlerini, karaciğer şeklinde ama sanal MR’da simülasyonla tamamen dokunup bir akciğerin nasıl göründüğünü insan bedeninde tam olarak nerede durduğunu ve bizim vücudumuzdaki görevi nedir bunu tam olarak gördükleri galerilerimizde mevcuttur.Mekanik galerimiz var. Burada özellikle fizik derslerinde çocukların derslerde gördükleri basit makineleri tanıttığımız bir kısım. Burada palanga sistemini, basit makinaları, çıkrıklar öğrencilere görsel yolla gösterebildiğimiz hatta bu uygulamalara kendilerinin de katılabildikleri sistemler var. Palanga sistemimiz var. Öğrenciler koltuklara oturarak kendi çok daha hafifleterek kendilerini taşıma şansları buluyorlar. Buda yer çekim kavramlarını çocukların zihninde daha net oluşturmasını sağlayan neden ağırlıklarının azaldığını neden kendilerini kolay taşıyabildiklerini anladıkları sistemler vardır. Aynalar sistemi, optik sistemi, özellikle pandemi döneminde çok kullanılan termal kamera sistemini öğrencilere rahatlıkla anlatabildiğimiz, görsel olarakta kendilerinin görebildiği kısımlarla bilim merkezimizi tanıtıyoruz” dedi.

Merkezi ziyaret eden öğrencilerden Belinay Kırmızıgül; “Burası çok güzeldi. Benim dikkatimi en çok uzay(Girdap) tüneli dikkatimi çekti. Oradan geçerken başım döndü ama gerçekten uzaydaymışım gibi hissettim kendimi. Çok güzeldi o an. Güneş enerjisi panelleri çok dikkatimi çekti. Onları hep merak etmişimdir. MR cihazlarının nasıl çalıştığını merak etmişimdir. Onunda burada sanal simülasyonunu gördüm. Orada sanal olarak organları gördüm. Çünkü bende hep MR çekiliyordu ama organların nasıl göründüğünü görmemiştim”

Kurulan merkezin öğrencilere çok yararlı olacağını ifade eden öğrenci İshak Can Batmaz ise şöyle konuştu; “Bence çok güzel biryer. Girdap tünelleri, güneş enerji sistemleri vardı. bence bu öğrencilere çok yararlı olacaktır. Aklımızda kalması için. Derste gördüklerimizi burada pekiştirdik. Şırnak için bence çok iyi bir yatırım. Buraya destek verenlere teşekkür ediyorum.Buraya geldiğimde biraz heyecanlıydım. Bazı şeyleri çok beğendim. Mesela mars robotu, basit makineler. Oturduğum koltukta ben kendimi 5 kilo olarak kaldırdım ama arkadaşlarım kendilerini daha ağır ve dünyada kaldırıyormuş gibi kaldırdılar. Dinozor maketleri ardı çok beğendim” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.